Startsida / Inlägg

Omgångens awards: Första tränaren har rykt

av Adam Pinthorp

Bättre sent än aldrig. Eftersom blickarna de senaste dagarna legat fullt fokuserade på transferfönstrets sista dygn fick den tredje ligaomgångens sista lilla summering snällt sitta i väntekön. Men nu när vi kan börja sy ihop även det här transferfönstret är det också dags för omgångens awards att få sitt utrymme. Framöver utlovas även en genomgång av de 20 hetaste övergångarna i La Liga.

Omgångens orättvisa:
Rayo Vallecano var spelmässigt brutalt överlägsna, vann avsluten med 23-6 och spelade dessutom med en man mindre i en halvtimme. Ändå lyckades Levante, på sina två riktiga farliga chanser, göra två mål och vinna matchen med 2-1. Det kan heta orutin, ineffektivitet, men också lite orättvisa. Rayo var mycket bättre.

Omgångens imponerande:
Att Barcelona bortaslår Valencia eller att Atlético åker till Anoeta och besegrar Real Sociedad är förstås väldigt imponerande. Men omgångens mest imponerande seger stod ändå Villarreal för. De gula ubåtarna åkte till erkänt tuffa El Sadar i Pamplona och fullständigt körde över Osasuna med 3-0. Att man dessutom vilade en småskadad Giovani dos Santos från start lyfter prestationen ännu mer.

Omgångens droppe:
Tre omgångar och lika många förluster. José Luis Mendilibar, som var nära att ryka redan förra säsongen, har fått lämna tränarposten i Osasuna. Tre raka förluster mot i tur och ordning Granada, Athletic och nu senast Villarreal blev droppen.

Omgångens mål:
Xabi Prieto får utsäkta, men Hélder Postiga stod för omgångens finaste mål. Volleysparken som betydde 1-3 mot Barcelona innehöll teknisk briljans och perfekt tajming. Att bollen dessutom letade sig upp i närmaste kryss får ses som grädden på moset.

Omgångens debutant:
I underläge 2-1 borta mot Almería släppte Fran Escribà in nytillskottet Richmond Boakye, som lånats in från Juventus, tidigt i andra halvlek. Den 20-årige anfallaren, som har gjort sju A-kamper för Ghana, visade direkt prov på sin speed och styrka. Därför var det också helt logiskt att Boakye var den som tryckte in kvitteringsmålet i slutminuten och gav Elche en ny poäng. Är Richmond lösningen på Elches uteblivna målproduktion?

Omgångens deprimerande:
Utan att ens ha genuina sympatier för ett lag går det ofta ändå känna viss empati. Jag flyttar blickarna till Segundan och den klassiska men hårt ekonomiskt tilltrasslade klubben Mallorca. I våras var det på håret att man klarade sig kvar i La Liga. Nu, tre omgångar in i Segundan, ligger man tvärsist. Man förlorade 0-4 i premiären borta mot Sabadell, tappade 2-4 hemma mot Real Murcia, och i helgen blev det en ny plump i protokollet då man föll mot Sporting Gijón på bortagräs med 3-0.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB