Startsida / Inlägg

Succé Levante, fiasko Atlético

av Adam Pinthorp

De två kvarvarande spanska lagen i Europa League gick igår in i sextondelsfinalspelet. Ett lag stod för en succéartad insats, ett lag för ett smärre fiasko.

Det andra målet skulle aldrig släppts in

Det som skulle bli en seger och ett bra införskaffat utgångsläge inför returen blev istället ett totalfiasko mot Rubin Kazan. De regerande Europa League-mästarna Atlético Madrid föll hemma på Vicente Calderón med 2-0 mot ryssarna. Ändå var Madrid-klubben var överlägsna när det kommer till chanser.

Det kan klagas på ineffektivitet, knepig laguttagning eller bara en februari-svacka. Oavsett vilket så förlorade Atlético och har nu en oerhört tuff uppgift framför sig i Ryssland.

En sak är däremot solklar. Det andra målet skulle aldrig ha släppts in, något Diego Simeone redan påpekat är hans fel. Atlético-keepern Sergio Asenjo följde med upp i anfall i matchens slutskede när en hörna skulle slås – allt för att få in en kvittering. Men, slutresultatet blev alltså istället det bakvända. Rubin Kazan vann bollen och kontrade in 2-0. Uppförsbacken inför returen fördubblad.

Atlético lider utan Diego Costa
Någon som var tydligt saknad i Atléticos anfallsspel var Diego Costa. Brassen som stått för en enastående säsong är avstängd fyra matcher i Europa League efter sin skallning i gruppspelets sista match mot Viktoria Plzen. I Costas frånvaro har Atlético under säsongen fått använda sig av antingen Adrián, som underpresterat något enormt, eller Raúl García, som inte alls besitter samma kvalitéer. Igår fick Adrián chansen och brände det grovt efter en ny uddlös insats som präglades av slarv och missade målchanser.

Med Diego Costa på planen får Atlético Madrid en spelare med attityd, vilja och målmedvetenhet. Tre viktiga egenskaper som man hade behövt igår, för det var ingen annan som tog tag i det.

Nu har Diego Simeone och bara att vinna i returen. Man har knappast oddsen på sin sida, men vid det här laget har vi lärt oss att ingenting är omöjligt. Det ska åtminstone bli riktigt intressant att se hur Simeone väljer att lägga upp planen inför matchen och vilket lag han sedermera ställer på benen. Det finns väl ingenting annat än en extremoffensiv?

Levante fixade biljetten till åttondelen
Om Atlético överraskade negativt gjorde Levante raka motsatsen. Att Valencia-klubben skulle kunna vinna hemma mot Olympiacos trodde nog de allra flesta, men att göra det på det sättet de faktiskt gjorde det var häpnadsväckande. Grekernas tidiga röda kort spelade naturligtvis in i att Levante kunde styra och också få matchen precis dit de ville, men det fråntar samtidigt inte spanjorernas fantastiska insats. Slutresultatet 3-0 var dessutom i underkant då Levante brände en mängd chanser varav bland annat en straff.

3-0-resultatet inför returen är i det närmaste ointagligt. Ett smartspelande Levante med en bra struktur i spelet gör det hela inte lättare för Olympiacos.

Nä, Levante-supportrarna kan nog redan nu boka in datumen inför åttondelsfinalen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB