Startsida / Inlägg

Segunda-kollen – Copa del Rey-succén på väg uppåt?

av Adam Pinthorp

I brist på La Liga-fotboll kan man alltid vända blickarna till divisionen under, som inte tar hänsyn till landslagssamlingar trots att det finns ett gäng spelare i olika lag som är landslagsmän.

Fyra omgångar har nu spelats i Segundan och utan att dra för stora växlar har det ändå hunnit hända väldigt mycket anmärkningsvärt. Det som höjer ögonbrynen mest är den urusla inledningen för fjolårets La Liga-klubbar. Deportivo La Coruña kommer ändå undan med godkänt då man har sex poäng. Värre är det för Mallorca och Zaragoza. De sistnämnda ligger på 20:e plats och har på sina fyra inledande matcher bara mäktat med att skrapa ihop två poäng i form av två oavgjorda matcher. Det största problemet ligger i anfallsspelet och ett ynka mål hittills bådar inte gott.

För Mallorca är det stora problemet försvarsspelet. Trots att såväl Dudu Aouate är kvar mellan stolparna och försvarslinjen i princip är densamma som ifjol har man inte alls hållit måttet än så länge. Hela 12 (!) insläppta mål på fyra matcher och bara en seger. Något som däremot varit positivt för Mallorca är anfallaren Gerard Moreno, som är på lån ifrån Villarreal. 21-åringen gjorde tre mål på 12 framträdanden i Villarreal förra säsongen, och är nu, på bara fyra matcher där tre varit som inhoppare, uppe på lika många fullträffar. Gerard kommer bli en av många spelare att följa med ett extra öga i Segundan i år och förmodligen en som tar steget tillbaka till de gula ubåtarna för att utmana om en plats nästa säsong.

Men det finns ju också lag som överraskat positivt så här långt. Leder tabellen gör Mirandés på tio inspelade poäng. Ni vet, klubben som gjorde stor succé i Copa del Rey för ett par säsonger sedan och nådde semifinal efter att ha slagit ut bland annat Villarreal, Racing & Espanyol på vägen. En som inlett väldigt bra och är värd att lägga på minnet är Iñigo Ruiz de Galarreta, en 20-årig spelskicklig innermittfältare som är utlånad från Athletic den här säsongen.

Ett annat lag som inlett starkt och fortsatt är obesegrade är Sporting Gijón, som satsat inför säsongen och tveklöst har siktet inställt på att ta sig tillbaka till La Liga. Även Alcorcón med tre segrar är med uppe i toppen.

Så här ser det ut i toppen respektive botten efter fyra spelade omgångar:

1. Mirandés (+4) 10 p.
2. Alcorcón (+4) 9 p.
3. Sporting Gijón (+4) 8 p.
4. Real Murcia (+2) 7 p.
5. Girona (+2) 7 p.
6. Lugo (+2) 7 p.

19. Mallorca (-8) 3 p.
20. Real Zaragoza (-2) 2 p.
21. Tenerife (-3) 2 p.
22. Real Madrid Castilla (-4) 0 p.

Som tabelläget visar går det allra tyngst för Real Madrid Castilla, som blivit av med många spelare inför säsongen. Jesé Rodríguez, Álvaro Morata & Nacho Fernández har alla blivit uppflyttade permanent till klubbens A-lag och kan därmed inte längre användas för spel i Castilla. Högerspringaren Juanfran är en annan som lämnat och nu prövar vingarna i Real Betis. I ett väldigt ungt Castilla är de fyra äldsta spelarna födda 1989 – något som skulle betraktas som relativt ungt i de flesta andra lag. Kanske hade lite rutin varit välbehövlig i truppen? Det kan vara svårt att vända den här trenden med ett nytt och så pass orutinerat lag – även om det finns gott om potential.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB