Startsida / Inlägg

Genomgång av transferfönstrets sista dag

av Adam Pinthorp

Medan Gareth Bale med nummer elva på ryggen påpekade att det ”är en pojkdröm som går i uppfyllelse” innan han jonglerade lite på Santiago Bernabéus gigantiska gräsmatta inför 30 000 supportrar skedde faktiskt en hel del annat igår. Men för att vara sista dagen på transferfönstret så agerade de spanska klubbarna ändå relativt lugnt, och det var få som var ute i sista stund och panikvärvade.

Men både värvade och blev av med spelare, det var det ändå en hel del klubbar som blev. Och jag tänkte krita ner några rader kring de två största följetongerna under gårdagen. Innan vi fortsätter med den stora övergången som faktiskt blev av var det ett uppblossat rykte igår som höll på ända fram till midnatt, innan det först då stod klart att affären skulle gå i stöket. Jag talar förstås om Ander Herreras uteblivna flytt till Manchester United. Den brittiska mästarklubben aktiverade baskens utköpsklausul på €36 miljoner, men i sista stund saknades några detaljer och Athletic vägrade släppa sin mittfältsstjärna. United fick istället nöja sig med Marouane Fellaini.

Det glädjer mig förstås att få fortsätta följa Ander Herreras utveckling i Athletic och det intressanta projekt som Ernesto Valverde har på gång där. Men framför allt var det här ett bevis på Bilbao-klubbens ambitioner och beslutsamhet. Josu Urrutia har under sina år som president varit stenhård med att ”detta är inte en klubb som säljer” och har höga målsättningar om att göra Athletic till ett etablerat topplag igen. Bayern München fick betala Javi Martínez utköpsklausul på €40 miljoner förra sommaren – Manchester United blev tillsagda exakt samma sak kring Ander Herrera, men ändå fast man enligt uppgifter gjorde det gick det i stöpet. Många rapporter säger att det var av byråkratiska skäl.

Den stora följetongen från gårdagen som trots allt blev av var förstås Mesut Özils övergång till Arsenal. En affär som överraskade mig personligen väldigt mycket. Inte för att Arsenal visade intresse (vem skulle inte vilja ha en av världens bästa mittfältare?), utan för att Real Madrid var villiga att släppa honom. Tysken var förra säsongen Real Madrids näst bästa spelare. Han var en av få som höll en jämn nivå och levde upp till förväntningarna efter säsongen 2011/12 då man vann ligan på ett storstilat sätt.

Det finns förstås argument som gör det någorlunda förståeligt att släppa Özil. Argument som framför allt stavas Isco och Gareth Bale. Men säsongen är lång och det dyker alltid upp möjligheter. Och även om Isco startar sin sejour i Real Madrid på ett väldigt övertygande sätt, håller jag ändå Mesut Özil snäppet över den unge spanjoren för tillfället. Özil har levererat på den absolut högsta nivån under flera års tid – Isco är fortfarande relativt färsk.

Om Real Madrid lyckas hitta harmoni med Gareth Bale och Cristiano Ronaldo i laget kommer man bli fruktansvärt giftiga framåt. Men ibland kan man fråga sig hur mycket man är villig att offra. Jag tror klubben kommer förlora enormt mycket på att man nu släppt iväg Mesut Özil – som är den som stått för flest målgivande passningar i de fem största ligorna sedan han kom till Real Madrid 2010. Sådana spelare växer inte på träd.

Det här hände för de spanska klubbarna under transferfönstrets sista dag:

ALMERÍA
IN: –
UT: Abel Molinero (anfallare, Real Jaén, gratis).

ATLÉTICO DE MADRID
IN: Toby Alderweireld (försvarare, Ajax, €7M) och Joshua Guilavogui (defensiv mittfältare, Saint-Étienne, €10M).
UT: Leandro Cabrera (försvarare, Real Madrid Castilla, gratis).

ESPANYOL
IN: Gabriel Torje (yttermittfältare, Udinese, lån) och Jhon Córdoba (anfallare, Quéretaro, lån).
UT: –

GETAFE
IN: –
UT: Álvaro Vázquez (anfallare, Swansea, lån med option).

GRANADA
IN: Matías Campos (vänsterback, Udinese, lån) och Michael Pereira (yttermittfältare, Mallorca, lån).
UT: Guilhermo Siqueira (vänsterback, Benfica, lån med option), Douglas Costa (vänsterback, Udinese, lån), Carlos Aranda (anfallare, Las Palmas, gratis).

OSASUNA
IN: –
UT: Masoud Shojaei (mittfältare, Las Palmas, gratis).

RAYO VALLECANO
IN: –
UT: Raúl Tamudo (anfallare, Sabadell, gratis).

REAL MADRID
IN: –
UT: Mesut Özil (offensiv mittfältare, Arsenal, €45M + eventuella bonusar), Kaká (offensiv mittfältare, Milan, gratis).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB