Atléticos försvarsspel imponerade

av Adam Pinthorp

Atlético och Barcelona drabbade samman på Vicente Calderón natten mellan onsdag och torsdag i det första av två möten i den spanska supercupen. Hemmalaget Atlético var bäst första timmen, innan Barcelona successivt tog över. Matchen slutade 1-1. Här kommer några tankar från matchen.

Atléticos kollektiva försvarsspel imponerade
Med ett disciplinerat och kollektivt försvarsspel genomfört av hög press och en oerhört synkroniserad backlinje gjorde Atlético Madrid en väldigt bra match. Men den intensiva och påfrestande spelstilen gjorde att man mattades av i andra halvlek, vilket i sin tur gjorde att Barcelona kunde styra spelet mer och även få mer ytor till att skapa målchanser.

Det kollektiva försvarsspel Madrid-klubben visade upp under de första 60 minuterna var dock väldigt imponerande. Man bevisade ytterligare en gång att man kan mäta sig med den absoluta toppen och att man genom en benhård defensiv och ett snabbt omställningsspel kan straffa vilket lag som helst.

Atlético – helt rätt för David Villa
Det tog inte många minuter innan han slog till mot klubben han representerade bara för ett par månader sedan. David Villas fullträff som gav Atlético 1-0 var ett mål av den högre skolan. Från eget försvar vann Atlético bollen, och via Gabi och Arda Turan hittade lädret till slut David Villa som på volley smällde in ledningsmålet. Han gjorde en bra match, den spanske landslagsanfallaren. Han löpte kopiöst mycket och tog väldigt många bra löpningar i djupled. Kan Atlético utnyttja det bättre framöver kommer man skapa ännu fler målchanser, och förmodligen göra ännu fler mål.

Jag är helt övertygad om att Atlético Madrid är helt rätt för David Villa. Han behöver en trygg miljö där han får mycket speltid och är en av stjärnorna. Det är han tveklöst i den spanska huvudstadsklubben. Och med VM i sikte är motivationsnivån högre än någonsin hos ”el Guaje” – vilket synts redan under de inledande matcherna i sin nya tröja.

Xavi & Iniesta raderades ut
En nyckel till Atléticos framgångsrecept var att man lyckades radera ut väldigt mycket av Xavi Hernández och Andrés Iniesta. Varje gång någon av Barcelonas bolltrollare på mittfältet fick bollen hade man två tätt i rygg för att pressa och man lyckades gång efter annan erövra bollen.

Utan Xavi och Iniesta försvinner mycket av Barcelonas passningsinspirerande anfallsspel. När dessutom såväl Alexis Sánchez som Pedro Rodríguez agerar väldigt enformigt från sina ytterroller och väldigt sällan vågar utmana kan Atlético försvara sig utan större bekymmer.

Neymars mål kan bli direkt avgörande
Precis som i ligamötet med Levante i helgen fick Neymar inleda på bänken. Men med Leo Messi utbytt i paus (troligtvis en säkerhetsåtgärd då han nyligen kommit tillbaka från skada) och knappt en enda målchans framåt byttes Neymar in med lite mer än en halvtimme kvar att spela. Och även om brassen inte tog sig runt alla gånger, och slog bort en del passningar, så gav han Barcelona en ny dimension i spelet. Till skillnad från Pedro vågade han utmana och göra någonting annorlunda. Och brassens 1-1-mål efter bara några minuter på plan, när han nickade in landsmannen Dani Alves inlägg från nära avstånd, kan bli helt avgörande för var någonstans Supercup-titeln hamnar.

Nu får Barcelona med sig ett bra 1-1-resultat till returen nästa vecka på Camp Nou. Men det är långt ifrån avgjort för det. Atlético bevisade vilken kapacitet man besitter och kommer inte ge upp förrän 90 minuter (minst) är spelade i Barcelona.