Startsida / Inlägg

Mångmiljardären som kan rädda Valencia

av Adam Pinthorp

Det är mycket som varit kaotiskt i Valencia de senaste månaderna. Avgående president, sparkad sportchef och nu senast en sparkad tränare. Men just i dag är det många i såväl klubben som runt omkring densamma som är fyllda till tusen med optimism. Anledningen? Peter Lim.

Det handlar om en affärsman tillika mångmiljardär som lagt ett enormt bud på att köpa klubben. Lim är börsmäklare och har investerat i många olika företag genom åren, och detta inom flertalet olika branscher. Han har under flera års tid velat ge sig in i fotbollsvärlden, och har tidigare velat investera i Atlético de Madrid och Liverpool. Nu har han alltså lagt ett bud på Valencia, något som bekräftades under dagen när president Amadeo Salvo höll presskonferens.

– Planen är att långsiktigt bygga ett slagkraftigt lag nog att utmana de allra bästa på alla fronter. Högsta prioritet ligger i att betala klubbens skuld och att färdigställa Nou Mestalla, sa Salvo.
– Peter Lims bud är oerhört bra och täcker allting: Skulderna, färdigställa bygget av nya arenan och dessutom investera i nya spelare. Detta är ett av de två eller tre största erbjudanden i fotbollshistorien.

Skulle allting gå i hamn – vilket det mesta tyder på – kommer detta bli något som kan ge Valencia det som behövs för att återigen vara med och utmana i toppen. Det enda som just nu krävs är att Bankia, som äger klubben, ger ett definitivt klartecken.

– Detta är en historisk chans, och kan bli en vändpunkt för klubben. Det kan få Valencia till en ekonomiskt hälsosam klubb, säger Amadeo Salvo.

Jag har väldigt svårt att se att det här inte blir av. Just nu har inte Valencia så många andra alternativ, och även om det finns en del som är emot en försäljning av klubben, skulle det på sikt kunna bli lösningen på oändligt många problem.

Sedan gäller det givetvis att man spelar efter metoden tålamod. Vi har sett bevis tidigare på hur fel allt kan gå när man vill skynda fram framgång genom att lägga astronomiska summor på storstjärnor, i stället för att bygga en långsiktig och stabil grund att stå på och därefter jobba vidare uppåt.

Amadeo Salvo också berättade att ”Lim vill spendera 30-40 miljoner euro på spelare i januari”.

Det fortsätter att vara dramatiskt och spännande när det gäller Valencia. Och om Peter Lim skulle investera enorma summor i klubben lär ingenting avta – även om det förmodligen skulle bli helt andra tongångar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB