Startsida / Inlägg

Barças sista livlina – i kväll står allt på spel

av Adam Pinthorp

På bara en vecka förändrades allt. Barcelona gick från ostoppbara till avslöjade. Nu har man en sista livlina kvar för att rädda upp situationen. Klarar man det?

Fram tills den 20 februari 2013 hade Barcelona i mångt och mycket gjort en perfekt säsong. Man hade slagit poängrekord i ligan, som man ledde överlägset. Man hade dessutom avancerat som gruppetta i Champions League och var vidare till semifinal i Copa del Rey. Men på bara en vecka förändrades allt. Barcelona gick från ostoppbara till avslöjade.

Det var 20 februari som var startskottet. Barcelona kom till San Siro i Milano som storfavoriter. Ett AC Milan som var sämre än på många år och som tappade sina största stjärnor i somras, skulle de ha botemedlet på katalanernas framfart? Svaret var ja, skulle det visa sig. Åtminstone för matchen på San Siro, där man via en solid defensiv och effektivt kontringsspel vann med 2-0.

En hel fotbollsvärld stannade upp för en stund och undrade nog både en och två gånger om det som precis hade hänt faktiskt hade hänt. Ja visst, AC Milan slog Barcelona, och man gjorde det övertygande. Men det var knappast över där för Barcelona. Veckan efter förlorade man förödmjukande på hemmaplan mot Real Madrid i semifinalen av spanska cupen, och slogs därför ut ur turneringen. På bara en vecka hade både Milan och Real Madrid slagit Barça på övertygande sätt. Att katalanerna dessutom hann med att förlora mot Madrid i ligaspelet gjorde knappast att deras självförtroende steg eller att pressen inför framtiden mindre.

Nu står Barcelona vid ett vägskäl. Lyckas man inte gå vidare mot Milan i Champions League i kväll kommer den här säsongen bara bli ihågkommen som den då en era brutits och då Barça blivit avslöjade. Kvällens match betyder så oerhört mycket mer än bara ett avancemang i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering. Det gäller för Barcelona att slå tillbaka, och visa att man fortfarande är det lag man var i början av säsongen.

Om man är det, och har kylan och effektiviteten för att klara av det, är en fråga vi får svar på i kväll.

En annan fråga vi får svar på är dels hur Barcelona väljer att starta matchen, både sett till startelvan och framför allt det taktiska. På presskonferensen efter helgens match mellan Barcelona och Deportivo La Coruña på Camp Nou fick Jordi Roura just frågan hur man kommer ta sig an Milan rent taktiskt – tokanfalla från start eller inleda matchen mer försiktigt?

– Vi måste anfalla eftersom vi behöver göra flera mål. Men samtidigt är det viktigt att inte blanda ihop intensiteten och viljan att gå framåt med att förhasta sig något. Vi måste hitta balansen, sa Roura.

Och det är precis vad Barcelona måste göra. Först se till att komma in i matchen, sedan successivt börja skapa ett tryck mot motståndarnas mål. Det hade dock inte förvånat mig om det där trycket hade startat redan från först matchminuten, för det kommer sannerligen bli fullt fart framåt. Det är förstås något som såväl spelarna, ledarna som hela klubben om.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB