Startsida / Inlägg

Michel sparkad – Sevilla gör helt rätt

av Adam Pinthorp

För i skrivande stund bara några minuter sedan blev nyheten officiell. Michel sparkas som tränare i Sevilla och ersätts i stället av Unai Emery. 2-0-förlusten borta mot Valencia i helgen blev för mycket för Sevilla och Michel, som nu går skilda vägar. Och det var väl tur det, för Real Madrid-legendaren har inte lyckats särskilt väl i den andalusiska storklubben.

Statistiken talar i det här fallet sitt tydliga språk. Michel har tränat klubben i 40 matcher. Bara 16 av dem har resulterat i segrar, medan sju har slutat oavgjort, och hela 17 med förluster. Ända sedan han tog över klubben för knappt ett år sedan har han verkligen levererat blandade resultat. Emellanåt har man sett skymtar av det forna Sevilla när man var som bäst under 2000-talet, med mycket fart och fläkt och riktigt anfallsglad fotboll. Å andra sidan har det blandats med riktiga bottennapp, och Michel har aldrig lyckats få någon kontinuitet under sin tid i klubben.

I höstas slog man Real Madrid med 1-0, man krossade Real Betis i derbyt med hela 5-1, för att ett par matcher senare förlora hemma mot Valladolid. Framför är det bortaspelet som har varit under all kritik under Michel. På tio försök så här långt under säsongen har man bara lyckats vinna på bortagräs vid ett enda tillfälle. Det håller inte för en klubb som Sevilla – med ambitioner att tillhöra toppskiktet av tabellen och varje år spela i Europa.

Den nuvarande tolfte platsen blev talade, och till slut rann bägaren över. Jag tror faktiskt Sevilla gör helt rätt i att sparka Michel. Även om det funnits ljusglimtar så har han – sett till den stora bilden – inte åstadkommit något märkvärdigt.

Nu får i stället den förre såväl Almería– och Valencia-tränaren Unai Emery över Sevilla. Efter att han inte fick förnyat kontrakt med Valencia i somras skrev han på ett kontrakt med Spartak Moskva. Där lyckades han inte särskilt bra, med en missräkning i ligaspelet och utslagning ur Champions League.

Sett till vad Emery åstadkom i Spanien har däremot Sevilla-supportrarna anledning att tänka positivt. Han ansågs inte att vara rätt man för att ta Valencia vidare till nästa steg – den absoluta toppen igen. Men det han gjorde med klubben under sina fyra säsonger var enormt, det kan ingen ta ifrån honom. Tre raka tredjeplatser – trots att storstjärnorna såldes efter varje säsong – talar sitt tydliga språk.

Att Emery kan vara rätt man för att föra Sevilla tillbaka dit de hör hemma – på den övre halvan av tabellen och ett lag som ständigt utmanar om Europa-platser – det är jag övertygad om. Framtiden får utvisa hur lång tid det kommer ta.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB