Startsida / Inlägg

La Real och el Real – så lika, men ändå så olika

av Adam Pinthorp

Den första av många intensiva, spännande och framför allt underhållande Champions League-kvällar är över. För de spanska lagen betydde inleddes CL-äventyret i två helt olika spår. Real Madrid visade varför man är förhandsfavoriter, medan Real Sociedad visade varför man inte spelat CL-fotboll på tio år.

Real Madrid gav lektion i effektiv fotboll
Fatih Terim försäkrade om att Real Madrid inte skulle få det lätt på Telekom Arena. Och efter en pigg och intensiv första halvlek där Galatasaray visade prov på spelmässig kvalité såg det också ut som att marängerna skulle få en jobbig afton. Sedan trampade Real på gaspedalen, och gav turkarna en lektion i effektiv fotboll.

Det här om att definiera hur bra ett lag är spelmässigt är väldigt svårt. Gör man fem mål på Telekom Arena i en Champions League-premiär finns det inget argument som säger att man inte spelade bra. Men att Real Madrid har spelat bättre fotboll råder inga tvivel om. Man har haft mer boll, kombinerat bättre, och hållit ihop defensiven bättre i många matcher. Men när chanserna väl dök upp fanns där inga tvivel eller tveksamheter. Isco smällde dit 1-0, Karim Benzema fyllde på till 2-0, och därefter rullade det bara på. Innan kvällen var slut stod det 6-1 till Real Madrid på resultattavlan och Cristiano Ronaldo hade redan hunnit skapa ett grepp om skytteligan med ett hattrick.

Real Madrid har spelmässigt inte sett helt hundra ut under säsongsinledningen. Man har vunnit knappt både mot Real Betis och Granada, och hade marginalerna på sin sida när man spelade 2-2 mot Villarreal i helgen. Men trots att laget inte är fullt sammansvetsat och att många fortfarande håller på att spelas in gav Real Madrid ett tydligt besked till omvärlden om att man kommer bli extremt giftiga i Champions League den här säsongen. Bedriften på Telekom Arena talar sitt tydliga språk. Det är svårt att överhuvudtaget vinna mot Galatasaray i Istanbul. Att vinna med 6-1 är enormt.

För övrigt går det inte göra annat än att lida med Iker Casillas. Madrid-kaptenen hade inte stått en officiell match för Real Madrid på 238 dagar. Nu, när han väl fick chansen mellan stolparna igen, skadar han sig efter bara 15 minuter. Och precis som när han skadade sig förra säsongen var det en medspelare som stod för oredan. Då var Álvaro Arbeloa gärningsman, nu var det Sergio Ramos som armbågade Casillas i höjd med revbenen. Förhoppningsvis är det inget allvarligt.

La Real var kvällens motsats till Real Madrid
Tja, om Real Madrid gav en lektion i hur effektiv fotboll spelas så gjorde Real Sociedad raka motsatsen. Man hade tre gånger så många lägen som Shakhtar Donetsk i CL-premiären hemma på Anoeta. Ändå förlorade man med 2-0.

Men trots att en del chanser skapades och att man helt klart var värda minst ett oavgjort resultat fanns det mycket mer att begära av Real Sociedad. Dessutom syntes några tydliga brister. Framför allt fungerade inte det defensiva mittfältet lika bra som det gjort tidigare. Alex Teixeira, som gjorde båda målen för Shakhtar, var det tveklöst största hotet och fick gång efter annan trampa igenom mellan mittfältet och backlinjen vilket gav exakt de ytorna han är som allra bäst i.

I tio år har Real Sociedad, San Sebastián och Anoeta väntat på Champions League-fotboll. Tyvärr blev det en besvikelse den här gången, men Europa-äventyret har bara börjat för La Real. På pluskontot gjorde Imanol Agirretxe comeback från skada och kommer han tillbaka i sin form från i våras kommer han betyda mycket i anfallsspelet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB