Startsida / Inlägg

Fördel Valencia, och ett sorgset farväl

av Adam Pinthorp

För att göra det så rättvist som möjligt spelades samtliga spanska ligamatcher på samma tid igår kväll. I botten av tabellen krigade sex lag vidare för sin överlevnad, medan Valencia och Real Sociedad fortsatte sin kamp om den sista Champions League-platsen.

La Real, som inför omgången hade allt i sina egna händer, räddade poäng i absoluta slutskedet hemma mot Real Madrid. Ett Madrid som inte alls såg särskilt motiverat eller inspirerat ut, men som likväl lyckades trycka in tre fina mål bakom Claudio Bravo. Ett direkt uruselt försvarsspel och enorm ineffektivitet i offensivt straffområde gjorde att Real Sociedad inte gjorde fler än tre mål. Sett till antalet kvalificerade målchanser borde man nog gjort ytterligare ett par. En av de som inte lär sovit särskilt gott efter matchen var Antoine Griezmann, som spelmässigt var mycket involverad, men som i avslutningslägena var riktigt dålig och dessutom slarvade en hel del på fasta situationer.

Samtidigt som La Real och Madrid spelade 3-3 tog Valencia chansen hemma på Mestalla. Roberto Soldado, som annars blivit kritiserad för att inte kliva fram när det som mest gäller, gjorde matchens enda mål mot Granada. Det betyder att fladdermössen från östkusten seglade förbi Sociedad i tabellen och vid seger mot Sevilla definitivt kommer ta fjärde platsen. De baskiska konkurrenterna om CL-platsen möter Deportivo La Coruña på Riazor, en match som inte lär gå av för hackor.

Inför sista omgången är det med andra ord klar fördel Valencia.

I bottenstriden fixade såväl Granada som Osasuna nytt kontrakt. Det betyder att Mallorca (33 poäng), Zaragoza (34), Celta Vigo (34) och Deportivo (35) slåss om den sista platsen ovanför nedflyttningsstrecket den sista omgången. Det kan gå precis hur som helst.

Här kommer lite övriga reflektioner från den intensiva söndagsomgången.

Omgångens mål:
Málaga tog en komfortabel seger hemma mot Deportivo La Coruña. Isco var en av de som visade vägen, och supertalangen avslutade målskyttet i 3-1-segern med att lura upp Aythami på läktaren, och dunka in bollen i mål via ribban.

Omgångens matchvinnare:
Jag har redan varit inne på honom, Roberto Soldado. Men faktum är att Valencia-anfallaren inte bara blev matchvinnare mot Granada, utan har varit fenomenal hela slutspurten på säsongen. Åtta mål i ligaspelet under april och maj vittnar om det, och klarar Valencia att knipa den sista CL-spoten kan man ta Soldado i handen för hans viktiga mål.

Omgångens kross:
Det var två lag i vardera ändar av tabellen som ställdes mot varandra på Benito Villamarín. Gästande Zaragoza ville ta poäng i bottenstriden, Real Betis ville vinna och säkra spel i Europa. Det blev det sistnämnda, efter en urladdning där Rubén Castro och hans manskap i Betis var betydligt effektivare. Det slutade till slut 4-0.

Omgångens kontraktsfixare:
Det spelade ingen roll att Granada förlorade på Mestalla, man blev vinnare ändå. I och med de övriga bottenlagens resultat fixade andalusierna nytt kontrakt. Detsamma gällde Osasuna, som å sin sida tog en rejäl skalp när man 2-1-slog Sevilla hemma i Pamplona.

Omgångens avtack:
Efter Málagas 3-1-seger mot Deportivo tackades en överväldigande och väldigt emotionell Manuel Pellegrini av efter en fantastisk tränarsejour i klubben. När chilenaren tog över som tränar efter Jesualdo Ferreira har Málaga på ett sportsligt plan levt sin dröm. Man blev ifjol fyra i ligaspelet och lyckades kvala in till Champions League, där man i år var en minut ifrån att spela semifinal. Utan Pellegrini hade inte Málaga-supportrarna levt den dröm de nu gjort under två och ett halvt år. Han kommer vara saknad, inte bara av Málaga, utan av hela Spanien.

Omgångens farväl:
Igår spelade Athletic Club sin sista match någonsin på klassiska San Mamés. Sedan arenan byggdes i Bilbao tidigt 1913 har det spelats 1738 matcher på arenan. Erkänt hemmastarka Athletic har förstås ett bra facit, med 1155 segrar, 320 oavgjorda samt 268 förlorade matcher. Framåt har man lyckats trycka in hela 4309 mål, det sista inprickat av Fernando Llorente, och man har fått vittja det egna nätet 1740 gånger.

Matchen i sig, som spelades mot Levante, kommer till skillnad från San Mamés inte gå till historien som något minnesvärt. Gästerna från Valencia-trakten vann med 1-0 efter mål av Juanlu, i en annars ganska tam tillställning.

Under sommaren packar nu Athletic flyttlådan och slår revir på nya, moderna San Mamés Barria, som ligger precis bredvid den gamla arenan. Som tur är ser det ganska maffigt ut även på den nya arenan.

San-Mamés-Barria-564x272
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB