Startsida / Inlägg

Banega måste höja sig om Valencia ska bli jämnare

av Adam Pinthorp

Miroslav Djukic sitter säkert, åtminstone för ett tag framöver. Hans Valencia gjorde sin plikt och vann hemma mot Sevilla (3-1) på söndagskvällen, medan andalusierna fortsatt har det väldigt tungt i ligaspelet.

Dorlán och Fede erbjuder fart och energi
Nyförvärvet Dorlán Pabón och ungtuppen Fede Cartabia var de som fick ansvaret att axla de offensiva ytterrollerna i måstematchen mot Sevilla. Och båda levererade och erbjöd energi och fart i anfallsspelet.

Pabón osar klass i allt han gör och kommer bli en enorm tillgång för Valencia den här säsongen. Fede är fortfarande något valpig och tar en del felaktiga beslut, men hans intentioner är väldigt goda och när han väl tar sig runt sin motståndare eller lyckas med sina aktioner blir det ofta livsfarligt. Som när han drog förbi längs vänsterkanten och serverade Jonas en smörpassning fram till 1-0. Med sina blott 20 år är Fede en spelare som kan skapa magi på Mestalla i många år framöver.

Banega är långt ifrån sin toppform
Det har talats väldigt mycket om Valencias defensiv så här långt på säsongen, som med befogenhet fått utstått en hel del kritik. Men en del att det inte fungerat som det ska i offensiven stavas Éver Banega. Den argentinska mittfältsmotorn, som i flera år varit Valencias kanske viktigaste spelare, är en av många som hittills inte allt levt upp till förväntningarna den här säsongen.

Faktum är att jag inte en kommer ihåg när jag såg Banega så här slarvig och nonchalant i en längre period senast. Han är känd för att ibland kunna tappa fokus men ända sedan ligapremiären har argentinaren underpresterat rejält. När Éver inte bidrar med sina genomstickare förlorar Valencia en dimension i anfallsepelet, och när han slarvar i passningsspelet på mittplan så ofta som han gör får det effekten att man inte kommer lika ofta med fart framåt, och dessutom blir mer sårbara defensivt.

Mot Sevilla var det återigen en nonchalant Banega, även om han slog en fin frispark fram till 3-1-målet. När Éver spelar bra, gör Valencia ofta detsamma. Argentinaren måste höja sig för att Los Ché ska hitta en jämnare nivå.

Isco har inlett sensationellt bra
Det var väl ingen som undgick Iscos framfart i Málaga förra säsongen. Och på förhand var han förstås en alldeles strålande värvning för Real Madrid i somras. Men jag är frågande om någon verkligen trodde han skulle smälta in så bra direkt.

Den unge spanjoren har varit Real Madrids bäste spelare under inledningen av säsongen och på sex matcher alla kategorier noterats för fem mål och två assist. När Madrid tog emot Getafe hemma på Santiago Bernabéu var Carlo Ancelottis tanke att vila Isco. Men när Gareth Bale skadade sig på uppvärmningen fick Isco trots allt hoppa in i startelvan – och levererade ytterligare en gång. Mittfältsgeniet var högst inblandad i 4-1-segern och svarade ännu en gång för ett mål – hans fjärde ligamål på blott fem matcher.

Jag hävdar fortfarande att Real Madrid gjorde bort sig när man inte slet hårdare för att behålla Mesut Özil, men om Isco fortsätter prestera så här kommer åtminstone avsaknaden av tysken inte bli lika märkbar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB