Startsida / Inlägg

Tankar efter Real Madrid-Real Sociedad

av Adam Pinthorp

Casillas petad igen – och ville inte ha kaptensbindeln
Iker Casillas blev återigen placerad på bänken för Real Madrid. Detta när man tog sig an Real Sociedad hemma på Santiago Bernabéu. Antonio Adán vaktade återigen hemmalagets mål – åtminstone inledningsvis. För det som började så bra för Real Madrid, med ett ledningsmål genom Karim Benzema efter bara ett par minuter, bröt sedan ut till något som ligger på gränsen mellan komik och gråtfärdighet. Adán, som hyllats av José Mourinho, blev utvisad efter en kapning. Samtidigt pekade domaren på straffpunkten. Vid den tidpunkten visade matchklockan bara sex minuter.

Casillas fick äntra planen, men lyckades inte rädda Xabi Prietos straff. Och även om situationen där Adán blev utvisad knappast ingav trygghet, gjorde samtidigt inte Casillas första ingripanden i matchen det heller.

Jag är en av de som hävdar att Iker är 2000-talets främsta målvakt. Det må vara så att han sett sina bästa dagar, men samtidigt är han fortfarande en av världens absolut främsta. Framför allt så har han något som definitivt Antonio Adán saknar – erfarenheten. Dessutom är han hjärtat och själen i Real Madrid, och en trygg sista utpost för backlinjen.

Några betydelselösa Champions League-matcher i ett gäng cupmatcher räcker inte för att kunna bedöma Adán för mig. Är det någon som bör ha stenkoll på honom så är det José Mourinho, som trots allt ser honom på träning vecka ut och vecka in. Det är bara han som är rätt man att bedöma vem som skall vakta Real Madrids mål – även om jag är väldigt skeptisk till valet. Adán har potential, och varit bra i de matcher jag har sett honom. Men Casillas är mycket mer än bara en målvakt. Och en tjurskallig bänknötare som när han väl äntrat planen inte ens vill ta på sig kaptensbindeln – det är ingen Iker Casillas som bidrar med någonting.

Ronaldo tog sitt ansvar – som kapten
När Casillas var barnslig och inte ville ta på sig kaptensbindeln behöll Cristiano Ronaldo densamma – och levererade. Trots att man var en man mindre och ägde betydligt mindre av bollinnehavet, fixade portugisen till slut segern. Med två mål i den andra halvleken gjorde han uppförsbacken för brant för Real Sociedad. Xabi Prieto reducerade visserligen – men efter att Dani Estrada fick syna det röda kortet kort därefter var segern aldrig riktigt hotad.

I den första halvleken gjorde Cristiano ingen vidare insats. Ett par halvfarliga frisparkar och några dribblingar. Mer än så bjöd han inte på. I andra visade han dock sin klass när han slog till och mer eller mindre på egen hand ordnade tre nya poäng till huvudstadsklubben. Och med sina två mål närmar han sig också Radamel Falcao i skytteligan. Portugisen är bara ett mål efter nu.

Xabi Prieto presterar på nytt mot sitt favoritmotstånd
Jag gillar Xabi Prieto. Inte bara för att han varit Real Sociedad trogen hela sin karriär – trots den kapacitet han besitter som fotbollsspelare och trots att La Real var nere i Segundan en period. Nej, utan också för hans spelsätt. En teknisk ytter, som likaväl kan spela centralt i planen. Han är inte särskilt snabb, utan lever i mångt och mycket på sin otroliga bollbehandling.

När Sociedad gjorde comeback i La Liga 2010/11 minns jag så väl när man mötte Real Madrid hemma på Anoeta. Man förlorade visserligen matchen, men Xabi Prieto var planens gigant och han som stod för underhållningen. Madrid kom undan med blotta förskräckelsen.

Även så sent tillbaka som 2004 – när Real Sociedad slog Real Madrid – var Xabi Prieto en nyckelfigur och stod för två mål.

Det brukar konstigt nog vara likadant nästan varje gång Prieto spelar mot Real Madrid. Rent generellt spelar han väldigt bra mot huvudstadsklubben – även om en del matcher är utöver det vanliga. Hans tre mål i den här gången var hans femte, sjätte och sjunde mot Real Madrid genom åren – något som ändå får klassas som ganska mycket för en mittfältare. Hade hela Real Sociedad spelat på samma nivå som Prieto under hela matchen, då hade slutresultatet blivit annorlunda.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB