Startsida / Inlägg

CL-kval och DFB-Pokal

av Pierre Wingren, reporter

Ibland får man rimma lite i rubriken. Jag tänkte helt enkelt att vi lite snabbt tar en titt på vad som hände i helgen och vad som kommer att hända i kväll.

Första omgången av DFB-Pokal, tyska cupen, är nu spelad och en hel del resultat fick oss att höja på ögonbrynen. Borussia Dortmund, Bayern München, Schalke 04, VfL Wolfsburg och andra förmodade topplag tog sig vidare utan problem. Som det ska vara, ungefär.

Här har ni samtliga resultat från första omgången

Den här varma sommarhelgen bjöd dock på en hel del skrällar. Superskrällar till och med. Hamburger SV, Greuther Fürth, FC Nürnberg, TSG Hoffenheim, Werder Bremen och Eintracht Frankfurt åkte ut. Sex Bundesliga-lag har alltså tackat för sig. Senast det hände var säsongen 1987/1988. Ett tag sen, minst sagt. Och det här var inte några uddamålsaffärer heller – den sammanlagda målskillnaden mellan de sex Bundesliga-lagen och lagen från de lägre divisionerna landar på 6:20. Det talar sitt tydliga språk.

TSG Hoffenheim är det lag som hela Tyskland hånskrattar åt. Deras misslyckande var det största. Berliner AK, hemmahörandes i Regionalliga, vann överlägset med 4-0. Helt välförtjänt och utan straffmål. Tyska cupen fick sin nuvarande form 1981 och sen dess har inget Bundesliga-lag förlorat lika stort mot ett tre divisioner sämre lag. Snacka om knäckande. Splitternya och plötsligt ganska så stjärnfyllda Hoffenheim hade nog hoppats på en bättre start. Nu måste Babbel få spelarna att dra åt samma håll, kämpa för varandra och bearbeta den här förlusten.

Allra värst drabbat är väl ändå Hamburger SV. Marcus Berg gjorde matchen första mål men Karlsruher SC vann ändå med 4-2. HSV känns lika dött som i fjol. Thorsten Fink har ett mastodontuppdrag framför sig – han bara måste hålla kvar Bundesliga-dinon den här säsongen. Men det ser mycket tufft ut. Det här var en chockstart för ett redan skakat Hamburg. Nu måste allting bli bättre.

Visst var det varmt, visst spelade underskattningen in och visst sköts klubbarna bättre i de lägre divisionerna. Men det finns egentligen inga ursäkter. Denna bedrövliga helg för sex Bundesliga-lag fungerar förhoppningsvis som en väckarklocka. Samtidigt vill jag passa på att hylla smålagens prestationer, det är förbannat härligt att se.

Det här är anledningen till att vi älskar cupen.

***

Borussia Mönchengladbach möter i kväll Dynamo Kiev i kvalet till Champions League. Tyskarna börjar på hemmaplan och matchen blåses som vanligt igång 20:45. Nu får vi se hur Lucien Favre har lyckats bygga in sina nya spelare – för det här är minsann ingen lätt uppgift. Det är naturligtvis en fantastiskt viktigt match och det gäller att Dominguez, Daems, Jantschke, Stranzl/Brouwers och ter Stegen lyckas hålla tätt bakåt. Det var Mönchengladbachs signum förra säsongen – men tre nyckelspelare har lämnat. Det blir ingen enkel uppgift men om försvaret står pall bör det lösa sig, Kiev är trots allt starkare offensivt än defensivt.

Men vi vet ännu inte om Luuk de Jong kan axla Marco Reus roll som målgörare, vi vet inte om Xhaka kan styra upp mittfältet tillsammans med Nordtveit på samma sätt som Neustädter kunde och vi vet inte om fjolårsformen håller i sig.

Oavsett är det förbannat härligt att åter se Borussia Mönchengladbach ute i Europa. Det var 5774 dagar sen Gladbach senast spelade en Uefa-match. Äntligen är det dags igen. Räkna med ett kokande Borussia-Park.

På onsdag tjuvstartar VfB Stuttgart Europa League-kvalet. Dynamo Moskva står för det tuffa motståndet och Bruno Labbadias gäng inleder på hemmaplan. På torsdag ska så Hannover 96 och Mirko Slomka överlista HIF-offret Slask Wroclaw. Det är på riktigt nu. H96 inleder på bortaplan vilket säkert känns skönt.

Och snart börjar Bundesliga-säsongen. Jag har inte mycket att klaga på just nu.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB