Startsida / Inlägg

Segunda-kollen – med fokus på Villarreal

av Adam Pinthorp

När man är sängliggande med 40-graders feber spelar det inte särskilt stor roll vad man har för tankar eller idéer – de går helt enkelt inte att genomföra.

Nåväl, nu ska jag inte klaga mer för nu har febern lagt sig och det är på sin plats att ruska liv i bloggen igen.

Nu när det är landslagsuppehåll tänkte jag, som vanligt, göra en koll för att se hur det går i divisionen under. Jag tänkte framför allt fokusera på Segundans mest stjärnspäckade lag och de som var stora favoriter att ta klivet upp till La Liga inför säsongen – Villarreal. Därför har jag tagit ett snack med CMore Norges La Liga-expert Petter Veland, som även har ”de gula ubåtarna” närmast hjärtat.

Villarreal ligger just nu femma i Segundan, fyra poäng bakom tvåan Alcorcón och hela 14 bakom tabellettan Elche. Vad säger du om Villarreals säsong så här långt?

– Veldig ustabil. Jeg synes inngangen til sesongen var ganske naiv i form av at uttalelser fra spillere og trenere lett kunnet tolkes som at de trodde Segunda-oppholdet ville bli kortvarig uten at de behøvde å jobbe spesielt hardt for det. Selvtilliten var litt for høy til å være et nynedrykket lag, og de fleste spillerne som ble hentet i løpet av sommeren så ut til å ta litt for lett på oppgaven. Gjennom hele sesongen har Villarreal slitt med å avgjøre jevne kamper til sin fordel, og de har aldri kommet inn i en ”godrekke” – inntil nå med Marcelino som trener.

Tycker du man har sett det man kunde förvänta sig av de gula ubåtarna den här säsongen?

– Nei, jeg forventet langt bedre resultater. I en periode gikk man med kun tre seire på 15 kamper, og det er langt, langt under nivået jeg forventer Villarreal skal ligge på i Segunda División – forholdsvis god motstand til tross. At nivået er bra også på nivå to av spansk fotball er ingen overraskelse, men det virket som sagt som at flere av spillerne trodde dette skulle bli en enkel affære. De aller, aller fleste av spillerne var regnet som rutinerte og gode spillere på nivået over, så sett under ett har ikke sesongen vært spesielt bra – selv om det for øyeblikket, heldigvis, går bra.

Vilken enskild spelare anser du stuckit ut mest från mängden på ett positivt sätt i Villarreal sedan nedflyttningen?

– Sesongen under ett, og kun én spiller. Vanskelig. Men jeg må si Mateo Musacchio. Det er kun serieleder Elche som har sluppet inn færre mål denne sesongen, og det skal den argentinske stopperen (mittbacken) har sin del av æren for. Når han spilte i La Liga synes jeg han tidvis ble avkledd på posisjonering og spilleforståelse, men de to aspektene ved spillet har han klart å utvikle denne sesongen. Kombinert med bra fysikk, fart og duellstyrker blir det til slutt et bra totalprodukt når han i tillegg makter å kjenne sine svakheter – og dermed gjøre ting enkelt med ball. Musaccio har spilt 28 av 30 kamper denne sesongen, og jeg tror ikke det er tilfeldig at de to kampene ble tapt med 0-2 og 0-5 mot henholdsvis Sporting Gijón og Real Madrid Castilla. Det skal dog sies at tre av januarforsterkningene har slått bra til, og skal ha sin del av æren for den gode formen, og det er Jonathan Pereira, Jérémy Perbet og Francisco Javier Farinós.

Segundans ende svensk, Olof Mellberg, håller till i Villarreal. Hur har han skött sig?

Varierende. Det er tydelig at Mellberg er inne i ett av sine siste år som fotballspiller. Han henter seg inn på mye grunnet svært god spilleforståelse og mye rutine, men selv i Segunda División går det av og til litt for fort for 35-åringen. Det har blitt både utvisning og selvmål på Mellberg denne sesongen, men samtidig er jeg også svært takknemlig for målet han scoret borte mot Almería – uten den utligningen kunne forspranget blitt for stort til å kunne hentes inn igjen.

Slutligen, vilka vinner Segundan och hur går det för Villarreal?

Elches utgangspunkt er såpass bra at de kan tillate seg mange tap mot slutten av sesongen, men likevel vinne serien. Kampen om 2. plassen tror jeg står mellom Alcorcón, Villarreal og Almería. Førstnevnte har vært med i kampen også de to siste sesongene, men sviktet. Almería tror jeg derfor blir den hardeste konkurrenten siden de har to poengs forsprang, men jeg har et håp om at den gode formen til Villarreal vedvarer siden har ganske så overkommelig motstand i Recreativo Huelva, Mirandés, Numancia, Real Murcia, Racing Santander og Lugo den neste drøye måneden. Jeg tror ikke Girona eller Las Palmas henger med helt inn, og at alt avgjøres med Villarreal – Almería i siste serierunde.

Som det framgår i Petters svar leder alltså Elche överlägset serien precis som man gjort sedan den första spelomgången. Man har tio poäng till godo mot tvåan Alcorcón på 54 poäng, som i sin tur ligger två pinnar före Almería, tre före Girona och fyra före Villarreal. Mest imponerande mest Elches säsong så här långt är att man bara släppt in ynka 18 mål på 30 matcher. Målvakten Manu Herrera leder därför inte helt oväntat Zamora-rakningen som den keeper med överlägset bäst snitt vad gäller minst insläppta mål.

I bottenskiktet är det Xerez som går allra tyngst, och ligger klart sist. Även La Liga-färskingarna Racing Santander och Hércules ligger placerade under nedflyttningsstrecket. Men bara 30 omgångar är spelade, och hela 12 återstår. Mycket kan hända – på alla fronter.

30 omgångar i Segundan är spelade, men hela 12 återstår. Mycket kan hända – på alla fronter. 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB