Startsida / Inlägg

Känsloladdad comeback för Senna

av Adam Pinthorp

Igår var en känsloladdad dag för folket i Vila-Real, och inte minst en herre som återvände till den lilla staden där han spenderade elva år av sin karriär som fotbollsproffs. Jag pratar givetvis om Marcos Senna.

Först och främst är det viktigt att poängtera att Villarreals framgångar kommit först under 2000-talet. Man tog sig visserligen upp första gången i högsta divisionen redan 1998, men då blev det bara en säsong innan man fick vända neråt igen. Men från att man gick upp på nytt inför säsongen 2000/01 har Villarreal etablerat sig som ett av Spaniens bästa lag – trots att man gjorde om proceduren och var nere och vände i Segundan förra säsongen. Under totalt 14 säsonger i La Liga har Marcos Senna varit medverkande i tio, plus en i Segundan.

Senna var högst delaktig i det framgångsrika Villarreal som 2008 blev tvåa i ligan, samma år som han blev utsedd till Spaniens bästa fotbollsspelare. Han var med när klubben var en straffspark från förlängning i Champions League-semifinal 2006, och han var med när man återigen nådde semifinal fast i systerturneringen Europa League 2011.

Marcos Senna är en stor del av Villarreals historia, och kommer så alltid vara. 2012 deklarerade mittfältaren att han var inne på sista versen i klubben, men efter debaclet i ligaspelet som slutade med degradering ändrade sig Senna. Han tog pennan, kritade på ett nytt kontrakt med klubben, innan han hjälpte dem tillbaka till La Liga igen.

– Jag har upplevt så otroligt mycket i Villarreal och klubben har gett mig allt. Därför kändes det inte rätt att lämna när vi hade gjort ett så dåligt år och åkt ner i Segundan, har han förklarat sig.

Efter att ha hjälpt Villarreal tillbaka på rätt spår igen kunde Senna med gott samvete fortsätta karriären i New York Cosmos, men igår var han tillbaka i Vila-Real och på El Madrigal. I en hyllningsmatch spelade han första halvleken med Villarreal, och den andra med sin nuvarande klubb. Han äntrade givetvis planen via portingång nummer 19 – som är uppkallad efter Senna då han bar det tröjnumret – och fick ett väldigt känslosamt välkomnande.

– Jag saknar ord. Det är otroligt stort för mig att vara tillbaka här där jag har så många minnen och jag vill tacka alla som gjort det här möjligt, sa Senna när han inför matchen pratade till publiken.

villarrealvackert

Även två andra Villarreal-föredettingar i form av Javi Venta (som lämnade Levante 2012 för att liksom Senna hjälpa Villarreal tillbaka till La Liga) och Robert Pires var på plats och spelade en sista match med Villarreal.

Matchen i sig var av mindre betydelse, men Villarreal vann i alla fall med 3-0 efter mål av Jérémy Perbet, Ike Uche samt ynglingen Juanto.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB