Startsida / Inlägg

Drömmen som förvandlades till en mardröm

av Adam Pinthorp

Det höll på att sluta som en förtrollande saga för Málaga. Joaquín dedikerade sitt 1-0-mål till tränaren Manuel Pellegrinis nyligen bortgångne far med en otroligt vacker gest. Júlio Baptista, som kommit tillbaka efter sitt skadehelvete serverade Eliseu, som i matchen gjorde comeback från sin knäskada, fram till 2-1. Det verkade gå Málagas väg, samtidigt som Willy Caballero återigen storspelade i målet.

Sedan hände det som inte fick hända. Dortmund gjorde 2-2 i 91:a matchminuten, och bara minuten senare petade man in segermålet.

Jag missunnar inte tyskarna avancemanget, inte alls. De har stått för en makalös turnering och förtjänar all framgång. Däremot unnar jag inget lag att åka ut på det sättet som Málaga gjorde. Pellegrini har åkt ur Champions League på förödande sätt förut, men det här tar hem priset.

Málaga har absolut ingenting att skämmas för. Man har gjort mer än vad någon både förväntade sig och begärde inför turneringen. Men man stod verkligen upp bra mot Dortmund och gjorde en ruggigt stark insats i returmötet. I andra halvlek, när egentligen tyskarna behövde göra mål, tyckte jag till och med Málaga var det bättre laget. Man försvarade sig kompakt, i alla fall de första 45 minuterna av halvleken, och var flera gånger giftiga när det bar av i offensiv riktning.

Alla sagor har inte lyckliga slut. Pellegrini fick smaka på fotbollens bitterhet ännu en gång, trots en taktiskt nästan perfekt genomförd match. Baptista fick inte bli en av hjältarna med sin assist till 2-1-målet, och Eliseu fick inte sin drömcomeback. Men Málaga lämnar Champions League med flaggan i topp. Nu är det bara hålla både en och två tummar för att UEFA inte stänger av klubben till spel i Europa nästa säsong. Få lag har bjudit oss på det underhållningsvärdet och inte minst den spänningen som Málaga gjort den här säsongen. Det vore synd att inte låta fotbollsvärlden njuta av det även nästa säsong.

I en annan del av Europa spelades också en annan Champions League-match. Galatasaray stod upp bra och gjorde framför allt en ruggigt bra andra halvlek mot Real Madrid, men Cristiano Ronaldo såg till att det aldrig behövde bli lika spännande som i Dortmund. Med sina två mål sänkte han inte bara Galatasaray, utan drygade också ut sin skytteligaledning i Champions League. Välförtjänt, planenligt och stabilt avancemang av Real Madrid.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB