Startsida / Inlägg

Spanien hade kunnat dra nytta av Diego Costa

av Adam Pinthorp

Ni känner förmodligen till historien vid det här laget. Atlético Madrids anfallare Diego Costa, som är född och uppvuxen i Brasilien, kan på fredag tas ut i den spanska VM-kvaltruppen. Detta på grund av hans spanska pass, och att han fortfarande inte representerat Brasilien i någon officiell turnering (däremot i ett par träningsmatcher).

Oavsett hur det blir är det ett hett ämne och något som redan diskuterats mycket i Spanien (och Brasilien för den delen).

diegocostaspanien

Kan Diego Costa tillföra något till Spanien?
Det bör först och främst poängteras att konkurrenssituationen bland anfallare i Spanien redan nu är extremt hård. Det finns redan spetskompetens och det till en väldigt stor grad. David Villa, Pedro Rodríguez och Roberto Soldado är alla etablerade målskyttar. Likaså Álvaro Negredo, som däremot tillför något unikt i sällskapet med sin styrka i luftrummet.

Men en Diego Costa i Spanien hade varit något helt annat. Han är inte den där urtypen av en klassiska nia, utan gillar att röra sig över stora ytor och det går sällan en match utan att Costa är involverad mycket i spelet. Spanien har redan många som kan det där med målskytte. Men i Costa hade man fått in en självklar joker, som med energi och en vinnarinstikt som få andra hade kunnat erbjuda något unikt.

Hade jag varit förbundskapten för Spanien och ställningen hade varit 1-0 till Argentina i en VM-semifinal hade jag hellre kastat in Diego Costa än exempelvis Roberto Soldado. Den sistnämnde kanske är en bättre avslutare, även om Diegos utveckling på just den fronten varit sensationell det senaste året, men han är inte samma matchvinnartyp. Diego Costa är en vinnare, en som ofta är skillnaden mellan vinst och förlust. Han har inte alla tekniska verktyg i sin låda, men vinner tillbaka det i vilja och intelligens. Costa är en spelare som kan gå in och ändra en matchbild, som kan få ett segt lag att komma igång.

Av den anledning tror jag att Diego Costa hade behövts i ett spansk landslag. För även om det inte är helt vanligt händer det att Xavi & Co kör fast på mittfältet, och att anfallarna (om Vicente del Bosque använder sig av någon eller några, vilket inte är ett ständigt faktum) inte lyckas peta in bollen i nätmaskorna. Då hade en Costa kunnat komma in och ändra matchbilden till Spaniens fördel.

De tre som hade påverkats mest om del Bosque ringer upp Diego Costa, och brassen tackar jag till spel för Spanien, är Roberto Soldado, Fernando Torres och Álvaro Negredo. Samtliga tre har vandrat in och ur landslagstruppen under de senaste åren utan att fullt ut etablera sin plats.

Anledningen att jag inte nämner Pedro Rodríguez och David Villa i samma mening är att jag helt enkelt tror de kommer vara givna i den spanska VM-truppen nästa sommar, såvida ingen går sönder på vägen dit. Pedro är mer av en ytter, och har ett makalöst målfacit i landslaget. Han kommer definitivt inte petas såvida hans speltid inte minskar drastiskt i Barcelona. Villa kan också spela på kanten, vilket ger honom en stor fördel gentemot konkurrenterna, och hans inledning i Atlético Madrid bådar väldigt gott inför framtiden.

Av Soldado, Torres och Negredo kommer mycket förstås bero på deras personliga insatser i sina klubblag under säsongen. Men sett till spetsegenskaper sticker Negredo ut med sin styrka i huvudspelet – en egenskap som Diego Costa också har.

Om del Bosque plockar med sig två av fyra ur nyss nämnda skara tror jag han väljer en spelartyp som är vassare i djupled (Soldado eller Torres) och en mer storvuxen spelartyp som är giftigare på huvudet (Costa eller Negredo). Vilka det blir är upp till spelarna själva att avgöra.

Men innan vi kan lägga till Diego Costa i högen bland spanska anfallsalternativ måste Vicente del Bosque lyfta luren innan fredag.

Tick tock…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB