Startsida / Inlägg

Jesé Rodríguez är redo att utmana miljardvärvningarna

av Adam Pinthorp

I ett miljardbygge där blickarna alltid är riktade mot de tyngsta titlarna är det svårt för unga, egenproducerade spelare att få chansen.
Många sållas undan, säljs i väg eller glöms bort på bänken.
Jesé Rodríguez är en annorlunda spelare. Han är en målmedveten vinnare, en ”superstar in the making” som redan kommit en bra bit på vägen. Och han är redo att utmana mångmiljonvärvningarna i Real Madrid.

1391637660_extras_noticia_foton_7_0

Det spelar ingen roll hur mjuka de är på utsidan. Inuti måste unga spelare som ska slå sig in i stora klubbar ha en speciell mentalitet för att lyckas. De kommer bli nedtrampade, pressade till max och påtryckningarna utifrån kommer vara enorma. Jag påstår inte att de måste vara osympatiska egoister som bara tänker på sig själv i första, andra och tredje hand. Då hade de nog gjort sig bättre i en annan sport.

Men det går inte leka sig in i A-laget i Real Madrid, Barcelona eller någon annan europeisk toppklubb. Man måste kriga sig dit, ha lite tur på vägen, och vara redo när chansen dyker upp. Ödmjukhet är en vital ingrediens – men utan rätt målmedvetenhet och inställning kommer det inte leda någonvart.

Ännu tuffare är det om man tidigt målas upp som en stor talang. Då pratas det, pressen blir ännu större och jämförelserna med världsstjärnorna går om varandra. Långt ifrån klarar den pressen. Långt ifrån alla får ens chansen.

Jesé Rodríguez är en spelare som både har råtalang och rätt mentalitet. Han är en av få egna produkter som Real Madrid har lyft upp i sin A-lagstrupp de senaste åren. Och nu är han på väg att etablera sig på allvar.

Något som skiljer Jesé från många konkurrenter i samma ålder är just mentaliteten. 21-åringen är en hyvens kille utanför planen, inte mer märkvärdig än någon annan. Han sköter sig, tränar och har sina övriga intressen – precis som alla andra. Men på fotbollsplanen är han någon annan. Jesé är en spelartyp som lockar uppmärksamhet. Han tar för sig, vågar och har bara en sak i sikte: att vinna.

Få spelare skulle ge Cristiano Ronaldo en uttömmande blick och slå ut med händerna efter en utebliven passning. Ännu färre 21-åringar skulle göra det. Men Jesé Rodríguez är inte som alla andra.

– Jag hatar att förlora, jag tål det inte. Fotboll är det bästa jag vet, men lika mycket som jag spelar för att det är kul spelar jag för att vinna. För att göra mål. Det är det jag kan bäst.

Ronaldo kan, och har, tänt till på de flesta lagkamrater i Real Madrid. Många sväljer stoltheten och accepterar det utan att tänka vidare på det – trots att de i själva verket kanske tog rätt beslut genom att inte passa bollen. Med Jesé har Ronaldo varit försiktig med, trots att portugisen själv fått ett par gliringar när bollen inte alltid slagits vid rätt tillfälle. Det säger både en del om hur Ronaldo mognat som spelare, men ännu mer om Jesé.

Ynglingen är långt ifrån färdig som fotbollsspelare. Han är fortfarande oerfaren och har sina brister, men är djupt respekterad i Real Madrid. Man trampar inte på Jesé. Och han är ingen spelare som viker ned sig.

Påtryckningarna utifrån är dock väldigt stora på supertalangen, vilket är naturligt nä tidigt blir stämplad som ”den nye Cristiano”.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på alla jämförelser. Men det är smickrande att bli jämfört med en ikon som Raúl med allt vad han har betytt för Real Madrid, eller Cristiano, som är bäst i världen. Jag hoppas kunna skapa min egen identitet, min egen status. I framtiden vill jag inte vara spelare som skulle bli en ny Ronaldo, utan bara Jesé. Då hoppas jag att andra spelare kan jämföras med mig.

Säsongen i Segundan ett perfekt mellansteg
Efter framgångarna i Real Madrids ungdomslag blev det ett stort steg för Jesé när han säsongen 2011/12 började spela seniorfotboll på reguljär basis i Real Madrid Castilla. I fjol, som nykomlingar i den spanska andradivisionen, växte Jesé enormt som fotbollsspelare.
– Min säsong i Segundan har varit den viktigaste i karriären. Den hjälpte mig att mogna som spelare, bli bättre defensivt och framför allt ta mer ansvar och bli mer osjälvisk i mitt spel.

Det blev hela 22 mål för Jesé i Segundan förra säsongen, något som också gjorde att Emilio Butrageño inte längre är bäste målskytt under en och samma säsong i Castilla, med sin målnotering på 21 fullträffar från 1983/84. Succén till trots blev det dock knapert med framträdanden i A-laget för ynglingen i fjol, även om han blev inkallad till en del träningspass.

Att talangen fanns där var det få som tvivlade på, men inte alla var lika säkra på att Jesé var redo för A-laget. Han spelade trots allt i Real Madrid, där pressen är olidligt stor och ett misstag kan kosta dyrt. Men en Zinedine Zidane-övertalning och en Gonzalo Higuaín-försäljning senare blev Jesé kvar, förlängde sitt kontrakt, och i dagsläget är det nog ingen i klubben som ångrar hur det blev.

Efter nyår har Carlo Ancelotti i det täta matchandet gett Jesé stort förtroende. Han har spelat mer än Isco, mer än Álvaro Morata. Två jättetalanger som dessutom är äldre.
– Jesé besitter något unikt. Jag vet det, han vet det – alla vet det. Håller han fötterna på jorden kommer han bli en världsstjärna, säger Ancelotti.

Än så länge gör han det, Jesé.

– Det gäller att vara ödmjuk, njuta och försöka ta tillvara på alla chanser man får. Jag spelar för världens största klubb och det är bara världsspelare man konkurrerar med. Det är inte enkelt.

För att vända på det hela är det i sanningens namn inte enkelt för varken Gareth Bale, Karim Benzema eller någon annan att konkurrera om en plats heller. Nu slåss de om speltid med en av fotbollsvärldens största råtalanger – och Jesé Rodríguez är ingen spelare som snällt tittar på och ser när kamraterna lirar boll.

Diamanten är inte bara en juniorspelare med extremt stor talang längre. Jesé har vuxit till sig, mognat, och är redan nu redo att utmana både mångmiljonvärvningarna i Real Madrid samt om en plats i den spanska VM-truppen. Och hans rörelsemönster, näsa för mål och framför allt flexibilitet att spela på alla offensiva positioner gör att konkurrenterna känner flåset i nacken.
– Real Madrid är min klubb och det är min stora dröm att lyckas här. Jag lär mig nya saker varje dag och mina lagkamrater hjälper mig väldigt mycket, men jag kommer aldrig vara nöjd med att sitta på bänken. Jag är här för att bidra, för att vinna och föra klubben framåt.

Källor: Marca, RealMadrid.com, Football Espana & ESPN.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB