Startsida / Inlägg

Omgångens awards med en invigning och många debutanter

av Adam Pinthorp

Det var debutanternas omgång, men det vi ändå lär komma ihåg mest från säsongens fjärde ligaomgång är invigningen av nya San Mamés.

Omgångens premiär:
Låt oss börja där den fjärde omgången slutade – på nya San Mamés. Den klassiska katedralen i Bilbao revs efter förra säsongen och under sommaren har de sista detaljerna för att få nya San Mamés spelklar finslipats. Och nu, i den fjärde omgången, var det alltså dags för invigning. Hela arenabygget är ännu inte färdigställt, men den är tillräckligt skick för att kunna stå som värd för matcher. Celta Vigo fick äran att inviga den nya arenan mot Athletic Club, och även om Charles gav gästerna ledningen och gjorde det historiska första målet lyckades ändå baskerns vända och vinna.

Stämningen var förstås alldeles magisk på den nya katedralen. Supportrarna var euforiska och man såg på såväl spelare och ledare efter matchen hur mycket det betydde att få en sådan bra start på nya hemmaborgen.

athleticsanmamesBild: Athletic-club.net.

Omgångens debutant #1:
Han slarvade i passningsspelet, han slog bort några inlägg, men gjorde likväl ett väldigt viktigt mål. Gareth Bales debut för Real Madrid går inte till historien som hans bästa insats på fotbollsplanen, men walesaren visade i vissa anseenden kreativitet och hans näsa för mål verkar onekligen hålla i sig sedan tiden i Tottenham.

Omgångens debutant #2:
Det fanns gott om debutanter den här omgången. En av dessa var José María Giménez i Atlético Madrid, som upplevde en spektakulär vecka. Först fick 95-modellen debutera för Uruguays seniorlandslag i den livsviktiga VM-kvalmatchen mot Colombia. Efter en imponerande insats och en 2-0-seger i bagaget var det så det första framträdandet i Atlético som stod näst på tur för Giménez, när Madrid-klubben tog emot Almería på Vicente Calderón. Det syntes att ynglingen var nervös och att han var ivrig i sitt försvarsspel, men potential saknas han inte och kommer definitivt bli en spelare att räkna med i framtiden.

Omgångens comeback:
I nästan ett helt år har Piotr Trochowski ägnat sig åt rehabilitering, men nu är skadebekymren över – åtminstone för stunden – för tysken. Mittfältaren gjorde efterlängtad comeback när han fick 35 minuter mot Barcelona och såg pigg ut. Når han upp i samma form han hade innan sin skada förra säsongen kommer han bli en stor tillgång för Sevilla framöver.

Omgångens rysare:
Även om det redan varit en del sena avgöranden i flera matcher tar nog Barcelona-Sevilla hem priset som säsongens hittills största rysare. Att Sevilla lyckades hämta upp 0-2-underläget på Camp Nou till 2-2 på tilläggstid, men ändå falla på målsnöret efter ett mål av Alexis Sánchez i absolut sista sekunden är svårt att sätta ord på.

Omgångens målskytt:
Debutanter verkar vara omgångens tema. Bra kan vi i alla fall konstatera att det gick för Málagas anfallsvärvning Mounir El Hamadaoui i hemmadebuten på La Rosaleda. Marockanen stod för hela tre fullträffar, och hann även med att assistera till ett mål när Málaga slog Rayo med 5-0. Senast en Málaga-spelare gjorde hattrick på La Rosaleda var i december 2003, då Salva Ballesta lyckades med bedriften mot Barcelona.

Omgångens mål:
Jag retar ofta upp mig på att indirekta frisparkar nästan alltid slarvas bort. Manu Lanzarote visste dock vad han gjorde när läget dök upp mot Granada. Espanyols nye anfallare visade extrem kyla när han via stolpen knorrade in bollen i närmsta kryss. Målet blev dessutom helt matchavgörande.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB