Startsida / Inlägg

Rayo har lyft till skyarna – utan någon radikal ändring

av Adam Pinthorp

Det brukar ofta räcka med ett par-tre dåliga matcher innan det börjar pratas om att det behövs en förändring. Så är fallet i de flesta klubbar – stora som små – men inte i Rayo Vallecano.

De behövde ingen ny president, ingen ny tränare, inga nya spelare. De hade redan allt som behövdes. Det som krävdes var kontinuitet.

På lagets nio senaste matcher har man förlorat en. Den matchen spelades på Santiago Bernabéu.

Utöver den plumpen i protokollet har man sex segrar på de nio senaste – lika många man hade på de 25 inledande omgångarna. Och trepoängarna som inkasserats på löpande band har inte bara lett klubben över nedflyttningsstrecket – utan närmare och närmare övre halvan.

– Det har varit en tuff och komplicerad säsong för oss, men nu har vi gett oss själva chansen att avsluta på bästa möjliga sätt och till och med kunna ta en plats bland topp tio. Nu är det inte läge att luta sig tillbaka och vara nöjda – nu vill vi så högt upp som möjligt, säger tränaren Paco Jémez enligt Marca.

Den stora vändningen kom hemma mot Valencia i början av mars. På drygt en vecka hade laget två hyperviktiga hemmamatcher, först mot Sevilla, sedan mot Valencia. Inför ödesmatcherna – där två förluster hade försatt Rayo i en väldigt tuff situation – gick klubben ut och vädjade om fansens maximala support. De sänkte biljettpriserna för att locka ännu mer till normalt sett välfyllda Campo de Vallecas.

Tillsammans med fansens enorma stöd, en enad spelargrupp och en tränare som med kontinuitet fått sin spelfilosofi att fungera klev Rayo ut och vann en av de där viktiga matcherna. Helt utan att egentligen ha ändrat något rent spelmässigt.

Däremot har tiden varit väsentlig för Rayo och för Paco Jémez. Tränaren har använt sig av samma filosofi under alla sina år som längs sidlinjen – men aldrig fått tid att jobba med en och samma spelartrupp. I Rayo ändras allt radikalt från år till år, så även inför den här säsongen. Först nu har alla bitar börjat falla på plats, och då spelar man inte bara underhållande fotboll – man gör också resultat. Joaquín Larrivey hade svårt att komma in i den spanska fotbollskulturen i höstas, men med tre spelskickliga lirare i Iago Falque, Alberto Bueno och Rubén Rochina bakom sig har han börjat leverera. Precis som nyss nämnda trio kan leverera med det argentinska fyrtornet som targetspelare.

Men än är inte säsongen över för Rayo Vallecano, och det poängterar Jémez väldigt tydligt.

– Vi tar inte semester förrän 18:e maj, och om någon väljer att självmant ta en tidig semester kommer det straffa sig. Jag har inga problem att lämna någon utanför truppen som inte ger max. Vi kan inte känna oss nöjda än, vi måste fortsätta på samma spår och fortsätta utvecklas. Vi har chans att göra något unikt och nu kan vi inte låta oss luras och ta saker för givet, säger han.

Med en självklar spelfilosofi, en trupp som drar åt samma håll och Spaniens kanske vassaste supportrar är det ingenting som talar för att Rayo rasar samman nu. Laget har stått för en sensationell uppryckning, och jag blir inte förvånad om de avancerar ännu mer i tabellen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB