Startsida / Inlägg

Januarifönstrets stora vinnare och förlorare

av Adam Pinthorp

Januarifönstret är stängt och säsongen fortsätter att rulla vidare. Men vilken spansk klubb gjorde egentligen bäst respektive sämst ifrån sig på transfermarknaden – sett på förhand?

Det har blivit en vana på senare år att de flesta spanska klubbarna tappar sina bästa spelare under transferfönstren. Och det klart, befinner man sig i en ekonomiskt svår sits, samtidigt som det kommer en annan part och kan punga upp rejält med stålar, då finns det inte så mycket att tveka på. Faktum är att många klubbar i stort sett lever på att värva billigt och sälja dyrt.

Men det går ju faktiskt förstärka truppen på ett väldigt bra sätt utan att värva de absolut dyraste spelarna med de högsta lönerna. Januarifönstrets självklara bevis på det är Granada, som på förhand är den stora vinnaren.

Under hösten har andalus-klubben blandat och gett väldigt mycket. Framför allt är det offensiven som har varit lagets stora problem. På hittills 22 omgångar har man bara mäktat med 19 mål, det vill säga ett snitt på under ett mål per match. Det är alldeles för dåligt. Som tur är – för Granada – är det många andra lag som presterat ännu sämre.

Under januari månad har det dock skett en hel del i klubben. Man deklarerade tidigt att megafloppen Antonio Floro Flores efter nyår inte längre var välkommen tillbaka till klubben. Dessutom fick Kabiru Akinsola (Katakopias), Fabian Orellana (Celta Vigo), Migue (Huesca) och Moíses Hurtado (Girona) också lämna.

Som ersättare tog man in fyra nya namn, och samtliga riktigt spännande sådana. Först lånade man in unge Recio, en defensiv mittfältare som inte fick överdrivet mycket speltid på det konkurrenskraftiga mittfältet i Málaga. Även Diego Buonanotte hämtades in från samma klubb, men honom passade man på att köpa loss för struntsumman 2,3 miljoner euro. På förhand en värvning som kan bli oerhört värdefull. De två övriga spelarna som värvades in är Carlos Aranda, veteranen som inte lyckades helt hundra i Zaragoza och ville ha mer speltid, samt Nolito. Den sistnämnde kommer på lån från Benfica och har tidigare representerat Barcelonas B-lag, där han gjorde stor succé.

Fyra väldigt spännande nyförvärv som på sikt alla kan ta en fast plats i startelvan. Framför allt känns den offensiva trion i Buonanotte, Aranda och Nolito ytterst spännande och kan vara exakt vad Granada behöver.

Men allra främst så gjorde man också ett tränarbyte. Juan Antonio Anquela lyckades aldrig sätta den prägel som han förväntades på klubben, och fick således sparken. Han ersätts av Lucas Alcaraz, som senast kommer ifrån grekiska Aris, men har stor erfarenhet inom den spanska fotbollen sedan tidigare. Och det kunde väl knappast börjat bättre för det ”nya” Granada. Igår lördag hemmaslog man Real Madrid med 1-0 och inkasserade tre välbehövliga poäng i bottenstriden.

Kan Alcaraz vara rätt man för att leda Granada till ett nytt kontrakt? Och kan nyförvärven vara rätt kryddning för att han skall lyckas med detta? Tiden får utvisa svaret, men jag tycker projektet ser väldigt spännande ut och en seger mot Real Madrid försämrar knappast den uppfattningen. Eller självförtroendet i truppen för den delen.

Om Granada var vinterns stora vinnare, vilken klubb vad då den stora förloraren? Tja, det var aldrig särskilt svårt att räkna ut. För tappar man landslagsförsvararen Nacho Monreal och därtill släpper Diego Buonanotte på permanent basis utan att värva in några värdiga ersättare (Vitorino Antunes & Pedro Morales) kan Málagas transferfönster inte klassas som annat är ett misslyckande. Framför allt är det förlusten av Monreal som svider för andalusierna. Och det blev väl knappast bättre när Eliseu – som annars kommer vara förstavalet som vänsterback framöver – vred knät och fick lämna planen i Málagas möte med Real Zaragoza under dagens lunchmatch.

Som lite plåster på såren kan Málaga åtminstone glädja sig åt att man har kvar Isco att njuta av ytterligare minst ett halvår. Dessutom gjorde Júlio Baptista comeback mot Zaragoza efter 1,5 års skadehelvete. Det är alltid något.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB