Startsida / Inlägg

Den spanska domarkåren är under all kritik

av Adam Pinthorp

Efter att såväl Barcelona som Atlético Madrid gjort sin plikt i veckoomgången hakar Real Madrid på i tabelltoppen efter 2-1 borta mot Elche på onsdagskvällen. Men det var ingen match utan efterspel. Ni som såg den, eller har sett höjdpunkterna, vet varför.

Cristiano Ronaldo gjorde 1-0 för Madrid tidigt i andra halvlek. Det såg länge ut att också bli matchens enda mål, tills Richmond Boakye, som kom till Elche sent under sommaren, stack fram huvudet och skallade in kvitteringen på tilläggstid. Martínez Valero exploderade och supportrarna utbrast i fullständig extas. Elche hade gjort en bra match, och framför allt en gedigen kämpainsats där man slet för varandra och kollektivt gjorde en bra insats.

Men det var inte slut där. Domaren Muñiz Fernández lade till tre tilläggsminuter, och när klockan tickade upp mot 94 spelminuter fick Real Madrid hörna. I straffområdet hittade visselmannen, som bör tilläggas är väldigt kortvänlig och gärna tar över tillställningarna, en gruffsituation mellan Carlos Sánchez och Pepe. Rent spontant ser det ut som att Elche-mittfältaren är den som blir mest nerdragen, men Muñiz pekar på straffpunkten varpå Ronaldo skickar in 2-1-målet.

– Det känns som ett rån, sa Elches vänsterback Edu Albácar efteråt.
Sergio Ramos skulle blivit utvisad i slutet och den straffen vi får emot oss finns inte, fortsatte han enligt AS.

Tyvärr är inte det här första gången något liknande sker, och inte första gången det gynnar någon av giganterna Barcelona eller Real Madrid. När Barcelona mötte Sevilla hemma på Camp Nou fick andalusierna ett mål väldigt märkligt bortdömt. När Real Madrid tog sig an Granada på bortaplan och hade en 1-0-ledning i slutminuten blev hemmalaget blåsta på en straff.

Resurserna på alla fronter är redan ofantligt stora mellan Barcelona & Real Madrid jämfört med resten av klubbarna i La Liga. Då nivån på domarkåren är väldigt låg överlag drabbar det förstås inget lag ensamt, utan i väldigt många matcher kan vi se sådana här typer av domslut. Däremot är det ingen tillfällighet att det gynnar någon av de stora klubbarna. Att Real Madrid får den här straffen ger ingen bra bild av La Liga och tron på en bättre och jämnare framtid ser knappast ljusare ut.

Om den spanska ligan ska bli jämnare måste den också bli mer ärlig. Den spanska domarkåren är för närvarande under all kritik och har varit så under hela min minnestid. Och Muñiz Fernández, som kanske är värst av alla, borde aldrig få döma några av de större klubbarna. Det kan bara sluta på ett sätt – att han tar över tillställningen fullständigt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB