Startsida / Inlägg

Skymtar vi Adrián från 2011/12?

av Adam Pinthorp

Adrián López kom till Atlético de Madrid sommaren 2011. Han värvades som skyttekung från Deportivo La Coruña – men fick snabbt en annan roll i Atlético som också hade köpt in Radamel Falcao samma sommar.

Adrián gjorde en makalöst bra debutsäsong i den rödvita tröjan. Framför allt imponerade han stort i Europa League-spelet, där Atlético sedermera vann. Samarbetet med finsnickarna på mittfältet, Diego Ribas och Arda Turan, fungerade ypperligt och med Falcao bildade han ett av Europas då hetaste anfallspar.

Medan colombianen alltid gick rakt på mål hade Adrián en betydligt friare roll. Han sökte sig utåt kanterna, skapade ytor åt andra, och kunde stå för lite oväntade saker. Han fick välförtjänt göra A-landslagsdebut för Spanien och de flesta trodde att Atlético förfogade över en blivande världsstjärna.

Men allting blir ju inte alltid som man har tänkt sig.

– Jag tror fortfarande inte vi har sett det bästa av Adrián, sa Diego Simeone efter säsongen.

Det är möjligt att vi fortfarande inte har det, men efter succésäsongen har Adriáns formkurva dalat ordentligt. Förra hösten inledde han som startspelare, men blev snabbt omsprungen av Diego Costa. Han fick inte alls till målskyttet och spelade helt utan självförtroende hela säsongen.

Även den här hösten började svagt för Adrián. Det var många – inklusive Simeone – som ställde sig frågande om spanjoren någonsin skulle få tillbaka självförtroendet och komma upp i den nivån han höll under 2011/12.

Men successivt har Adriáns säsong blivit bättre och bättre. Simeone har fortsatt tro på sin anfallare, och den senaste månaden har vi börjat skymta den där finurliga teknikern från debutsäsongen.

På sina tre senaste matcher har Adrián startat en och hoppat in i två, och har på dessa noterats för två fullträffar och lika många assist.

När Atlético gästade Elche på lördagen byttes han in strax efter att Koke gjort 1-0. Och med sina senaste insatser i ryggen fick Atlético in en fartfylld Adrián som vågade ta initiativ och stå för det oförutsägbara. Bara efter ett fåtal minuter chippade han fullkomligt briljant fram Diego Costa som helt friställd punkterade matchen med sitt 2-0-mål.

Jag har följt Adriáns karriär och utveckling på ganska nära håll, och jag vill fortfarande inte dra några slutsatser om hans status just nu. Men vi kan i alla fall konstatera att han har inte varit bättre i Atlético efter 2011/12-säsongen än vad han är just nu.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB