Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

En match där två lag kämpade för två helt olika saker summerade på måndagskvällen den 36:e omgången i La Liga. Mallorca, som vann med 1-0 efter mål av Tomer Hemed, tog sista chansen och hakar på lagen framför sig i bottenstriden. Real Betis å sin sida sumpade chansen att bärga en Europa-plats till nästa säsong. I och med det resultatet är ingenting i närheten av klart varken när det bottenstriden eller Europa-platserna. De två avslutande omgångarna kommer bli ohyggligt spännande.

Här kommer ytterligare några reflektioner från omgången som gått.

Omgångens bisarra:
Sevilla var på väg framåt i början av andra halvlek mot Real Sociedad när domaren blåser av för offside. För det första var det flera meter onside, men det mest bisarra är domaren Alfonso Álvarez Izquierdos aktion direkt efteråt, då han visar ut José Antonio Reyes från bänken (!) för protester. Vi har sett betydligt vildare protester genom åren som inte belönats med ens en tillsägelse.

Omgångens topplagsflyt:
Backar vi tiden ett gäng år var Sevilla ett ständigt förekommande lag i toppskiktet av tabellen. I lördags förlorade man i en jämn match hemma mot Real Sociedad med 2-1, där La Real visade att man har mentaliteten som gör dem till ett topplag. Sevilla å andra sidan har inte samma mentalitet eller samma marginaler på sin sida längre. Man har blivit omsprungna av många lag. Och för att poängtera ytterligare så var det otroligt starkt av Sociedad att vinna på svåra Ramón Sánchez Pizjuán. Det är få lag som gör det.

Omgångens halmstrå:
Man ska aldrig räkna ut Mallorca. Jag blir inte alls förvånad om laget lyckas fixa nytt kontrakt till slut efter att i stort sett ha varit helt uträknade. I måndags grep Mallorca efter det sista halmstrået när man hemmaslog Real Betis med 1-0. Nu är man inne i getingboet igen på största allvar och går resultaten Mallorcas väg spelar man fotboll i Spaniens högsta division även till hösten.

Omgångens ras:
När Helder Postiga mycket elegant knoppade in ledningsmålet för Real Zaragoza hemma mot Athletic efter bara en kvart kändes det bara som början. Zaragoza inledde matchen starkt, men man fick aldrig in mer än en boll. I andra halvlek tappade man så successivt samtidigt som en del nerver högst sannolikt spökade för hemmalaget också. Genom Fernando Llorente och Ibai Gómez vände till slut Athletic på steken, och petade samtidigt Zaragoza under nedflyttningsstrecket.

Omgångens oväntade:
Att Jérémy Mathieu överhuvudtaget hamnar i målprotokollet hör inte till vanligheterna. Än mer oväntat var det därför att försvararen gjorde ett briljant mål utanför straffområdet i Valencias 1-0-seger borta mot Getafe. Fransmannen fick bollen av Éver Banega efter en frisparksvariant, han tittade upp innan han fick bollen, och slog till direkt. Bollen satt perfekt i bortre och gav Valencia tre poäng. Ibland kliver oväntade målskyttar fram – på än mer oväntade sätt.

Omgångens nöjdaste:
Det är troligvis Lucas Alcáraz och hans Granada, som i lördags tog en imponerande 3-0-triumf mot direktkonkurrenten Osasuna. Spelet var dock jämnt fram tills Nanos utvisning med tio minuter kvar, som gjorde att Granada sprang ifrån och gjorde två mål på slutet. De tre poängen för Alcáraz manskap innebär högst troligt att nytt kontrakt är säkrat för klubben.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB