Startsida / Inlägg

Martinos tuffa val: Alexis eller Pedro?

av Adam Pinthorp

För första gången på flera år står inte Barcelona och faller med Leo Messis målnoteringar, utan har ett mer utspritt målskytte. Faktum är att det råder ett lyxproblem som tidigare sällan skådats i Barça, och lagets just nu två formstarkaste anfallare slåss förmodligen om en plats till morgondagens toppmöte med Atlético Madrid.

Både Alexis Sánchez och Pedro Rodríguez har tagit sig ur sina formdippar de hade stora delar av förra säsongen (inte minst chilenaren, som periodvis var helt bedrövlig). I nuläget toppar ytteranfallarna Barças interna skytteliga i ligan med elva fullträffar vardera.

pedroalexisVem kommer Tata Martino peka ut som startman i morgon? Bild: Marca.com.

Vem har bäst förutsättningar?
Det som talar för Alexis är att hans målskytte har varit utspritt över många matcher, men framför allt för att det är en helt annan spelare än förra säsongen. Då var chilenaren lagets stora målsumpare, och brände mängder med målchanser. Den här säsongen har Tata Martino pumpat in precis det självförtroendet i Alexis som behövdes, och i utbyte har han fått en poängspelare som dessutom kan avgöra matcher. Vi minns kanske mest när han hoppade in och avgjorde mot Real Madrid med sitt eleganta chippmål, hans 3-2-målet mot Sevilla på tilläggstid eller när han gjorde matchens enda mot Espanyol.

Allra färskast på näthinnan är dock Sánchez hattrick från förra helgen mot Elche. Och att sätta en spelare i sådan målform på bänken i ett toppmöte brukar vara oerhört sällsynt. Men så har vi ju den där speciella konkurrenten.

Pedro har nämligen också presterat bra, eller till och med bättre än så. På mindre spelade minuter har han lyckats göra lika många ligamål, och därtill stått för fyra assist (en mer än Alexis). I avslutningslägena är Pedro bättre, och han har en stor fördel av att han kan skjuta lika bra med såväl höger- som vänsterfoten.

I övrigt är de ganska snarlika varandra. De är båda väldigt nyttiga i presspelet, erbjuder alltid passningsalternativ eller löpningar i djupled, och är framför allt i toppform.

Tata har lyxproblem att ta itu med
Inför morgondagens stormatch mot Atlético Madrid står Tata Martino inför många svåra val. Det kanske allra tuffaste är att välja mellan Alexis och Pedro. Egentligen kanske det mest logiska vore att spela båda med tanke på deras form, men då övriga konkurrenter heter Cesc Fàbregas, Neymar och Leo Messi blir det förmodligen inte så.

Att Tata däremot skulle utesluta båda i startelvan känns helt orealistiskt. Och då återstår bara frågan: vem blir det?

– Jag har inte bestämt mig angående lördagens elva än, men det jag vet är att jag har många tuffa beslut att ta och alla kommer inte bli helt nöjda, sa tränaren efter veckans Copa del Rey-match mot Getafe.

Jag tror, dels utefter hur Martino valt att formera sitt lag i de stora matcherna tidigare under säsongen, men också med förra helgens insats mot Elche nära till hands att Alexis kommer starta.

Överlag är detta precis vad Barcelona behöver. Att bara ha en spelare som gör 50-60 mål per säsong medan övriga knappt når upp till tio är inte bra i längden. I dagsläget är konkurrensen i anfallet större än någonsin och att så många levererat under hela säsongen gör att intensiteten, glöden och prestationerna måste vara på topp på varje träning.

Hur hade ni ställt upp anfallslinjen om ni var Tata Martino?

I morgon spänner vi fast säkerhetsbältena ordentligt och gör oss redo för en åktur som kan leda oss precis var som helst. Atlético-Barça står runt hörnet och förväntningarna inför matchen är givetvis skyhöga från alla håll. Jag kommer ta ut preliminära startelvor och betygsätta spelare för spelare här på bloggen inför matchen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB