Startsida / Inlägg

Målet som symboliserar hela Villarreal

av Adam Pinthorp

Det finns inget som står skrivet i sten att en äldre och mer erfaren spelare kommer göra det bättre än en yngre förmåga. Men att tränare i de flesta fallen väljer en mer rutinerad spelare är helt logiskt. De vet vad de får, spelaren i fråga har förmodligen varit i situationen tidigare och har inte samma press på sig. Däremot gillar jag tränare som – trots att situationen kan vara prekär och väldigt avgörande – vågar satsa på talangfulla spelare.

Marcelino García Toral är en av dessa tränare. Han skulle aldrig få för sig att spela med en spelare med högre status och betydligt mer erfarenhet än den yngre konkurrenten bara för att det ska vara så. Han spelar med de som han tror kommer göra det bäst.

Gårdagens match mot Espanyol var ett utmärkt exempel på det. Nu saknades visserligen Rubén Cani – som varit skadad väldigt länge nu – samt Javier Aquino. Två yttermittfältare som båda normalt sett är givna i Marcelinos startelva. På Canis position fick 19-årige Moi Gómez fortsatt förtroende.

På den andra kanten var det mer öppet kring vem som skulle spela. De flesta tränare hade antingen flyttat ut Manu Trigueros från sin centrala roll eller använt Jonathan Pereira, som spelade ytter en hel del i Real Betis. Få hade gett en 17-årig och ytterst oerfaren lirare med bara två A-lagsframträdanden chansen från start i en match på Cornellà-El Prat. Inte minst när poängen som står på spel är livsviktiga.

Men Marcelino är en speciell karaktär. Han är inte världens taktiskt mest slipade tränare, utan kör på sitt race i alla väder, och prenumererar dessutom på att snacka sig till utvisningar under matcherna. Är det något man däremot måste ge honom cred för är det hans mod.

Matías Nahuel Leiva hade bara gjort två inhopp i Villarreals A-lagströja inför matchen i går. Det var lika mycket helt chockerande som fullständigt logiskt när han timmen före avspark presenterades i startuppställningen.

Nahuel är en av Villarreals största talanger. Han jämförs, precis som alla argentinare från Rosario, med Leo Messi och är ytter – precis som Barcelona-stjärnan var när han en gång i tiden kom fram.

I klubbens reservlag har Nahuel tagit för sig och visat skyhög potential. Bollbehandlingen, spelvisionen och tekniken – allt i ett. Under sina två första framträdanden på den stora scenen har han varit ganska blygsam, tagit få risker och mest försökt spela enkelt. Men i går, mot Espanyol, tog han för sig desto mer.

Nahuel gillar inte att spela enkelt. Han gillar inte att bara slå en simpel sidledspassning. Han hämtar bollen och improviserar sig framåt med alla trix han har i sin trollerilåda.

Argentinarens passning fram till Moi Gómez 1-0-mål fick hela Cornellà-El Prat att tystna, och den aktionen säger nästan allt om Nahuels kvalitéer och potential som fotbollsspelare. Hela målet säger ännu mer om klubben i sig.

Nu för tiden lockar Villarreal lika många ungdomar till sin akademi som regionens största klubb Valencia gör. Anledningen? Man är erkänt duktiga på att förädla talanger och framför allt ge dem chansen i A-laget. Bruno Soriano, Mateo Musacchio, Jaume Costa och Manu Trigueros är några exempel ur dagens trupp som lyfts upp från reservlaget. Santi Cazorla ett annat.

I gårdagens segermatch mot Espanyol (2-1) gjorde Villarreal säsongens yngsta mål i La Liga. Det är ingen tillfällighet. Få lag hade vågat satsat på en 17- respektive 19-åring samtidigt. Marcelino gjorde det. Han fick en framspelare och en målskytt.

På spelarfronten har det skett en revolution i Villarreal de senaste åren. Ett fåtal nyckelspelare är kvar sedan man låg i toppen av La Liga senast. Nu har man byggt om och rustat upp på nytt. Och med påfyllnaden från de egna leden ser det ut som att den gula ubåten är tillbaka i toppskiktet för att stanna.

Några namn utöver Nahuel och Moi Gómez att lägga på minnet som är på väg fram i Villarreal:

Edison Flores: 19-årig ytter som redan gjort debut för det peruanska landslaget. Väntar fortfarande på A-lagsdebuten i Villarreal.

Juanto: 22-årig anfallare som har en näsa för mål. Bra rörelsemönster och en publikfavorit. Spelade en del med A-laget under försäsongen.

Edu Ramos: Defensiv mittfältare som precis fyllt 22. Har startat två A-lagsmatcher under säsongen – en på Camp Nou, en på Santiago Bernabéu.

Pablo González: Flexibel mittfältare som kan användas på flera positioner. Stagnerat något men är fortfarande bara 20 år.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB