Startsida / Inlägg

Prekär situation för ”Barça-dödaren”

av Adam Pinthorp

ALICANTE. I går såg jag ett Atlético som fick ta fram allt som fanns i verktygslådan för att avvärja Elche – och till slut gick det också vägen. Men det var inte utan att Diego Simeone själv tog tag i taktpinnen. Med 20 minuter kvar visade han spelarna ett tecken – tecknet för en hörnvariant. José Sosa slog den, João Miranda nickade. 1-0 Atlético.

Det blev precis en sån där knapp 2-0-seger som bevisar Atléticos styrka. De spelade inte bra, såg slitna ut och brände straff i början på andra halvlek. Men de behöll det viktigaste: tron på en seger. Det här är inget lag som ger upp – det ser om inte annat ”El Cholo” till.

Nu har poängdifferensen till Real Madrid och Barcelona ökat precis som pressen på konkurrenterna.

Atlético skiner just nu och känner verkligen att de kan ro hem det här. Ett annat lag, i en annan division och en annan del av landet, som inte riktigt har lika många solstrålar på sig är Hércules CF. Ni vet, klubben som de senaste åren framför allt är ihopkommen som ”Barça-dödaren” efter 2-0-skrällen på Camp Nou säsongen 2010/11.

Men det var ungefär där framgången slutade för Hércules den säsongen, och precis som 1996/97 blev sejouren i La Liga ettårig. Man satsade stort och lockade till sig namn som David Trezeguet och Nelson Valdez till en redan rutinerad och ganska namnkunnig trupp, allt i hopp om att etablera sig i högsta divisionen. Det slutade med ett magplask såväl sportsligt som ekonomiskt.

Nu, tre år senare, sitter klubben i klistret och har en del skulder att betala av och riskerar i allra högsta grad att ramla ur Segundan. Men det har varit värre. Skulderna har betats av bit för bit och läget är nu betydligt mer stabilt än för ett par år sedan. Det som däremot gör att klubben befinner sig i en ytterst prekär och tuff situation är tabellplaceringen i Segundan. Just nu ligger man risigt till och är i allra högsta grad indragna i den jämna bottenstriden. Det varit en katastrof för Hércules – ur samtliga aspekter – om de rasade ytterligare ett hack i seriesystemet.

Journalisten Santiago Gras från La Verdad, som bevakar Hércules väldigt nära inpå, ger sin syn på saken:

– Så länge inte Hércules faller ur Segundan ser jag ingen anledning att vara orolig. Situationen är inte bra, men inte sämre än för många andra klubbar i Spanien. Det går hela tiden framåt och kan de bara hålla en bra nivå sportsligt kommer allt lösa sig.

Vad skulle det betyda för staden om Hércules åkte ur Segundan?

– Hércules är den viktigaste klubben i Alicante och skulle det värsta scenariot inträffa hade det inneburit stort drama för hela staden. Alicante är en turistort och ett lag i högstadivisionen skulle främja La Liga väldigt mycket. Det vore en katastrof om Hércules föll ännu längre ifrån spel i högstadivisionen. Då hade det blivit kris.

I en historiskt jämn Segunda División – där alla lag slår alla och där tabellen kan kastas om helt på en omgång – ligger Hércules på 17:e plats. Risken att ramla ur och få bygga nytt i Segunda B är alarmerande för både staden och klubben, som hade en målsättning att ligga betydligt högre upp.

– Vi vet vad som krävs och vi vet att vi har kapaciteten, men vi måste också höja oss och visa det på planen. Det kommer vi göra, säger veterantränaren Quique Hernández enligt La Verdad.

Medan ni fortsätter att följa de europeiska toppligorna i eftermiddag knallar jag iväg till Estadio José Rico Pérez i eftermiddag och följer spelare som Javier Portillo, Héctor Font, Javi Hervás spela ödesmatch mot Córdoba.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB