Startsida / Inlägg

Hur står det till med Bundesliga?

av Pierre Wingren, reporter

Jag dundrade på här i bloggen om att årets upplaga av Bundesliga är den kvalitativt bästa på länge – åtminstone trodde jag det inför säsongen. Åtta omgångar in på säsongen har jag börjat tveka. Det är för många huvudlösa misstag, tappade matcher, bortslösade storchanser och taktiska missar. Så här långt sticker förstås ett lag ut ur mängden och det är Bayern München. Åtta suveräna segrar på lika många matcher. Jupp Heynckes har landets dyraste och bredaste trupp till sitt förfogande, de spelar en utomordentligt bra fotboll. Men vad säger det om konkurrensen?

Kanske inte jättemycket ändå. FC Bayern ska kunna gå som tåget.

Men om vi däremot tittar på Borussia Dortmund i stället. Hittills har de regerande mästarnas säsong varit någonstans mellan bra och medelmåttig. Visst har Jürgen Klopp lyckats få fart på laget mot Bayer Leverkusen (3-0) och Borussia Mönchengladbach (5-0).

Väldigt ofta har Dortmund dock bjudit på stora försvarsmisstag, brända målchanser, målvaktstavlor, svagt närkampsspel och en brist på tydliga idéer. Ändå så ligger BVB fyra i tabellen, trots en ganska medelmåttig säsongsinledning. Vad säger det om årets Bundesliga?

Som jag ser det just nu, så säger det just att alldeles för många lag har alldeles för stora svagheter på sina ställen och en ojämn form. Det är charmerande då alla, verkligen alla, kan slå alla. Förutom Bayern München. Förra omgången vann FC Augsburg mot Werder Bremen med 3-1, nu spelade de oavgjort mot 1. FC Nürnberg som i sin tur hade fyra raka förluster inför matchen, men ligger ändå två poäng före Augsburg i tabellen.

Borussia Mönchengladbach vann med 2-0 över ligatvåan Eintracht Fankfurt förra omgången. I helgen förlorade Gladbach med hela 0-4 mot just Werder Bremen, samtidigt som Frankfurt vann mot Hannover 96 med 3-1, Hannover som förra omgången spelade 1-1 mot Borussia Dortmund.

Bayern München vill jag gratulera redan nu – om inget makabert inträffar så landar ligatiteln i München 2013. De spelar i en helt annan division för tillfället och då en nykomling (Frankfurt) ligger tvåa, fem poäng bakom, är det inte mycket som talar för att något lag orkar eller kan utmana Bayern München den här säsongen. Det är tråkigt för Bundesliga då tankarna direkt hamnar i Spanien. Samtidigt måste hatten lyftas för FC Bayern och hur de har knutit näven i byxfickan. Och lagt pengarna på bordet förstås, men pengar köper aldrig ett fungerande lag. Nu är till och med Rafinha lycklig, Jupp Heynckes har gjort det mycket bra.

Men vad säger det om alla andra lag? Att Bayern München är överlägset, det kan vi vara överens om, men de andra lagen? Är det de så kallade bottenlagen som har blivit mycket bättre (vilket jag trodde i somras) eller är det de förmodade topplagen som har blivit sämre? Något är riktigt galet i Tyskland. På ett bra sätt. En mer levande, nervkittlande och fantastisk tabell går inte att uppbringa. Bortsett från FC Bayerns dominans då.

VfL Wolfsburg ligger sist i tabellen och har det riktigt tufft. Endast två mål gjorda på åtta matcher. Felix Magaths superbygge är skakat. Men på något sätt, någon gång, kommer de börja plocka poäng.

***

Revierderbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 slutade med en välförtjänt 2-1-vinst för Schalke. Det kändes nog skönt för Huub Stevens och killarna att äntligen få vinna på bortaplan mot Dortmund igen. Och att man var det betydligt mycket bättre laget. Kan har varit startskottet på en mycket fin säsong.

Tyvärr kantades jättederbyt av stora tråkigheter. Det var mycket bråk och stök i Dortmund och polisen hade minst sagt fullt upp. Vi kan bara gratulera idioterna till att de bidrar till demonteringen av tysk fotboll. Ståplatsen är i fara, den personliga integriteten, olika privilegier och klassiska avsparkstider likaså. Det här hjälpte knappast. Det är förbannat tråkigt att se.

***

Positivare supporterscener i Düsseldorf då, där hemmafansen sjöng fram sitt lag med stolthet trots att de blev krossade på fotbollsplanen av Bayern München. Fint.

***

Bundesliga omgång 8:

TSG Hoffenheim – Greuther Fürth 3-3
En galen match och ännu en tung dag på jobbet för ex-landslagsmålvakten Tim Wiese. Den här gången stod han inte för en tabbe, men när till och med Babbel säger att ”för tillfället blir varje skott på mål ett mål”, ja, då vet man att det går tungt för målvakten. Ytterligare ett bevis är att målsnåla Fürth gjorde tre mål i fredags, vilket är ett mer än på de tidigare sju matcherna tillsammans. En händelserik och härlig match med mycket dramatik bjöds vi på. Firmino gjorde 1-0, Stieber 1-1. I andra halvlek fortsatte vansinnet med Joselus 2-1-mål, Pribs 2-2-mål, Joselus 3-2-mål och på tilläggstid nickade Sobiech in 3-3.

Borussia Dortmund – Schalke 04 1-2
Bortsett från de tråkiga scenerna som utspelade sig mellan ”fans” och polis bjöd Ruhrderbyt på en ganska lam första halvlek. Schalke var det klart aggressivare laget med mer passion. Klopp passade på att testa en helt ny uppställning i derbyt och de planerna gick i baklås direkt. Schalke gjorde 0-1 genom Afellay och Unnerstall kunde vila i Schalke-målet. I andra halvlek gjorde Höger 0-2 omgående efter riktigt dåligt försvarsspel av hemmalaget. Men andra halvlek bjöd på snabbare och hårdare spel med fler chanser. Lewandowski gjorde 1-2 men närmare än så kom aldrig Dortmund mot ett skickligt försvarande Schalke.

Bayer Leverkusen – FSV Mainz 05 2-2
Hemmalaget styrde och ställde under första halvlek men hade bara Kießlings mål att visa upp för det. Enligt all fotbollslogik kom Mainz igen under andra halvlek och vände till och med matchen till 1-2 genom Szalai och Risse. Men Castro kämpade in kvitteringen strax innan slutet. Leverkusen är därmed fortsatt obesegrat på hemmaplan och Mainz tog än en gång poäng.

VfL Wolfsburg – SC Freiburg 0-2
Fürths kryss kvällen innan innebar att Magaths Wolfsburg låg sist i tabellen inför matchen – och det gör man även efter omgången. Magath har stora, stora problem med sitt Wolfsburg som ser helt desorienterat ut. Naldo kritiserades av Magath innan matchen och såg, kanske inte helt förvånande, till att göra ner Jendrisek i straffområdet. Caligiuri förvandlade straffen till 0-1. Till sist vann Freiburg välförtjänt med 0-2 efter Schusters mål.

Eintracht Frankfurt – Hannover 96 3-1
Frankfurt fortsätter spela sin fantastiska och respektlösa fotboll. De offensiva spelarna virvlar omkring och laget bjuder på tempo- och händelserikt spel. Matmour och Jung gjorde 2-0 för Frankfurt innan Hannover sakteliga hittade in i matchen. Abdellaoue kunde skapa kontakt för H96 innan halvtid. Andra halvlek var lika händelserik men Frankfurt lyckades inte punktera matchen på chanserna de skapade, det var först när Meier nickade in 3-1 det stod klart att Frankfurt stannar i toppen samtidigt som Slomka och Hannover inkasserade tredje förlusten.

Fortuna Düsseldorf – Bayern München 0-5
Nytt startrekord i Bundesliga. Nu har Bayern München lyckats med det som inget annat lag har lyckats med på 50 år: åtta vinster på de åtta första matcherna. Fortuna Düsseldorf hade inte en chans, ligans näst bästa försvar till trots. De tyska landslagsspelarna visade att 4-4-matchen mot Sverige inte spelade någon roll för FC Bayerns spel. Bortalaget dominerade hela matchen Mandzukic, Gustavo, Müller, Müller och Rafinha gjorde målen. 12 poäng för Dortmund och fem poäng före Frankfurt på andra plats. Livet leker.

Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach 4-0
Äntligen kom Werders anfallare till skott, och inte bara skott, det blev ju mål också. Nordtveit hade först ett skott i ribban för Gladbach innan Petersen och Arnautovic gjorde 2-0 för hemmalaget. I andra halvlek hackade Gladbachs spel såväl i defensiven som i offensiven (som under hela säsongen). Bremen sattes inte på några avancerade prov utan kunde i stället utöka ledningen, tillika förnedringen, genom Füllkrug och Junuzovic.

1. FC Nürnberg – FC Augsburg 0-0
Omgångens tråkigaste match. Första halvlek bjöd inte på mycket, andra halvlek var något bättre och Augsburg det lag med flest och bäst chanser. Nürnbergs målvakt, tillika lagkapten, Schäfer tvingades utgå på grund av skada i andra halvlek. Hemmapubliken var missnöjd med spelet, men det blev åtminstone inte en femte förlust.

Hamburger SV – VfB Stuttgart 0-1
Sven Ulreich och Rene Adler var fantastiska i respektive mål. Stuttgart var dock det bättre laget sett över 90 minuter och Vedad Ibisevics mål avgjorde matchen. Ett helt rättvist resultat som ger Labbadia lite välbehövlig arbetstro. HSV som börjat drömma om Europa-spel fick ett uppvaknande efter fyra matcher utan förlust.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB