Startsida / Inlägg

Gareth Bale har bevisat sin storhet

av Adam Pinthorp

Vi var snabba att bedöma Gareth Bale efter sina första två månader i Real Madrid. Men på vilka grunder? Han kom till den spanska huvudstadsklubben med en skada nerpackad i bagaget, men debuten påskyndades ändå. Walesaren skadade sig sedan igen, innan klubben insåg att det inte är lönt att stressa fram något.

Man skapade ett individuellt träningsprogram för Bale, som han skulle ta i sin takt (även om det förmodligen återigen gick lite fortare än planerat). Den senaste månaden har miljardmannen varit med på riktigt. Att klassa värvningen som ett totalfiasko efter två månader utan knappt en hel match är ett lika stort totalfiasko vad gäller bedömning.

Det är fortfarande svårt att svara på vilken prägel Bale kommer sätta på Real Madrid i det långa loppet, och om han överhuvudtaget kommer bli den stora stjärna som klubben hoppades på när man buntade upp en rejäl pengahög. Men det är först nu, när mittfältaren på riktigt fått regelbunden speltid och kommit in i laget, som vi ens närmar oss de första slutsatserna av hur passar in och acklimatiserar sig.

På mig har han hittills överraskat positivt. Jag följde Gareth Bale ganska noggrant i Tottenham, och vet vad han går för. Men i norra London var walesaren inte bara en stjärna – han var den stjärnan. Övergångssumman, lönekontot eller mediabevakningen till trots, i Real Madrid är han bara en i mängden – åtminstone än så länge.

Bale verkar för det första passa in väldigt bra i Carlo Ancelottis spelsystem. Från att ha avancerat från vänsterback till ytter på samma kant, och senare också fått en roll centralt i plan i Tottenham, har han nu fått byta kant. Han vistades förvisso en del på högerkanten även i slutet på sin karriär i Spurs, men nu är det hans gjutna plats – en plats han verkar trivas på. Frågan är om han till och med inte är bättre som högerytter än någon annanstans på planen. Han kan driva inåt och använda sitt fina skott på ett helt annat sätt än från den andra kanten, och centralt är uppfyller han inte de kraven som en playmaker borde ha på sig.

När han dessutom har Dani Carvajal bakom sig på högerkanten – som ständigt fyller på i offensiven och står för breddspelet – öppnar det både yta och möjligheter för Bale att få en friare roll och kunna bli mer oförutsägbar.

På lördagskvällen fick vi ett självklart bevis på vem det är som axlar stjärnrollen när Cristiano Ronaldo inte finns tillgänglig. Hemma mot Valladolid gjorde Gareth Bale sin kanske hittills bästa match i Real Madrid. I 4-0-segern gjorde han tre av målen (ett med högern, ett med vänstern och ett med huvudet) samt spelade fram till det sista.

Även i veckans Champions League-match mot Galatasaray var mittfältaren en av lagets bästa spelare och frisparken som betydde 1-0 fick nog till och med Ronaldo imponerad från sin läktarplats.

Bale kommer under hela sin Real Madrid-karriär bli hårt kritiserad de gånger han hamnar i formdippar, just med tanke på den hiskliga övergångssumman klubben betalade för hans tjänster. Och även om det är väldigt lång väg kvar för walesaren att vandra, eller snarare skjuta, för att betala av sig så har han nu börjat den.

Till slut kan han nog bli den där stjärnan han var i Tottenham även i Real Madrid. I omklädningsrummet är han fortfarande långt ner i hierarkin, men på planen har han redan börjat ta stora kliv på stegen. Just nu är det bara en portugis som står över honom.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB