Startsida / Inlägg

Vicente del Bosque har gett sitt svar

av Adam Pinthorp

Man hinner knappt bli varm i kläderna innan ligasäsonger tar paus för att ge landslagsfotbollen utrymme några dagar. Och visst kan det vara kul med landslagsfotboll emellanåt, speciellt när det gäller något, även om jag själv alltid föredrar klubblagsfotbollen.

För Spaniens del har man i stort sett säkrat guldbiljetten som tar sikte mot Rio nästa sommar. Dels för att man själva gjorde jobbet och slog Finland i fredags med klara 2-0 – utan att för all del imponera – och dels också för att den största gruppkonkurrenten Frankrike spelade 0-0 mot Georgien.

Men den stora snackisen i det spanska lägret är varken att VM-biljetten i det närmsta är säkrad. Nej, det är förstås målvaktsfrågan. Iker Casillas är som bekant fortfarande petad i klubblaget Real Madrid till förmån för Diego López. Många spekulerade i att Víctor Valdés skulle få chansen mot Finland, men så blev inte fallet.

Jag ser detta som Vicente del Bosques klara och tydliga svar mot alla som undrar. Iker Casillas är och kommer vara nummer ett i Spanien fram till och under VM. Varför skulle han annars stått mot Finland? Om del Bosque skulle vilja ha en målvakt mellan stolparna i VM som får regelbunden speltid hade han gett någon annan chansen. För det finns ju en del som är intresserade av den där platsen. Utöver nyss nämnde Valdés har Pepe Reina prenumererat på en landslagsplats i flera år, och där bakom finns unge David de Gea och för all del Diego López som åtminstone i Real Madrid går före Iker Casillas.

Hade del Bosque gett Valdés eller Reina chansen mot Finland hade Casillas definitivt fått sig en tankeställare och behövt fundera över framtiden. Men då hade han även fått tydliga direktiv från förbundskaptenen om vad som gäller, och hade då haft chansen att söka sig till en ny klubb i januari för att få den regelbundna speltiden. Nu verkar det inte vara av högsta prioritet för del Bosque , som oavsett om han har talats vid i ärendet med Casillas eller inte varit tydlig i sina aktioner. Lagkaptenen, tryggheten och en av stöttepelarna under Spaniens fantastiska framgångsera är i nuläget inte flyttbar.

En annan intressant grej från just matchen mot Finland var att Koke spelade hela matchen – som högerback. En position han är ytterst ovan vid och aldrig spelat i klubblaget Atlético Madrid. Det rätar också ut frågetecknen kring varför 21-åringen stod som försvarare när Vicente del Bosque tog ut truppen. Och Koke har absolut egenskaper för att kunna hantera ytterbackspositionen. Han har utvecklats mycket defensivt de sista två åren, orkar löpa mycket, och har framför allt bra inlägg. Men om det är en långsiktig plan eller bara en kortsiktig lösning återstår att se. César Azpilicueta och Martín Montoya som bör vara två andra aspiranter har fått lite speltid i Chelsea respektive Barcelona inledningsvis på säsongen och Real Madrids framtidsman Dani Carvajal känns fortfarande något färsk – trots en stark säsong i Bundesliga med Bayer Leverkusen ifjol. Utöver dem finns förstås rutinerade Álvaro Arbeloa samt de mer äldre alternativen Andoni Iraola och Juanfran. Men om jag uppfattat del Bosques signaler rätt verkar han onekligen vilja satsa på ett yngre alternativ framöver.

Vad är era synpunkter och åsikter kring målvaktsfrågan i det spanska landslaget?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB