Startsida / Inlägg

Tre faktorer varför Málaga är i kvartsfinal

av Adam Pinthorp

Málaga CF är – under sin första säsong i Champions League någonsin – klara för kvartsfinal. Man är det efter att ha vänt ett 0-1-underläge från första mötet mot Porto till en total 2-0-seger.

Med bara ett fåtal minuter kvar av matchen zoomades en äldre man iklädd Málaga-keps in. Hans ögon var fyllda med tårar, och det hade redan börjat rinna lite längs kinderna. Den här mannen, som förmodligen varit Málaga CF trogen i större delen av sitt liv och upplevt motgångar som degraderingar och ekonomiska bekymmer, måste suttit där med en helt makalös känsla av att hans Málaga faktiskt är på väg mot kvartsfinal.

Här kommer några viktiga faktorer varför Málaga drog det längsta strået och nu får drömma vidare i världens mest ärofyllda klubblagsturnering.

En solid defensiv och en av Europas främsta målvakter

Man brukar säga att en skarp offensiv vinner matcher, men att en solid defensiv vinner titlar. Málaga lever efter det mottot. Man har individuellt skickliga spelare på flera positioner, även offensiva, men man har framför allt nått kvartsfinal i Champions League tack vare ett otroligt samspelt försvar. Man har därtill en av Europas främsta målvakter i form av Willy Caballero. Ja, jag vågar faktiskt säga att han är på den nivån nu, så som han presterat den här säsongen. Att Willy fortfarande inte fått chansen i det argentinska landslaget är ett smärre under, speciellt med tanke på att de andra målvaktsnamnen som istället plockas ut samling efter samling inte håller i närheten av samma nivå.

I La Liga har Málaga släppt in 25 mål på 27 matcher. Bara Atlético Madrid har släppt in färre mål (24 stycken). I Champions League har samma Málaga släppt in sex mål på nu åtta spelade matcher, vilket är ett ruggigt facit. Då bör man också ha i åtanke att två av målen släpptes in i den sista gruppspelsmatchen, då man ställde upp med ett reservlag eftersom man redan var klar gruppetta.

Det går inte förneka Iscos talang och storhet eller Joaquíns återuppståndelse, men det är i första hand en smart spelande defensiv och en av säsongens bästa målvakter som har hållit ihop Málaga och gjort Champions League-drömmen sann.

Om Málaga fortsätter vara lika täta bakåt kommer man definitivt kunna skapa oreda fortsättningsvis i CL – oavsett vilket lag man ställs mot. De som följt spanjorerna genom turneringen vet deras styrka och vad de är kapabla till. De kommer inte bli en enkel motståndare för något lag.

Utvisningen och Santa Cruz-bytet matchavgörande

Det går trots allt inte komma ifrån hur betydelsefull Steven Defours utvisning för Porto blev för Málaga på La Rosaleda. Med en stark defensiv kan man hålla tätt bakåt, men Málaga ville framåt. Utvisningen gjorde att man fick det utrymmet och den tid som krävdes för att hålla mer boll och skapa fler målchanser.

Ändå var det ett genialt byte av Manuel Pellegrini som fällde avgörandet. Han satte in Roque Santa Cruz för hans styrka i luftrummet, och paraguayanen svarade med att några minuter senare knoppa in segermålet 2-0 på Iscos hörna.

En utvisning och ett succéartat byte, i samband med den alltid lika genuina försvarsinsatsen från Málagas sida har tagit klubben till sin första CL-kvartsfinal någonsin. Och man har bara försökt en gång. Nu väntar ännu större äventyr.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB