Startsida / Inlägg

Tankar & slutsatser efter helgen

av Adam Pinthorp
Varane har spelat till sig en ordinarie plats
Real Madrid har så här långt sått för en miserabel säsong. Fast en ljusglimt i den annars mörka grottan har varit Raphaël Varane, som verkligen fått sitt genombrott. Efter jul- och nyårsuppehållet har den unge fransmannen fått allt mer speltid än tidigare, och onekligen tagit väl till vara på sina chanser. En fläckfri insats på Mestalla mot Valencia följdes upp med att vara bäst på plan mot Barcelona i Copa del Rey. Varane har inte bara visat stor potential, han har visat att han redan nu håller på den absolut högsta nivån och spelar med en mognad som får de flesta rutinerade spelarna i Madrids spelartrupp att häpna.

Söndagens ligamatch mot Rayo Vallecano var ingen undantag gentemot tidigare. Raphaël Varane stod för en utomordentlig insats i Real Madrids 2-0-seger, och nu borde han ha spelat till sig en ordinarie plats i startelvan.

Annars handlade det mycket om två andra spelare i derbyt mot Rayo, nämligen lagkaptenen Sergio Ramos och ynglingen Álvaro Morata. Den sistnämnde gjorde sin första La Liga-start någonsin – och tackade för det förtroendet genom att sätta 1-0 redan efter tre minuter. Ramos å sin sida prickade också in sig i målprotokollet, detta efter drygt tolv minuter, men fick bara några moment senare syna det röda kortet efter sin andra ostskiva för dagen. Hårt dömt? Ja, speciellt med tanke på att hans första gula kort var aningen tveksam. Rayos fördel av en man mer ändrade matchbilden helt, och gänget från Vallecas blev genast bollförande. Det blev däremot aldrig någon riktig spänning, då Madrid och Diego López höll nollan intakt.

Costa tillbaka – då levererade Atlético igen
Jag har varit inne på det tidigare i bloggen, Diego Costas enorma betydelse för Atlético Madrid. Det visade sig också svart på vitt när han var tillbaka i spel efter att ha varit avstängd i såväl förra ligamatchen mot Rayo som i torsdagens Europa League-möte med Rubin Kazan.Med sin tyngt i anfallsspelet, sin ständiga vilja att gå framåt och sin skicklighet framför mål ledde Costa Atlético till tre nya poäng i toppstriden. Radamel Falcao gav dock Madrid-laget ledningen när petade in sitt 20:e ligamål efter bara tio minuter. Sedan spikade Costa igen butiken med att göra 2-0 i början av andra, innan Cebolla Rodríguez fastställde slutresultatet i slutminuterna.

En sådan här seger, där man dels gjorde tre mål och dessutom håll tätt bakåt, kanske var precis det Atlético behövde inför EL-returen mot Rubin om några dagar. Fast inte heller då kommer Diego Costa finnas tillgänglig. Tänk vad en liten skallning kan sätta sina spår och betyda mycket.

Depor allt närmare Segundan
Det går inget vidare för Deportivo La Coruña just nu. Förlust på förlust på förlust i ligaspelet. Sanningen kommer allt närmare A Coruña-klubben. Det osar spel i Segundan nästa säsong. Men man har ännu inte gett upp – långt ifrån. Och så länge övriga lag inte springer ifrån Deportivo fullständigt finns fortfarande både chansen och framför allt hoppet.

Men spelmässigt är det någonting som måste hända. Depor är alldeles för tafatta bakåt och producerar också lite för lite med mål framåt. Vad som skall göras? Jag vet faktiskt inte. Frågan är om Deportivo själva vet om hur de skall gå till väga för att klara sin överlevnad i ligan.

Fredagens match mot Sevilla var desto gladare ur ett Sevilla-perspektiv. Gänget från andalusien vann med stabila 3-1 och det fanns många ljusglimtar att ta väl till vara på. Gary Medel utmärkte sig allra mest – men för en gångs skull inte bara med att dra på sig sitt obligatoriska gula kort och sparka ner sina motspelare. Nej, den här gången stod chilenaren för två mål – något som sannerligen inte hör till vanligheterna. Han var dessutom nära att hitta rätt en tredje gång, hur enormt hade inte det varit?

Leo Messi är den enda som regelbundet gör mål för Barcelona
Under flera år har Leo Messi varit Barcelonas främste målskytt. Men blickar vi bakåt har han under nästan alla år haft någon eller några som hjälpt honom med målskyttet. Vi minns Samuel Eto’o och Thierry Henry under trippelsäsongen, David Villa under sin första säsong och för all del Pedro Rodrígueznär han varit som hetast. Men den här säsongen har Barcelona saknat en pålitlig målskytt utöver Messi. Villa har förvisso ofta presterat de gånger han har fått chansen, men är fortfarande inte helt hundra återställd sedan sin svåra skada och har därför inte spelat så mycket som han annars borde.Jag köper till viss del argumentet att det räcker om man har Messi i laget. Visst, så länge han är skadefri så brukar det lösa sig ganska bra. Men vad skulle hända om argentinaren ådrog sig en svår skada? Vem/vilka skulle kliva fram då? Att det inte finns någon naturlig ersättare rakt av till Messi är logiskt. Att det däremot inte finns några som i levererat mål regelbundet under säsongen är ett problem för Barcelona.

Mot Granada var det likadant som tidigare under säsongen. Alexis Sánchez schabblade bort tre jättelägen, Pedro Rodríguez hade otur och träffade stolpen och Cristian Tello hade siktet inställt på läktaren. Istället var det Leo Messi, som så många gånger förr, klev fram och avgjorde tillställningen med två mål. Granada stod dock upp bra, och fortsätter imponera under nye tränaren Lucas Alcaraz.

Canales gör Valencia bättre
Han har inte startat en match sedan återkomsten från skadeproblemen. Ändå har Sergio Canales imponerat stort de gångerna han har fått chansen efter nyår. Söndagens match mot Mallorca var inget undantag. Canales byttes in i slutet av första halvlek sedan Tino Costablivit direkt utvisad. Med sin kreativitet och bollskicklighet blev han precis den injektion Valencia behövde för att kunna hålla boll, och även skapa chanser trots en man mindre.

Canales assisterade i början av andra Ricardo Costa fram till 1-0. Senare bröt också Roberto Soldado sin måltorka och satte slutresultatet 2-0. En stark moralisk seger för Valencia trots en tidig utvisning. Matchhjälte? Tja, Diego Alves stod för en magisk insats i målet, men det går inte heller blunda för Sergio Canales prestation. När han är helt återställd kommer han vara bofast i Valencias startelva, och oj vad nytta han kommer göra.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB