Startsida / Inlägg

Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin! – eller inför DFB-Pokal

av Pierre Wingren, reporter

Jag hade kunnat romantisera om DFB-Pokal i en timme. Skriva rad upp och rad ner om varför tyska cupen är så häftig. Så speciell. Fotbollens moder. Det behövs inte – det räcker att konstatera att varenda klubb och alla dess supportrar vill till Berlin. Till finalen. Där den klassiska pokalen delas ut.

I kväll inleds kvartsfinalerna av DFB-Pokal. Jag tänkte ge er en kort sammanfattning om läget inför matcherna. Tyvärr så är det oförklarligt nog ingen svensk tv-kanal som sitter på rättigheterna för denna turnering. En gång i tiden hade Viasat dem – men misshandlade å andra sidan cupen totalt i sitt utbud. Har du en parabol och satellitmottagare kan du dock plocka hem ett brett utbud av tyska kanaler alldeles gratis. Och här sänds två av fyra matcher (Holstein Kiel – Borussia Dortmund och VfB Stuttgart – Bayern München).

Tisdag 20:30
Holstein Kiel – Borussia Dortmund
Kiel är cupens skräll. Det här är första gången på elva år som ett lag från Regionalliga var med i kvartsfinal – då var det klassiska 1. FC Magdeburg som stod för bedriften. På en bedrövlig gräsmatta slog Kiel ut Mainz i åttondelsfinal. Nu har klubben lagt nytt gräs men en isig vinter har ändå rest frågetecken kring planens spelduglighet. Tyska mästarna Dortmund, med all press på sig, kommer senast från en straffvinst mot Fortuna Düsseldorf.

Kiel har spelat som ett lag hela turneringen. Med en stor portion vilja, taktiskt kunnande och nödvändig tur. Men framgångarna har varit välförtjänta.
Nu väntar alltså ett motstånd av annan kaliber än Mainz, Cottbus eller Duisburg. Bortalagets tränare Jürgen Klopp har varit noga med att poängtera att man inte underskattar motståndet. Det som talar för Kiel är fördelen av hemmaplan, att de inte har något att förlora samt att Dortmund definitivt inte har varit ett cup-lag under Klopps ledning.
Här finns även en lite rolig story – som så ofta i denna typ av matcher.

Onsdag 19:00
TSG Hoffenheim – Greuther Fürth
Förutom Kiel är Fürth det enda laget från en lägre division som är kvar i DFB-Pokal. Till skillnad från Regionalliga Nord tillhör Fürth toppen i 2. Bundesliga dock. Och här är det faktiskt ordentlig skrällvarning tycker jag. Bortalaget har egentligen allt att vinna – som alltid när lag från lägre divisioner avancerar i cupen – men Fürth har även ett fint självförtroende i cupen. I åttondelsfinalen slog man ut rivalen FC Nürnberg med 1-0. Givetvis en fantastisk känsla för alla i klubben.

Hoffenheim däremot känns svaga och inte alls särskilt viljestarka. Holger Stanislawski har problem med truppen och enligt uppgifter funderar han på att peta några av stjärnorna. Han börjar bli desperat – vilket är fullt förståeligt. Vare sig Hoffenheim eller Fürth har varit i semifinal förr, så oavsett resultat skriver något lag historia.

Hertha Berlin – Borussia Mönchengladbach
Bortalagets succétränare Lucien Favre återvänder till sin gamla arbetsgivare – med målet att åter ta sig till Berlin fast då som finalist. I ligan vann Mönchengladbach med 2-1 i Berlin men Favre förväntar sig en annan match på onsdag.
– Cupen är något helt annat än ligan. Det erfor vi i Heidenheim då vi var tvungna att avgöra på straffar. Hertha kommer åter att spela med Raffael, och det betyder väldigt mycket för Berlin, säger han.

Och nog hoppas nye tränaren Michael Skibbe på att Raffael kan vara tungan på vågen. Skibbe har tre förluster på tre matcher i sin nya klubb. En triumf mot imponerande Gladbach hade inte bara gett arbetsro utan även nödvändigt självförtroende. Dessutom är cupen, som bekant, en genväg ut i Europa vid en eventuell finalvinst.

Onsdag 20:30
VfB Stuttgart – Bayern München
Om inte Stuttgart hade varit så jäkla dåliga för tillfället så hade de säkert haft en väldigt god chans mot FC Bayern. Det händer nämligen mycket hos rekordmästarna. Höstens bländande och synnerligen imponerande spel är som bortblåst. Och det snackas mycket konstigheter i södra Tyskland, bland annat Kalle Rummenigge lät tidigare kritiken rinna av honom när han sa att Heynckes prompt insisterade på att det inte skulle värvas under vintern. Då står det inte rätt till, det är pressat. Stuttgart har egentligen chansen att slå till mot ett desorienterat Bayern.

Men Bayern München har kvalitet i laget – och en stolt vinnartradition. Om Stuttgart ska lyckas skrälla måste Labbadia se till att spelet fungerar bra mycket bättre än de senaste åtta, nio matcherna.
December 2010 möttes lagen i åttondelsfinal, då vann Bayern suveränt med 3-6 i Stuttgart. Och det finns mer som talar för att Bayern helt enkelt är för bra: 15 gånger har man vunnit Pokalen, 30 gånger har man varit i kvartsfinal och 22 gånger har man tagit sig till semifinal.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB