Startsida / Inlägg

En unik derbymatch stundar

av Adam Pinthorp

I kväll väntar säsongens första derby mellan Athletic och Osasuna. Och det är förstås bara det en anledning att skriva några rader, men det finns mer än så att grotta ner sig i inför matchen.

Vi tar det från början, och det som kanske är mest unikt med matchen. Den kommer nämligen att spelas på Real Sociedads hemmaarena Estadio Anoeta i San Sebastián. Anledningen varför är enkel. Athletic, som står som hemmalag, rev ned sin gamla arena San Mamés efter sista ligamatchen förra säsongen. Bara några meter ifrån den gamla arenan håller man just i detta nu på att fixa de sista detaljerna för den nya och mäktiga arenan som går under namnet San Mamés Barria.

Problemet är att alltså återstår lite jobb innan den nya arenan är redo att skriva in sig i historieböckerna, och fram tills dess har Athletic nått en överenskommelse med rivalen Real Sociedad att få spela sina hemmamatcher på Anoeta. Förmodligen blir det bara just mot Osasuna man spelar en hemmamatch på bortaplan, då premiärmatchen på San Mamés Barria är planerad att äga rum i ligaomgång fyra mot Celta Vigo.

Skådeplatsen kommer förstås göra det hela till en väldigt knepig och unik inramning. Athletics så ambitiösa supportrar kommer alltså få ta packningen och resa till grannstaden San Sebastián, för att fylla värsta rivalens arena. Det rapporteras om att hela 328 (!) bussar med Athletic-supportrar kommer resa längs vägarna mot San Sebastián under dagen. För att sätta det i perspektiv så fyllde Villarreals supportrar 173 bussar förra säsongen när de mötte Barcelona B på bortaplan. Då hade man cirka 12 000 på plats. Det lär bli dubbelt som många Athletic-fans på Anoeta i afton.

En spelare som dessutom kommer stå i fokus lite extra är förstås Kike Sola. Anfallaren som skrev på för Athletic i somras har tidigare spelat nio år i Osasunas färger.

– Jag kommer inte fira om jag gör mål. Det var nio bra år i Osasuna med många fina minnen, och det är förstås en speciell klubb för mig, säger Kike Sola.

Det bör dock tilläggas i sammanhanget att Kike Sola i grunden är Athletic-fostrad, och representerade klubben på ungdomsnivå mellan åren 1998-03. Efter en vända i Aluvión drog resan sedan vidare till Osasuna, där det blev en säsong som juniorspelare, ytterligare två i reservlaget och resterande i A-truppen. På seniornivå har Kike enbart representerat Osasuna i derbymatcherna mot Athletic. Nu står han på andra sidan, redo att ställas mot sina gamla lagkamrater.

– Det kommer kännas annorlunda inför matchen, men jag lovar att jag kommer vara mer fokuserad än någonsin och när matchen väl drar igång tänker man inte på vilka man möter. Det som händer på planen stannar där – efteråt är man vänner igen, säger han.

Notering: Kike Sola såldes från Osasuna till Athletic under sommaren för omkring fyra miljoner euro.

Citatkälla: Marca.com

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB