Startsida / Inlägg

Bartomeus primära uppgifter som president

av Adam Pinthorp

Det har varit en intensiv vecka för FC Barcelona, om vi ska uttrycka det milt. Neymar-härvan har fått nya kapitel, Sandro Rosell har sagt upp sig och Josep María Bartomeu har klivit upp på tronen som president.

Och jag tänkte stanna upp ett ögonblick vid Bartomeu, som på en handvändning blivit ett namn för den stora massan. Egentligen är 50-åringen mest intresserad av basket, men räkna med att det kommer bli en del fotbollsfrågor att ta ställning till framöver. Bartomeu ingick i Joan Laportas styrelse under åren 2003-05 (då med huvudansvar på basketsektionen), tillsammans med bland andra Sandro Rosell. Bartomeu avgick också samtidigt som Rosell efter att ledningen hamnat i oreda med varandra och delats in i olika läger. Det har också lagt grunden till pajkastningen som pågått mellan Rosell och Laporta sedan den förstnämnde valdes till president 2010 (då Bartomeu också återvände till klubben som vicepresident).

Josep själv har varit mindre delaktig i debatten, såväl nu som då. Han är ingen frispråkig herre utan talar ofta bara om det som formellt sett måste sägas. Däremot har han visat en sida som Rosell saknade: tydlighet.

Redan på sin första presskonferens som president för FC Barcelona talade Bartomeu öppenhjärtligt till medlemmarna och pressen och berättade ärligt hur saker och ting låg till.

Och det är tydligheten i vad som händer och kommer ske, samt att förena supportrarna med ledningen som kommer bli Bartomeus primära, och kanske tuffaste, uppgifter som klubbpresident. Medlemmarna tappade allt förtroende för Sandro Rosell efter hans okonsekventa ageranden och otydlighet. Att många medlemmar och supportrar inte har sitt fulla förtroende för Josep María Bartomeu är fullt logiskt då han och Rosell följts åt i över ett decennium. Det är också därför som många skrikit efter omval redan nu till sommaren.

Och man kan givetvis tycka vad man vill om att en medlemsstyrd klubb inte röstar demokratiskt om hur man skall gå till väga när en president avgår och helt sonika tar beslutet om vem som tar över på eget behag.

Nu kommer Bartomeu, i alla fall som det är sagt nu, sitta på posten fram till mandatperioden tar slut 2016. Under sin första presskonferens var han också väldigt skicklig med pressen vilket också redan fått en skara supportrar att ge honom en rejäl chans – något som väldigt många var tveksamma till från början.

Jordi Cases, klubbmedlemen som drog igång hela karussellen och anklagade ledningen från första början, verkar vara en av de som tycker Bartomeu skött sina uppgifter väl än så länge. Han hade till och med tänkt dra tillbaka den anmälan mot klubben (framför allt riktad mot Rosell) som kretsade kring hur Neymar-övergången egentligen gick till, men då klubben ännu inte gått med på att skriva på ett avtal för att inte stämma Cases har han ändrat sig.

Röran lär med andra ord fortsätta ett tag till, men oavsett vad som händer på den fronten är det viktigaste i sammanhanget hur Bartomeu valt att tackla situationen, och det ger tydliga indikationer.
– Det här är en medlemsstyrd klubb och så kommer det förbli. Hade jag varit i Cases skor hade jag gjort likadant, och som delägare har han all rätt att yttra sina åsikter. Vi kommer inte stämma honom, säger han till Rac1.

I det här läget vore det som att skjuta sig själv i foten för Bartomeu om han inte står fast vid sina ord. Ärlighet är förmodligen det enda som kan rädda honom ifrån att få den stora supportermassan emot sig.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB