Startsida / Inlägg

Tredje gången gillt, Banega

av Adam Pinthorp

Det är dagen innan Valencia och Barcelona drabbar samman på Estadio Mestalla. Utan att behöva gissa kan man enkelt konstatera att träningspasset så här dagen före är ganska viktigt, för att uttrycka det milt. De avgörande detaljerna skall putsas till, och förmodligen pratas det en hel del om hur man har tänkt att lägga upp det taktiska. Det är helt enkelt en sådan träning man inte missar, eller för den delen kommer för sent till. Men, hur obegripligt det än kan låta, var det precis det som Valencia-stjärnan Éver Banega gjorde.

Och det var knappast första gången argentinaren dyker upp sent på en träning – det var tredje gången. Enligt SuperDeportes rapporter var han inte i ett helt nyktert tillstånd heller, vilket bara gör aktionen än mer beklämmande och bekymmersam.

Många tror att det kan finnas ett samband med landsmannen Fernando Gagos utlåning från Valencia till Vélez. Fran Guaita från Cadena SER skrev häromdagen följande: ”Vem ska nu se efter Éver när Gago lämnat klubben?”. Bevisligen har den ersättaren inte hittats ännu. Fast det klart, Éver Banega är 24 år gammal och bör kunna ta vara på sig själv, åtminstone kan man tycka det.

Efter att Banega kommit tillbaka från sin fotskada han ådrog sig i mitten av förra säsongen har han sakteliga börjat hitta storformen igen. Med sin kreativitet, sin fantastiska högerfot och sin blick för spelet är han ovärdelig för Valencias spel, och en vital pusselbit för att spelet skall fungera på bästa sätt.

Under tränaren Ernesto Valverdes presskonferens idag bekräftades ingenting om vad för straff man kommer ge Banega. Många spekulerar i en petning mot Barça, och ytterligare ett gäng matcher framåt i tiden. Även om det är precis vad Valencia inte behöver, kanske det är precis vad Éver själv behöver. En väckarklocka och ett tydligt kvitto på att hans aktioner inte är hållbara om man ska spela fotboll på den absolut högsta nivån.

Det återstår att se om det springer ut någon med nummer tio på ryggen i hemmalaget på Mestalla imorgon. Om inte? Då hoppas jag Banega ångrar sig djupt och skärper till sig en gång för alla. Om han spelar? Tja, då får vi i alla fall njuta av en alldeles fantastisk fotbollsspelare.

* Som en kort uppdatering kan det tilläggas att Banega blivit uttagen i truppen som ställs mot Barcelona.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB