Startsida / Inlägg

di María är för bra för att inte vara given

av Adam Pinthorp

Jättetalangen Jesé Rodríguez hoppade in, testade med ett överraskande skott, och Vicente Guaita lämnade luckan vid första stolpen. Real Madrids matchavgörande 3-2-mål mot Valencia i går var både fingertoppskänsla av Carlo Ancelotti att sätta in en mer renodlad målskytt på planen, men framför allt också en rejäl målvaktstavla av Guaita.

Efter att Diego Alves stått för flera halvdana ageranden mot Atlético Madrid i förra omgången fick Valencia-produkten Guaita – som länge varit andravalet – chansen att på allvar ta tillbaka sin plats mellan stolparna. Men i stället för en konkurrenssituation med två målvakter som är alldeles för bra för att sitta på bänken har nu Valencia två burväktare som båda underpresterat den senaste tiden. Mot Atlético kostade det ett tidigt ledningsmål i andra halvlek – mot Real Madrid ett sent segermål.

Ángel di María är för bra för att inte vara given
Apropå spelare som inte varit helt givna under hösten. Ángel di María har kanske varit Real Madrids formstarkaste spelare hela säsongen, tillsammans med ett par uppenbara namn, men får ändå bara speltid från start när Cristiano Ronaldo, Isco eller Gareth Bale på ett eller annat sätt är frånvarande. Nu är det visserligen tre spelare som är ruskigt svåra att peta, men di Marías höstform är alldeles för bra för att låta honom sitta på bänken.

Mot Osasuna var Bale tämligen blek och lämnade planen tidigt i andra halvlek. Hade walesaren spelat i stället för di María mot Valencia och gjort en liknande insats är jag övertygad om att slutresultatet sett annorlunda ut. Argentinaren var nämligen allt som oftast inblandad i de farliga situationer som Real Madrid skapade och gjorde själv 1-0 med matchens prestation, och spelade senare fram Ronaldo till 2-1.

Jag antyder inte att di María varken är bättre eller bör starta före Gareth Bale, men att han är alldeles för bra för att inte vara helt given när han är i sin nuvarande form. Det är förmodligen en och annan klubb som håller ögonen öppna och följer händelserna i den spanska huvudstaden. Ángel di María vill givetvis spela så mycket han förtjänar, ha chansen att lysa i de stora matcherna, men framför allt komma formtoppad till VM.

Juan Bernat höstens utropstecken i Valencia
När mycket har varit stormigt i Valencia finns ändå ett par ordentligt utropstecken att se tillbaka på under hösten. Juan Bernat är det största. 93-modellen har spelat mest vänsterback, men också en del i sin naturliga position som högerytter. Mot Real Madrid tog han platsen som ytterback och var tillsammans med Dani Parejo bäst i hemmalaget.

Med sin otroliga speed, sin fart och sitt sinne för spelet tog han sig gång efter annan upp längs vänsterkanten och hotade hela tiden Álvaro Arbeloa och hans försvarskollegor.

Förra säsongen gnällde många över att Bernat fick alldeles för lite speltid. Den här hösten är han en av de som spelat mest, och verkligen tagit sina chanser. Som den Valencia-produkt han är och med hjärtat på Mestallas gröna matta är Bernat en spelare klubben måste fortsätta bygga sitt lag runt.

Att han dessutom spelar i klubbikonens Vicente Rodríguez tröja nummer 14 gör inte 20-åringen till en mindre publikfavorit.

Nu tar bloggen ett par dagars julledigt, innan det i mellandagarna blir lite höstsummeringar. Första helgen i januari drar ligaspelet igång på fullt allvar igen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB