Startsida / Inlägg

Omgångens awards med en domare i blickfånget

av Adam Pinthorp

Den sjätteomgången är färdigspelad, och precis som senast hinner vi knappt summera ihop den innan det nya väntar. Redan ikväll fredag inleds omgång sju med Valladolid-Málaga. Men innan dess kommer här lite utmärkelser från det som hänt i veckan.

Omgångens match:
Fem mål, varav ett på straff och ett på frispark, två röda kort, nio gula och så ett par i virket. Det utspelade sig en minst sagt underhållande match på Ramón Sánchez Pizjuán när Sevilla tog emot Rayo Vallecano. Hemmalaget vann med 4-1 efter dubbla mål av briljante Ivan Rakitic och inhopparen Carlos Bacca. Rayo underhållande som få, men har det fortsatt svårt på bortamark.

Omgångens spelare:
Diego Costas framfart under säsongsinledningen har fått avsaknades av Radamel Falcao att knappt märkas av. Brassen stod mot Osasuna för en ny strålande insats och var planens bäste spelare när Atlético vann med 2-1 hemma på Vicente Calderón. Med sin fart och energi var han ett ständigt orosmoment för Osasuna-försvaret och sin vana trogen slog han också till med mål. Men Costa nöjde sig inte med ett mål utan hände två baljor vilket blev helt matchavgörande. Det gör också att han just nu är i delad skytteligaledning med Lionel Messi på sju mål.

Omgångens premiärmål:
När Neymar till slut skrev på för Barcelona hoppades supportrarna kunna få lite deja vu från den gamla Ronaldinho-tiden. Och en del samba har han redan bjudit på, Neymar, men hans premiärmål på Camp Nou mot Real Sociedad var allt annat än brasselikt. Istället för ett par dragningar av högsta klass, i högsta fart, och en lätt bredsida i bortre gaveln snubblade anfallare in Alexis Sánchez inspel i mål. Men det räknas ju lika mycket för det.

Omgångens cykelspark:
Om ni kollar på det här klippet kommer ni sekunden innan målet tänka ”det här kan ju inte vara ett cykelsparksmål”. Men jodå, Carlos Bacca får för sig att cykla bollen i mål istället för att trycka till den med pannan eller vänta in och ta den på volley. Men cykelsparkar genererar alltid i fina mål när de går in, så även denna gången, och ingen kan väl argumentera emot Bacca kring hans agerande. Det blev ju trots allt mål.

Omgångens Muñiz:
Jag har redan skrivit om domarne Muñiz Fernández tidigare i veckan, med all befogad anledning efter matchen mellan Elche och Real Madrid. Att han hittar straffen till Real Madrid i den fjärde tilläggsminuten, då vid ställningen 1-1, är fortfarande ett mysterium och nu kan det också få oanade konsekvenser för Muñiz. Herr Fernández brukat komma undan trots att han gång efter annan väljer att ta över tillställningarna, men nu skriver flera tidningar i Spanien att han definitivt är avstängd kommande omgång, och dessutom riskerar att få byta ned sig och döma i lägre divisioner. Och med tanken på att stora misstag sker varje match vore det ett steg i rätt riktning av förbundet att stänga av Muñiz från La Liga.

Omgångens comeback:
Det blev ett kärt återseende för Villarreal-supportrarna när Joan Capdevila återvände till El Madrigal, där han spenderade fyra säsonger mellan 2007-11. Capdevila hoppade in för sitt Espanyol i mitten av andra halvlek och satte inte någon större prägel på matchbilden – även om gästerna från Barcelona avslutade matchen starkt men ändå föll med 2-1. Efteråt fick han med största befogenhet applåder av hemmapubliken. Mycket av jublet och applåderna var förstås också riktade mot de nuvarande Villarreal-spelarna som tog ytterligare en trepoängare och står på 14 poäng efter sex omgångar. Ruggigt starkt för en nykomling.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB