Startsida / Inlägg

Speciell match på Balaídos

av Adam Pinthorp

Det utspelade sig en väldigt speciell match på Balaídos i Vigo igår kväll. I hemmalaget Celta finns nämligen flera spelare med stor anknytning till Barça.

När Luis Enrique avslutade en lång och vacker karriär i maj 2004 gjorde han det i Barcelonas tröja, mot Celta Vigo. Det var för övrigt Vigo-klubbens senaste seger mot katalanerna. Igår var det ombytta roller, då Enrique från Celtas tränarbänk ställdes mot Barcelona, och att före detta lagkamrater som Xavi Hernández, Carles Puyol, Víctor Valdés och Andrés Iniesta fortfarande spelar gjorde det hela förstås än mer speciellt.

Men det tar inte slut där. Luis Enrique inledde sin karriär som tränare i Barcelonas B-lag, där han tränare spelare som Andreu Fontàs, Rafinha och Nolito – samtliga just nu i Celta. Därför var kramkalas både före och efter matchen, men under densamma stundade allvaret.

Valdés har aldrig varit bättre
Själva matchen vann Barcelona med 3-0 trots att många nyckelspelare vilade. Bäst för gästerna var Cesc Fàbregas, inblandad i samtliga mål, men framför allt Víctor Valdés. Jag har sett Valdés göra galna matcher tidigare, göra en månad här och där utan att någon fått hål på honom. Men jag har aldrig tidigare sett honom så här bra – under så här lång period. Det råder inga som helst tvivel om att Víctor varit Barcelonas bäste spelare under hösten så här långt.

Under första halvan av säsongen ifjol höll Valdés nollan i fem matcher. Den här säsongen har han redan hållit nätet rent i sex matcher.

För övrigt tycker jag det är både brist på kunskap, respekt och direkt hånande att Diego Simeone inte är nominerad till årets tränare på Ballon d’Or-galan. Att inte vara bland de tre främsta som till slut gör upp om priset vore en sak – men att inte vara en av de tio kandidaterna är absurt.

Sett till de som varit minst tre år som tränare i Real Madrid har José Mourinho sämst facit. Dessutom förlorade Real mot just Atlético i Copa del Rey-finalen i våras. Arsene Wenger har inte heller kryddat marknaden med särskilt goda kryddor det senaste året, även om hans Arsenal just nu är inne i ett bra stim. Men det är å andra sidan också Atlético – till och med ännu bättre. Madrid-klubben har bara tappat tre poäng av 30 möjliga i ligaspelet, och vunnit samtliga tre matcher i Champions League.

Med då Copa del Rey-titeln från i våras i åtanke därtill blir det direkt obegripligt att Diego Simeone inte är nominerad. Hela kalaset blir väldigt svårt att ta på allvar när ett större namn går före bara för att. Är det så det ska fungera?

Det slutliga valet bör stå mellan Jupp Heynckes (huvudfavorit) och Jürgen Klopp. Men större under har ju trots allt skett.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB