Startsida / Inlägg

Tre saker som talar för Neymar i Barcelona

av Adam Pinthorp

I fredags natt exploderade allt när Santos bekräftade att man mottagit två bud på Neymar från två klubbar vars känslor gentemot varandra knappast kan beskrivas som kärvänlig.

Det stod mellan antagonisterna Barcelona och Real Madrid. Katalanerna har sedan länge varit favoriter, varför det aldrig kom som en chock för någon när Neymar offentliggjorde sitt val.

Det han inte ens gå ett dygn innan Santos bekräftade att Neymar har två bud på sitt bord och det är upp till brassen själv att bestämma. Men det var nog aldrig några större tvivel från 21-åringen, som flirtat med Barcelona i flera års tid.

Trots att katalansk media spekulerat i att klubbpresidenten Sandro Rosell helst hade velat vänta tills måndag innan affären gjordes officiell, kunde inte Neymar hålla sig, varpå han skickade ut nyheten till sina fans via instagram. Kort därefter bekräftade också både Santos och Barcelona övergången.

Vad kommer Neymar kunna tillföra Barcelona?
Först och främst är brassen en enorm prestigevärvning för katalanerna, speciellt när man värvar honom mitt framför ögonen på Real Madrid. Men bara för att det handlar om världens kanske största fotbollstalang och en väldigt duktig spelare, finns där inga garantier för att han kommer lyckas till 100 procent. Här kommer dock några punkter som gör att han har de förutsättningar som krävs för att göra det väldigt bra i Barcelona.

* Målskytt. När Leo Messi inte får igång sitt målskytte, även om det inte händer särskilt ofta, måste fler kliva fram. Det är någonting som Barcelona haft problem med de senaste åren – någon som regelbundet gör mål och någon som kan göra viktiga mål mer än en viss argentinare.

Neymar har redan gjort fler mål än vad såväl Leo Messi och Cristiano Ronaldo gjorde tillsammans vid samma ålder. Han är bra i djupled, har ett fruktat skott och kan framför allt gå på egna genombrott.

* Fantasi. När det låser sig i spelet och inte ens trollerigubbar som Messi och Andrés Iniesta kan lirka sig igenom försvaret har Barcelona vissa stunder fått det ofantligt svårt. Man har saknat fler spelare som kan göra det oväntade, som kan göra sin gubbe, som kan ta ett överraskande skott. Neymar besitter en teknik som få andra, han har ett bra spelsinne och backar sällan för att pröva på saker som majoriteten av de övriga fotbollsspelarna i världen inte ens skulle komma på i drömmen. Här kommer brassen bidra med ytterligare en dimension i Barcelonas spel.

* Åldern. Det har pratats om Neymar i hur många år som helst nu. Ändå fyllde brassen 21 år för bara några månader sedan. Det råder inga tvivel om att Barcleona värvar Neymar för att han en dag ska ta på sig skorna som en världsstjärna och förgylla de tillresta supportrarna på Camp Nou. Om han klarar det direkt, eller överhuvudtaget, är omöjligt att svara på. Däremot talar åldern för brassen, som har några år på sig att lyckas.

1993 värvade Barcelona Romarío, som blev en jättesuccé. Tio år senare kom Ronaldinho, som revulotionerade en hel fotbollsvärld med sitt spel, och som förde upp katalanerna till toppen igen. Nu, ytterligare tio år senare, är det alltså dags för nästa stora brassevärvning. Frågan är – hur går det den här gången?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB