Startsida / Inlägg

Många glädjeämnen i derbyt för Deportivo

av Adam Pinthorp

Deportivo La Coruña reste sig när pressen var som värst. Fast visst fick de lite hjälp på traven.

Det blev hemmaseger på Estadio Riazor igår kväll, när Deportivo La Coruña lyckades ta en mycket efterlängtad trepoängare. Och på vilket sätt man gjorde det. Juan Carlos Valerón visade gammal form och passningen fram till Rikis 1-0-mål kan få vilken fotbollsälskade som helst att börja dregla. Sílvios volleymål från 30 meter som innebar 2-0 i andra halvlek var inte sämre, och Diogo Salomãos läckra 3-0-mål fick summera Deportivos eminenta insats.

Men man fick ju lite hjälp på traven, trots allt. Depor inledde visserligen bäst och gjorde 1-0 redan efter åtta minuter. Men efter halvtimmen spelad skulle man få dubbelt övertag. Celta-stjärnan Iago Aspas, som jag skrev om inför derbyt, kunde inte tygla sina hatkänslor mot Deportivo. Efter en situation som inte såg ut att vara något märkvärdigt, skallade Aspas ner Deportivo-försvararen Carlos Marchena och belönades naturligtvis med ett rött kort.

Utvisningen gjorde att Deportivo kunde styra spelet allt mer, och ha fullständig kontroll på matchen. Celta å sin sida förlorade inte bara sin stora stjärna, man förlorade tron. Det syntes att man inte var på tå och hela tiden låg steget efter sina antagonister.

Deportivo La Coruña har fortfarande en lång väg att vandra för att fixa nytt kontrakt i Spaniens högsta division. Men segern betyder moraliskt otroligt mycket för klubben, något tränaren Fernando Vázquez inte var sen att påpeka på presskonferensen efter matchen:

– Det här betyder allt för oss. Nu har vi kommit in på rätt spår och det gäller att bara fortsätta nu. Vi är säkra på att vi kan klara det här, sa han.

De kommande två ligamatcherna möter Deportivo direktkonkurrenterna Mallorca (borta) och Real Zaragoza (hemma).

– Vi spelar bara finaler nu, konstaterade Fernando Vázquez.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB