Arkiv för June 2018

- Sida 1 av 1

Träningssugen? Så undviker du värmeslag

av thomasskoglund

Äntligen är den här, den omtalade ”Spanienvärmen”. 
Men trots att värmen välkomnas med öppna – och förhoppningsvis insmorda – armar finns några avgörande parametrar vi aldrig bör ignorera. 

 

 

Finns det något härligare än endorfinstinna träningspass ute i solen? Men se upp, det finns några saker alla soldyrkare bör tänka på.
Finns det något härligare än endorfinstinna träningspass ute i solen?
Men se upp, det finns några saker alla soldyrkare bör tänka på.

 

 

Innan vi hoppar till listan över saker vi bör tänka på inleder vi texten med en av vädrets största faror. Inget mindre än det uttjatade, men ack så allvarliga, tillståndet ”uttorkning”.

Uttorkning uppstår när det inte finns tillräckligt stora mängder vätska i kroppen och kan leda till en uppsjö av negativa konsekvenser. Hit räknas bland annat kroppens förmåga att själv reglera sin temperatur, något som kan leda till dödliga konsekvenser.
Om ett utomhuspass under gassande solsken står på schemat bör vi dricka cirka en liter vatten (gärna med lite adderat salt och socker) i timmen.
Den mängden vätska täcker generellt sett upp kvoten (3/4 av den svettförlust träningen åstadkommer) som är tillräcklig för de allra flesta.

 

 

Ta alltid kroppen vätskebehov på största allvar. Tillräckligt många dödsfall har redan inträffat på grund av uttorkning.
Ta alltid kroppen vätskebehov på största allvar. Tillräckligt många dödsfall har redan inträffat på grund av uttorkning.

 

 

Fortsätt träna i värmen – men tänk på detta!

Nedkylning
Om du har en inbokad tävling eller av någon annan anledning behöver prestera optimalt kan en inledande nedkylning fungera mer effektivt än de traditionella uppvärmningsrutinerna.

Studier visar att nedkylning före uthållighetsbaserade prestationer hjälper kroppen motverka överhettning och tillåter oss orka längre. Konkreta tips kan vara att ta en kall dusch eller att sitta i rejält nedkylt vatten innan väntande utmaning.
Studierna kring detta isande fenomen har dock endast visat positiva resultat om utomhustemperaturen överstigit saftiga 30 grader.

 

 

En av världens främsta CrossFit-atleter älskar isbad. Bild lånad från: crossfitdivision.com
Det kanske ligger något i att några av världens främsta CrossFit-atleter älskar isbad? Bild lånad från: crossfitdivision.com

 

 

Dress for the occasion
Hudens förmåga att avge överskottsvärme förbättras drastiskt om vi inte stänger in den i täckande plagg. Om du inte lockas av att träna med lite kläder – sträva efter att använda ljusa och svetttransporterande kläder.
Inköp som helt klart är värda den marginella prisskillnaden!

 

 

Bär lätta, lediga och funktionella plagg under dagens utomhuspass. Skillnaden är större än de flesta tror!
Bär lätta, lediga och funktionella plagg under dagens utomhuspass. Skillnaden är större än de flesta tror!

 

 

Dela upp passen
Splitta dina träningsrundor i effektiva intervaller.
Pausa exempelvis löpturen i skogsskuggan en gång varje kvart för att tillåta kroppen fem till tio minuters återhämtande vila. På detta sätt hinner kroppstemperaturen sjunka innan du börjar springa på nytt och risken för överhettning minskar drastiskt.
Inte lika bra effekt? Tänk om.
Träningsmässigt ger nämligen 3 x 15 minuters ansträngning lika stor effekt som 45 minuters sammanhängande löpning. Dock med den viktiga skillnaden att kroppen hinner svalka ned sig mellan löpsatsningarna.

 

 

Sök svalkande skugga och lyckas prestera bättre!
Sök svalkande skugga och lyckas prestera bättre!

 

 

 

Instagrams roligaste träningsstjärna?

av thomasskoglund

Vem gillar strongmanstora muskler, mängder av humor och helt nya nivåer av utanför-boxen-tänkta tankar? 
Well, uppenbarligen över 1,1 miljoner människor. Det är nämligen precis vad som erbjuds alla som följer Instagrams just nu hetaste träningsstjärna. 

 

 

Stor som ett hus och vig som en ninja. Ja, amerikanen Jon Call står just nu för några av nätets största träningssnackisar.
Stor som ett hus och vig som en ninja. Ja, amerikanen Jon Call står just nu för några av nätets största träningssnackisar. Bild från hans privata instagramfeed, klippet har setts över 600k gånger.

 

 

Jon Call (@jujimufu) slog igenom i amerikanska tv-programmet ”Americas got talent” där han charmade juryn med sin muskulösa, men samtidigt högst akrobatiska, show. Dessvärre räckte inte rockärmsessen hela vägen för den då 30 årige träningsentusiasten, men succén har därefter fortsatt i Call’s egna sociala kanaler.

 

 

Lika stora delar glädjespridare som energiknippe. Bild lånad från: acrobolix.com
Lika stora delar glädjespridare som energiknippe. Bild lånad från: acrobolix.com

 

 

Så, vad får jag om jag börjar följa denna charmige dåre?
Just det, allt och lite till.
Här är mannen som bryter träningsnormen och agerar frisk fläkt mot allt vad förutfattade meningar heter. ”Speed-agility” med råttfällor på marken, bowling med 80 kilo tunga atlasstenar, knäböj med vattenflaskor vägandes 300 pounds och splithopp iförd en flamingobadring. Ja, ni fattar…

Call är viktig – om inte avgörande –  för vårt rådande träningsklimat. Äntligen har världen givits en persona som inser värdet av kombinationen hård träning, och ett gott skratt. Någon de allra flesta kan lära massvis från.

 

 

Sugen på snabbare fötter? Varför inte testa några övningar med laddade råttfällor?
Sugen på snabbare fötter?
Varför inte testa några övningar med laddade råttfällor?

 

 

 

Kombinera semestern med träning – så lyckas du!

av thomasskoglund

Lata dagar i solstolen och nyskapande träningsresultat – samtidigt. 
Låter det för bra för att vara sant? Tänk om. Det finns nämligen en uppsjö av effektiva och tidsbesparande knep som får dig lyckas kombinera en avslappnande semester med ditt livs vassaste fysik. 

 

 

Låt semestern vara lugn och rofylld - utan att kompromissa hälsan. Här är knepen som får dig att lyckas med den "omöjliga" kombinationen.
Låt semestern vara lugn och rofylld – utan att kompromissa hälsan. Här är knepen som får dig att lyckas med den ”omöjliga” kombinationen.

 

 

Träning” är en av universums mest cykliska påfund. Vi hårdsatsar, prioriterar och svettas – allt för att sedan leta fram ”off-knappen”, luta oss tillbaka och göra ingenting. Allt helt i onödan.

Via enkla och planerade knep finns nämligen lösningar – gyllene mellanvägar – som möjliggör precis lika effektiva träningsrutiner, på bara bråkdelen av våra ordinarie träningstider. Perfekta för dig som tröttnat på att familjen står och stampar i väntan på att åka till stranden eller sommarresemålens ofta sparskrapade träningsutbud.

 

 

Semseterlivet är ofta fyllt med härliga upplevelser. Välutrustade gym är dock sällan en av dem.
Semseterlivet är ofta fyllt med härliga upplevelser. Välutrustade gym är dock sällan en av dem.

 

 

Tidigare i veckan färdigställde undertecknad en text där jag summerade semesterns alla smarta knep och träningstips. En guide som inte bara hjälper dig bibehålla formen under semestern, utan till och med vässa den!

Här hittar du effektiva parövningar (perfekta för dig och din partner oavsett om träningen äger rum på stranden, hotellrummet eller gräsmattan), smarta vardagstips för dig som är övertygad om att du inte hinner berika semestern med träning och glädjespridande aktivitetstips – perfekta att utföra med barnen.

Kort och gott – den kompletta guiden för dig som önskar ha en aktiv semester utan att behöva tumma på livskvalitén.

 

 

Vattenkrig - världens kanske mest underskattade konditionsträning. Allt samtidigt som skratten duggar tätt!
Vattenkrig – världens kanske mest underskattade konditionsträning. Allt samtidigt som skratten duggar tätt!

 

 

Så, istället för att rasera vårens hårda arbete och undvika att behöva starta om på ruta ett så snart hösten infinner sig – läs texten!

Länk kommer publiceras här på bloggen lite senare under dagen. Håll koll!

 

 

Ta mig till artikeln!

 
 
 

Så många kalorier ”kostar” en vm-match

av thomasskoglund

Det är stor skillnad på hur många kalorier våra olika träningsformer ”kostar”. I skrivande stund speglas fotbolls-vm på de flestas näthinnor, men hur många kalorier förbränner egentligen spelarna under en 90 minuter lång match?

 
 
 

Att sporten kräver stora mängder energi landar säkert inte som en nyhet. Men hur många kalorier gör egentligen en fotbollsspelare av med?
Att sporten kräver stora mängder energi landar säkert inte som någon nyhet. Men hur många kalorier gör egentligen en fotbollsspelare av med?

 

 

 

7 gånger högre förbränning än vid stillasittande vila

Studier visar att fotboll, med dess korta och intervallliknande rusher, förbränner upp till sju gånger mer energi än en vilande kropp. Siffror som innebär att en 90 minuter lång fotbollsmatch kostar en ”normal” kropp mellan 700-900 kalorier. Nästan 300 kalorier mer än både styrketräning, backlöpning och boxning.

 

 

Lättsamt, roligt och frigörande - men allt annat än "enkelt".
Lättsamt, roligt och avkopplande – men allt annat än ”enkelt”.

 

 

Vad” är det som kostar?

Som tidigare nämnt är spelstrategiernas många och explosiva sprinter en av sportens stora energibovar. Bovar som tarvar explosivt anpassade muskler och syresättande lungor.
Givetvis spelar de olika lagmedlemmarnas skilda aktivitetsnivåer och genetiska förutsättningar in i det slutgiltiga energiutfallet. Men då sportens snittförbrukning är markant mycket högre än många andra aktiviteters finns inget som kan kallas en ”lugn fotbollsmatch”, åtminstone inte ur ett synsätt som speglar spelarnas kaloriförbrukning.

 

 

pexels-photo-978695

 

 

Så, nästa gång du axlar rollen som fåtöljfilosof och slänger dig med termer som ”hur jobbigt kan det vara att sparka lite boll?” – well, dra på dig skorna och testa fylla de kommande 90 minuterna med explosiva rusher på gräsmattan. Dina brinnande lungor och mörbultade ben kommer övertyga dig – i många dagar…

 

 

 

 

Dags att boosta förbränningen? Här är tipsen!

av thomasskoglund

”Hjälp kroppen att lägga i sista växeln inför årets strandsäsong.
Här är träningstipsen, kostvanorna och knepen som maximerar fettförbränningen – inför och under semestern.”

Japp, så inleds den senast publicerade artikeln för Aftonbladet PLUS. Här finner du alltså den kompletta guiden som hjälper kroppen förvandlas från slentrianmässig hobbytränare till fullt utblommad träningsmaskin. Allt utan att missa livets alla godbitar.
 
 

Att njuta av sommaren samtidigt som du maximerar förbränningen går. Ja, jag lovar...
Att njuta av sommaren samtidigt som du maximerar förbränningen går. Ja, jag lovar…

 

 

Tidigare i veckan skrevs texten som innehåller tips, trix och handfasta råd kring hur du bäst resonerar och agerar för att maximera kroppens inbyggda fettförbränning.
En 2000 tecken lång motivationsboost som bjuder på handfasta tips och myter kring ämnet som i skrivande stund bubblar på halva befolkningens läppar.

Resultatet? Se själv! (länk längst ned)

 

 

Skippa vassen. Här är tipsen!
Skippa vassen. Här är tipsen!

 

 

Så, om du önskar resultaten du drömmer om? Vad väntar du på?
Klicka på länken nedan och surfa loss med den enda guiden du verkligen behöver.

Allt gott!

//t

 

Ta mig till arikeln

Lev längre – med bara 30 minuters ”aktivitet” om dagen

av thomasskoglund

Att fysisk aktivitet får oss leva längre och mer hälsosamt landar knappast som en nyhet. Men visste du att så lite som 30 minuter om dagen räcker?

 

 

Det kommer komma en dag då du är tacksam för alla genomförda burpees.
Det kommer komma en dag då du är tacksam för alla genomförda burpees.

 

 

Kroppen känner ingen skillnad på träning och vardagsmotion
Forskare vid det kanadensiska McMaster University har konstaterat att våra kroppar varken känner skillnad, eller lägger vidare stor vikt kring, om vi tillskansar oss motion via prydliga och högteknologiska gymmaskiner eller hushållets hederliga golvmopp.
För när du tänker efter, visst kan vardagen vara fylld med såväl praktiska som fysiskt krävande sysslor?

Universitetets forskare studerade och följde 130 000 personer under sju år för att kartlägga länken mellan fysisk aktivitet och ökad livslängd – oavsett vilken typ av aktivitetsval studiedeltagarna valde att genomföra.

 

 

Sträva efter att röra dig varje dag - oavsett om aktiviteten består av avancerade skivstångscomplex eller vardagssysslor.
Sträva efter att röra dig varje dag – oavsett om aktiviteten består av avancerade skivstångscomplex eller vardagssysslor.

 

 

Slutsatserna i forskarnas övergripande arbete resulterade i förbluffande nya siffror. Oavsett om vi väljer att spendera tiden med slamrande vikter i gymmet, flåsiga rundor i motionsspåret eller vardagssysslor (dammsugning, trädgårdsarbete, städning etc) i hemmet 30 minuter, fem gånger i veckan, sänks risken för tidig död av överviktsrelaterade sjukdomar med hela 28 procent. Skillnaderna mellan stenhårda fyspass och nödvändiga hemmasysslor var alltså markant mycket mindre än forskningsvärlden tidigare trott.

Studieresultaten visade dessutom att de som väljer att lägga i ytterligare en växel och ”röra sig” ännu mer (1,5 h dagligen) gavs ännu bättre resultat och lyckades minska riskerna med makalösa 36%.
Siffror som inte bara kan få oss höja blicken bortom estetiska målbilder, utan också motivera den mest nedsuttna soffpotatisen till ett mer aktivt liv!

 

 

Ett långt och friskt liv + välsvarvad kropp. Här är siffrorna som motiverar dig oavsett vilken målbild som lockar mest.
Ett långt och friskt liv + välsvarvad kropp. Här är siffrorna som motiverar dig oavsett vilken målbild som lockar mest.

 

 

 

 

Kom sommaren snabbare än träningsresultaten?

av thomasskoglund

Trött på att slita i gymmet utan resultatmässiga genombrott? 
Då är det hög tid att sluta isolera enskilda muskelgrupper och istället utmana ”hela” kroppen. Kort och gott – vägen mot drömfysiken går via helkroppsövningar!

 

 

En skivstång eller tio olika maskiner? Om du önskar stärkande och effektiva resultat är svaret enkelt.
En skivstång eller tio olika maskiner? Om du önskar stärkande och effektiva resultat är svaret enkelt.

 

 

Tidigare i veckan bestämde jag mig för att göra en djupdykning i ämnet ”helkroppsövningar”. Varför skall de utföras? Vilka är bäst? och hur kan ett träningsschema, innefattande dessa funktionella kraftansträngningar, se ut?
Ett projekt som resulterade i såväl svettmässiga hagelstormar som förklarande textrader. Vid min sida fanns min gode vän, tillika mästerfotografen som just nu täljer guld efter hans dokumentära insats i ”Inside trekronor”, Jimmy Wixtröm.

 

 

Det finns tillvägagångssätt att få en av landets mest framgångsrika fotograf ödmjuk...
Det finns knep för att få en av landets mest framgångsrika fotografer ödmjuk…och jag kan alla.

 

 

Hela vinkeln med reportaget är att jag vill påvisa hur pass mycket mer effektiva reaktioner vi kan föda om vi väljer att involvera flera muskelgrupper samtidigt. Allt i bjärt konstrast till träningsuniversumets enorma mängder av isolerade- och punktmarkerande övningar.

 

 

gifit

 

 

Imorgon lördag publiceras resultatet av veckans arbete i Aftonbladet PLUS.
Där får du som läsare svar på vilka övningar du skall utföra, samt vilka vinningar som väntar bakom all svett och mjölksyra.
Så, oavsett om du ”bara” vill undvika strandens vasspartier eller ämnar bygga en funktionellt stark och tålig kropp – se till att inte missa detta!

 

Ta mig till artikeln!

 

Träna i sommarvärmen? Tänk på detta!

av thomasskoglund

Njuter du också av att kombinera svettiga träningsrutiner med chansen att tillskansa kroppen ”gratis” solbränna under en molnfri himmel?
Fortsätt så – men här följer några vikta punkter att tänka på innan du förlorar dig i endorfinruset.

 

 

Låt inte värmen begränsa träningen. Här är tipsen för alla soldyrkande träningsentusiaster!
Låt inte värmen begränsa träningen. Här är tipsen för alla soldyrkande träningsentusiaster!

 

 

Visst är det fantastiskt att äntligen kunna träna utomhus (utan att behöva en hel garderob för att undvika hypotermi) och ta del av årstidens vackra väder?
Äntligen kan vi kombinera burpees med bryggbad, armhävningar med altanhäng och knäböj med kvällsdopp.
Men det finns några viktiga saker att tänka på när vi utsätter kroppen för fysiskt påfrestande aktiviteter under det gassande solskenet.
Här är tre enkla tips som håller dig på den säkra sidan!

 

 

Härligt, härligt - men farligt, farligt?
Härligt, härligt – men farligt, farligt?

 

 

Skydda dig smart!
Studier visar att det kan vara direkt skadligt för kroppen att träna i direkt solljus från 29 grader och uppåt. Att skydda kroppen från solstrålarna är alltså minst lika viktigt i löpspåret och utomhusgymmet som på stranden – tro aldrig något annat!
Sök områden som kan bidra med svalare skuggpartier, drick mängder av vatten (alternativt vätskeersättning – sen länk nedan), bär keps eller liknande huvudbonad och smörj in dig!

 

 

Aj, alltså AJ. Fortsätt träna utomhus - men smörj för guds skull in dig!
Aj, alltså AJ. Fortsätt träna utomhus – men smörj för guds skull in dig!

 


Så enkelt gör du din egen vätskeersättning!


 
 

Drick – och drick mer än du tror behövs!
Här gäller det att våga koppla in det tunga vätskeartilleriet, inget annat duger.
Drick, drick, drick – sen drick lite mer”. Låt de orden utgöra grundstommen för alla dina utomhuspass under gassande solsken. Allt för att kunna maximera dina träningsmässiga prestationer utan att sätta hälsan på spel.
Ska du köra ett extra långt pass? Ta med dubbla vattenflaskor och sök upp skuggiga områden.

 
 

Vatten - en av de billigaste försäkringarna du kan addera dina utomhuspass.
Vatten – en av de billigaste försäkringarna du kan addera dina utomhuspass.

 

 

Välj rätt sorts outfit
Strunta blankt i vad du såg under Sthlm fashion week eller på nån trendig youtube-kanal, om du vill hålla i längden gäller det att klä sig smart.
Välj plagg som aktivt håller ned kroppstemperaturen och material som andas.
Idag finns en hel uppsjö av funktionsplagg specifikt framtagna för varma och svettiga träningspass, många av dem väl värda den marginella prisskillnaden som skiljer från en vanlig bomullströja. Köp!

 

 

Njaaae? Lämna dunjackan hemma och satsa på mer funktionsmässiga plagg. Din kropp kommer tacka dig!
Njaaae? Lämna dunjackan hemma och satsa på mer funktionsmässiga plagg. Din kropp kommer tacka dig!

 

 

 

Hantera värmeböljan – med hemmagjord vätskeersättning!

av thomasskoglund

Krävande träningsrutiner under rådande värmebölja är en dyr bedrift för kroppen.
Oftast får vi i oss tillräckliga mängder vätska via maten vi äter och de extra glasen
vi dricker –  men ibland är det direkt nödvändigt att fylla på lite extra. 

 

 

Knockad av sommarvärmen? Tillsätt hemmagjord vätskeersättning för att tanka kroppens depåer.
Knockad av sommarvärmen? Tillsätt hemmagjord vätskeersättning och tanka kroppens depåer.

 

 

Oavsett om du behöver vätskeersättning efter att ha krigat igenom ändlösa crossfit-wodar i gassande solsken, eller skådat botten på lite för många drinkglas kan du spara en hel del pengar genom att tillverka drycken på egen hand.
Och det bästa av allt – det är superenkelt!
 
 
En annan fördel är att drycken kan smaksättas helt efter eget tycke, så låt fantasin flöda!
Nedan finner du receptet som gör jobbet precis lika bra som affärernas brustabletter.
 
 

Ingridienser

✓ 1 liter vatten
✓ 1 tsk salt
✓ 6 tsk socker eller druvsocker
 
 

Så enkelt är det:

1. Koka upp vattnet
2. Tillsätt salt och socker
3. Smaksätt efter eget tycke, varför inte gå bananas och testa citron, lime och bär?
4. Kyl blandningen snabbt och låt den i kylskåpet mellan serveringarna
 
 
 

Mixa och smaksätt efter eget tycke. Nyttigt, svalkande och välbehövligt.
Mixa och smaksätt efter eget tycke. Nyttigt, svalkande och välbehövligt.

 

 

Så påverkas kroppen av uttorkning

Vätskeförlust med så lite som en procent av den totala kroppsvikten kan påverka våra prestationsförmågor negativt. Något som inte är särskilt förvånande med tanke på att kroppen till största del består av vatten.
Huvudvärk, koordinationssvårigheter, bristande ork och irritation är bara några exempel på de prestationssänkande effekterna uttorkning kan leda till.

Ju mer du rör på dig och ju varmare det är, desto mer måste vi dricka. Experterna hävdar att 200 till 285 milliliter vatten var tionde till 20:e minut för en vuxen individ som tränar i måttligt tempo bör utgöra vätskeintagets gyllene grundregel.
Om det är varmt (som nu!) och du tränar intensivt ökar behovet markant. Rusta dig därför alltid med ett ”better safe then sorry-tänk” för att lyckas hålla träningen vid liv genom sommarens gassande solstunder.
För nej, en solig dag utgör aldrig en fullgod ursäkt att hoppa över träningspassen.

 

 

Testade dricka för lite - gör inte det.
Testade dricka för lite – det var dumt, gör inte det.

 

 

 

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB