Startsida / Inlägg

I onsdags lagkamrater, i kväll fiender

av Adam Pinthorp

Det är ingen hemlighet att Katalonien slåss för sin självständighet. Men ett fotbollslandslag, det har man haft sedan 100 år tillbaka. Första matchen spelade man redan 1912 – mot Frankrike, där det blev förlust med 7-0. Dagens Katalonien, sett till spelarmaterialet på pappret, hade förmodligen bjudit upp till bättre motstånd än de som drog på sig landslagströjan 1912.

I onsdags spelade Katalonien, som inte är fullvärdig medlem i varken UEFA eller FIFA, vilket gör att de varken kan delta i EM- eller VM-kval, en träningsmatch mot Nigeria. Truppen bestod precis som vanligt av mestadels spelare från regionens två största klubbar – FC Barcelona och RCD Espanyol. Totalt var 23 spelare uttagna, och bara en – Rayo Vallecanos stjärnytter Piti – har aldrig representerat Barcelona eller Espanyol.

Och förbundskapten Johan Cruyff – som för övrigt gjorde sin sista match som tränare – sparade inte på krutet. Stjärnor som Xavi Hernández, Gerard Piqué, Jordi Alba, Joan Verdú och Sergio Busquets spelade matchen, som slutade 1-1. Kataloniens mål gjordes av den numera pensionerade Sergio González, som hade sin storhetstid i Deportivo i mitten av 2000-talet.

I kväll övergår dock onsdagens lagkamrater till fiender. Katalanska storderbyt mellan just Barcelona och Espanyol står runt knuten och som vanligt är det ett väldigt känsloladdat möte. Derbyt har genom åren alltid betytt mer rent prestigemässigt för Espanyol, eftersom Barça är deras största antagonist. Ofta har också de blåvita satt käppar i hjulen på sin stadsrival, som 2007, när man fixade 2-2 på Camp Nou i den näst sista ligaomgången – något som sedermera ledde till att Real Madrid tog hem ligatiteln.

Espanyol har stått för en sensationellt dålig höstsäsong, men i december månad ryckte man upp sig under nye tränare Javier Aguirre. Hittills är Aguirre obesegrad i Espanyol – precis som Tito Vilanova/Jordi Roura är i ligaspelet med Barcelona. Och trots en uppryckning i fjolårets sista månad ligger Espanyol fortfarande under nedflyttningssträcket. Därför kan Barça räkna med att elva enormt hungriga spelare kommer äntra Camp Nou i afton. I något som sett till tabellen borde bli en enkel resa för Barcelona, kan bli en otroligt tuff utmaning.

Espanyol kommer kämpa för sina liv. Var så säkra på det.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB