Startsida / Inlägg

Ett derby mer betydelsefullt än någonsin

av Adam Pinthorp

I kväll möts La Ligas två sämsta lag. I alla fall om vi skall lita på tabellen. Nykomlingarna från Galicien – Deportivo La Coruña och Celta Vigo – har sannerligen inte haft det lätt i sina respektive comebacker. För Deportivos del har det mesta slagit fel, trots några få glädjeämnen i vissa matcher. För Celta har det gått allt bättre, men efter nyår har man tappat rejält med mark i ligaspelet och är nu nästjumbo i tabellen.

Kvällens derby kommer handla om en strid för överlevnad, en kamp om Galicien och definitivt om Iago Aspas.

Den 25-årige Celta-produkten har återigen varit i fokus inför derbyt. Att han inte drar sig för att uttrycka sitt hat mot Deportivo och dessutom är derbyts största stjärna gör inte mediafokuset på honom mindre.

Redan inför fjolårets match på Estadio Riazor i A Coruña, då både Depor och Celta höll till i Segundan, tillkänna gav Iago Aspas tydligare än någonsin vad han tycker om Deportivo. Han sa att det bästa minnet från ett Galicien-derby var något överraskande en Celta-förlust – detta med 3-0 hemma på Balaídos 2002. Anledningen till varför det bet sig fast i Aspas minne, som då var 15 år, var enkel – Deportivo-stjärnan Diego Tristan blev nämligen brutalt nersparkad till fansen stora förtjusning.

Inte heller inför säsongens derby på Riazor har Aspas satt på sin munkavel.

– Jag kommer alltid vara tydlig i det jag tycker och stå upp för mina åsikter. Jag ogillar Deportivo av hela mitt hjärta, lika mycket som jag älskar Celta. Jag hoppas kunna sänka Depor och skicka ner dem till Segundan igen, säger han.

Även på Deportivos presskonferensen inför matchen togs Aspas upp flera gånger. Fernando Vázquez, Depors nye tränare, var inte sen med att kommentera Celta-anfallaren.

– Jag tycker det är korkat av honom att önska någon olycka innan han ens lyckoönskat sitt eget lag, säger han med bakgrund till att Aspas hopp om att skicka Deportivo ner till Segundan.

Kvällens match betyder så otroligt mycket mer än bara tre poäng – för båda lagen. Celta-seger och Deportivo skulle bli väldigt isolerade i botten av tabellen, och förmodligen få det ruskigt svårt att fixa nytt kontrakt. Lyckas A Coruña-klubben däremot plocka tre poäng minskar man avståndet markant till Celta, vilket också skulle vara en ordentlig moralhöjare. För ingenting slår högre än att knäppa sin värsta antagonist på fingrarna. Fråga bara Iago Aspas, eller vem som helst som på ett eller annat sätt är inblandad i kvällens derby.

Källor: AS, La opinion A Coruña och LFP.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB