Startsida / Inlägg

Segunda-kollen – Lugo skapar historia

av Adam Pinthorp

När jag senast skrev några rader om vad som sker i divisionen under den jag i första hand följer och skriver om på den här bloggen, var det Mirandés som låg i topp. Nu, ett gäng omgångar senare, ligger samma klubb på 14:e plats och det är omvärlda världar. Man kan säga att det svänger lite mer i Segundan än i La Liga.

I topp har Recreativo de Huelva – som är den äldsta spanska fotbollsklubben – seglat upp som en rejäl utmanare att kriga om en uppflyttningsplats. Just nu räcker det visserligen med ett par förluster och att konkurrenterna får resultaten med sig för att Recreativo ska falla som en sten i den väldigt jämna tabellen, men efter många miserabla och svajiga år är det först nu som Huelva-klubben samlat mod för att våga spela den fotboll man vill.

Konkurrensen är och kommer förbli väldigt tuff i Segundan den här säsongen. Ifjol sprang Elche i väg väldigt tidigt. Den här säsongen kommer det inte gå till på samma sätt. Det är väldigt många som kommer göra upp om såväl direktplatserna som kvalplatserna, och det kommer bli ett rävspel och tuffa matcher ända in i kaklet.

Deportivo La Coruña inledde säsongen underhaltigt, men har nu studsat tillbaka på allvar och är tabelltvåa. Mer spännande är det att den galiciska lilla klubben Lugo ligger trea, bara två poäng bakom Recreativo.

Det handlar alltså om 60 år gammal klubb, vars största framgång är elfteplatsen i Segundan förra säsongen. Man håller till på arenan Anxo Carro med knappt 5 000 åskådarplatser och har under flera år lagt grunden till det lag som idag ser ljuset. Deras hittills kanske bäste spelare ägs dock inte av klubben. Den 25-årige anfallaren Vicenzo Rannella är nämligen utlånad från Real Betis. Man är nu inne på sin andra raka säsong i andra divisionen, där man tidigare bara gjort två hela säsonger. Om skeppet som klubben har byggt upp kommer hålla över en hel säsong återstår att se – oavsett vilket skapar man historia.

Så här ser tabelläget ut i toppen- respektive bottenskiktet (14 omgångar spelade).

1. Recreativo de Huelva (+8) 27 p.
2. Deportivo La Coruña (+7) 26 p.
3. Lugo (+7) 25 p.
4. Córdoba (+5) 23 p.
5. Las Palmas (+4) 23 p.
6. Eibar (+5) 22 p.

19. Alavés (0) 15 p.
20. Sabadell (-3) 15 p.
21. Hércules (-11) 12 p.
22. Real Madrid Castilla (-16) 7 p.

Det går som synes fortsatt oerhört tungt för Real Madrid Castilla. På söndagen förlorade man med hela 6-0 borta mot Eibar och ett starkt tips är att det kommer spenderas stora pengar under januarifönstret på spelare, och/eller att tränaren Antonio Toril ryker om det inte blir en snabb förbättring.

I veckan kommer det dyka upp en en genomgång indelat i olika delar om La Liga-säsongen så här långt, när vi är ungefär en tredjedel in i allvaret.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB