Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Det gäller att hänga med i svängarna när omgångarna går om vartannat. Men nu är det inget ligaspel i veckan då Champions- och Europa League istället knackar på dörren. Innan dess dags att en sista gång fokusera på den gångan omgången, som var den sjunde i ordningen.

Omgångens assist:
Unai Emery har en vana att rotera väldigt mycket i sina lag, men en spelare som ständigt återkommer i Sevillas startelva är Ivan Rakitic. Och det är förstås inget konstigt i det, som kroaten just nu bär laget på sina axlar. Rakitic verkar ha återfunnit toppformen och i sina bästa stunder är han en av ligans mest kreativa och absolut främsta mittfältare. I lördagens 1-1-match mot Real Sociedad stod han för en ny målgivande passning och det var en crossboll utöver det vanliga. Stortalangen Jairo Samperio tackade tog emot, och gav Sevilla ledningen.

Omgångens inhoppare:
Jordi Xumetra gjorde stor succé i Elche förra säsongen, vilket gjorde flytten till Levante av alla klubbar lite häpnadsväckande. Men än har yttermittfältaren inte fått ut sin fulla potential i Valencia-klubben – men kanske är han på rätt väg nu. Xumetra stod nämligen för ett mycket piggt inhopp mot Osasuna på El Sadar och slog också in segermålet i slutminuten.

Omgångens trollkarl:
Under Juan Carlos Garridos tid som tränare i Villarreal var det Guiseppe Rossi, Santi Cazorla och Borja Valero som ofta stod i centrum. Men en spelare som fortfarande är kvar och nu representerat ”de gula ubåtarna” sedan 2006 är Rubén Cani – som verkligen tagit sitt ansvar. Förra säsongen var han strålande i Segundan, men han har inlett hösten i La Liga ännu bättre. Med sin fina bollbehandling och spelförståelse har han inte bara sett till att ge Villarreal många viktiga poäng utan också ofta varit matchernas stora behållning. Den gångna omgången var han Villarreals bäste spelare mot Betis, och trollkonsterna löpte om vartannat på Benito Villamarín.

Omgångens derbykung:
När vi ändå är inne på succéspelare. Ingen har väl lyckats undgå Diego Costas spektakulära höst så här långt, och i el derbi Madrileño var det också han som visade vägen för sitt Atlético Madrid som vann med 1-0 på Santiago Bernabéu. Med lite skärpa och större koncentration hade Costa gjort fler mål, men då hans tidigare 1-0-mål blev matchens enda får han ändå tilldelas utmärkelsen som derbykung.

Omgångens Messi:
Argentinaren hann knappt lira en halvtimme mot Almería – men blev ändå högst matchavgörande. Hans fantastiska mål innan han blev utbytt på grund av skada gav Barcelona lugn och trygghet i spelet varpå man därifrån kunde rulla ut Almería. Nu blir det däremot ingen Messi förrän landslagsuppehållet är över. Skadan tar två-tre veckor att läka.

Omgångens miss:
Teknikerna på Anoeta var redan igång att ratta in 2-0 på resultattavlan när Kevin Gameiro gav Piotr Trochowski öppet mål mot Real Sociedad. Men tysken lyckades, på ett nästan imponerande sätt, missa hela målet.

Omgångens svängdörr:
Bland många andra målsnåla tillställningar svängde det rejält mellan Valladolid och Málaga på José Zorilla. Gästerna från solkusten var klart bättre i första och ledde också välförtjänt med 1-0 i paus. Men efter hand gnuggade sig Valladolid sakteliga in i matchen och tidigt i andra hade det svängt över helt på resultattavlan. Inhopparen Bartlomiej Pawlowski skulle dock få sista ordet och skickade in kvitteringen frö Málaga en dryg kvart från slutet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB