Startsida / Inlägg

Tankar efter Málaga-Barcelona

av Adam Pinthorp

Barcelona slog Málaga i toppmötet med 3-1. Lionel Messi, Cesc Fàbregas och Thiago Alcántara stod för katalanernas mål, medan Diego Buonanotte hoppade in och svarade för en drömfrispark i slutminuten. Här kommer några tankar efter matchen.

Det finns inget stopp – Barça vinner La Liga
Halv säsongen är spelad. Men ligavinnaren är redan utsedd. Jag vet, Barcelona har såväl Real Madrid, Atlético & Valencia att ta sig an på bortaplan under våren – för att nämna några. Men det känns inte som det hjälper. 55 poäng av 57 möjliga säger det mesta. Att sådana resultat går även går att uppnå utanför TV-spelsvärlden var det nog ingen som riktigt trodde på.

Även om man fick en del hjälp på traven var det aldrig något snack mot Málaga. Man mötte ligans överlägset bästa lag defensivt – men lyckades ändå göra tre mål. Och då stod Willy Caballero för en bra insats. Triangelspelet i den andra halvleken personifierar inte bara Barcelonas insats i matchen, utan också deras just nu överlägsenhet i ligan. Att få något så svårt att se så enkelt ut – i en toppmatch – är mäkta imponerande.

När de regerande ligamästarna Real Madrid hade spelat 19 omgångar förra säsongen stod man på 49 poäng. Samma säsong slog man poängrekord, då man spräckte 100-gränsen. Bara det faktumet ger ett perspektiv som är värt att ta sig en extra funderare på.

Bara för att jag redan nu utnämnt Barça som ligamästare kanske allt går motsatt för katalanerna under resten av vårsäsongen. Men frågan är vilket lag som i sådana fall kan haka på och utmana. Real Madrid är 18 poäng bakom i tabellen. Enbart Atlético känns, sett till både form och poängavstånd, som den enda utmanaren som finns kvar. Och magkänslan säger att de rödvit-randiga mer kommer satsa på att behålla sin Champions League-plats, och satsa på att vinna såväl Copa del Rey som Europa League.

Camachos misstag blev avgörande
Málaga krossade Valencia på hemmaplan. Man slog Milan, man slog Real Madrid. Att potentialen och kapaciteten finns där råder inga tvivel om. Det har man under säsongens lopp redan bevisat. Men ska man rubba de absoluta topplagen tål inte att göra misstag likt det Ignacio Camacho gjorde under den första halvleken.

Det är varken rätt lag eller rätt spelare (Leo Messi) att servera ett friläge efter en halvtimmes spel. Efter det kunde Barcelona spela med ett helt annat självförtroende vilket också påverkade hela fortsättningen av matchen. Jag är övertygad om att det hade blivit tuffare i andra halvlek om det hade varit mållöst till pausvilan.

Diego Buonanotte förtjänar mer chanser
Isco hade en svår match. Han blev hårt markerad av Sergio Busquets genom hela matchen, och när han fick en passning hade han direkt ytterligare två spelare runt sig.

Offensivt sett blev Diego Buonanotte, som hoppade in med 20 minuter kvar, en härlig injektion för Málaga. Den lille argentinaren, som faktiskt är kortast i hela ligan, skapade både målchanser och visade upp sin fina teknik. I Copa del Rey-matchen mot Eibar i tisdags stod Buonanotte för en fenomenal insats, som kryddades med två fina mål. Insatsen där var förmodligen direkt avgörande att han fick hoppa in mot Barcelona – och inhoppet mot Barça gav mer hopp inför framtiden.

Buonanottes fantastiska frispark i slutminuten fick bli ett slutligt kvitto på hans insats och det vore konstigt om inte Manuel Pellegrini fortsatte att ge argentinaren mer speltid fortsättningsvis. Ända sedan han kom från River Plate inför förra säsongen har han fått väldigt snålt med minuter. Det är dags att det ändras nu.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB