Kan Schalke göra en ”Dortmund” nu?

av Pierre Wingren, reporter

Bundesliga dansar och ler efter Bayern Münchens nederlag mot Bayer Leverkusen. Det var 23 år sedan Leverkusen segrade i München, i går lyckades ett väl kämpande bortalag vinna med 2-1. Sami Hyypiäs lag behövde lite skicklighet, tur och Jerome Boatengs huvud för att lyckas. Men en seger blev det.

Det sänder förstås positiva signaler till hela lagen. Bayern Münchens rekordfina inledning av säsongen har bromsats upp, det går att besegra rekordmästarna och kanske lever ligan ändå. Schalke 04 ligger nu bara fyra poäng bakom FC Bayern i tabellen. Frågan är förstås hur stora växlar man ska dra av gårdagens förlust? Förra säsongen inledde Bayern München ligan väldigt starkt men tappade som bekant förstaplatsen till ett Borussia Dortmund som inledde en imponerande svit av förlustfria matcher. Kan det hända igen? Klart att det kan.

Det ska dock påpekas att fjolårets FC Bayern var ett svagare lag än det Jupp Heynckes förfogar över den här säsongen. Det var ett lag som föll ihop när Bastian Schweinsteiger skadade sig, ett lag som hade det svårt när Schweinsteiger inte var i form under våren. Jag kan inte se det hända den här säsongen med Javi Martinez och en mognare Luiz Gustavo. Dessutom finns offensivt sparkapital i Xherdan Shaqiri, Claudio Pizarro och Mario Mandzukic.

Landslagsbacken Holger Badstuber skadade sig under gårdagens match och tvingas nu vila ett tag. Även detta hade varit ganska problematiskt förra säsongen, men nu finns Dante i truppen och det hela känns inte så jobbigt längre. Det är ett bättre och bredare Bayern München vi ser. De kan utan tvekan haka av den här förlusten och vinna åtta matcher i rad igen.

Samtidigt kunde hela Tyskland se att det går att såra Bayern München. Även om det krävs fint målvaktsspel och lite tur. Men det går. Rimligtvis börjar även FC Bayern-spelarnas tankar att snurra. Det finns, milt uttryckt, ganska många tunga minnen och upplevelser någonstans i bakhuvudet. Börjar FC Bayern skaka nu? Eller skakar de av sig förlusten?

Bayern München-jägaren nummer ett heter FC Schalke 04 i år. Är det Huub Stevens tur att ”göra en Dortmund” med Schalke den här säsongen? Laget från Gelsenkirchen har sett bra mycket stabilare ut än årets upplaga av Borussia Dortmund och efter lördagens 1-0-seger mot 1. FC Nürnberg råder det ingen tvekan längre: Schalke är verkligen att räkna med i år.

Efter en fantastisk vecka med derbyvinst mot Dortmund och CL-vinst mot Arsenal orkade Schalke ladda om och besegra Nürnberg med 1-0. Det var ingen magi, det var ingen överkörning. Men det var en typisk vinst. En sådan där vinst som ett mästarlag måste orka med, måste lyckas med.

Men det finns fler likheter med Dortmund förutom att de båda kommer från Bayerns motpol: Ruhr. Schalke har en duktig tränare som kan det här med motivation, de har tre mycket kompetenta mittbackar, moderna ytterbackar, ett stabilt mittfältspar långt ner i plan, kreativitet, teknik och bredd i den offensiva linjen och en pålitlig målskytt i Huntelaar. Dessutom har man näste Mario Götze. Och det finns ingen press på att det här laget ska vinna Bundesliga den här säsongen, det är däremot en press FC Bayern ständigt lever med.

När Borussia Dortmund spelade hem ligatiteln 2011 hade Klopp ett hemligt vapen i Mario Götze. Nu är han en etablerad stjärna. Huub Stevens avslöjade i dag på presskonferensen inför cupmatchen att han funderar på att inkludera Max Meyer, 17, i truppen. Och det, det är Schalkes Götze.

Max är en fantastiskt talangfull offensiv mittfältare. Liten, snabb och teknisk. Han väntar ännu på sin A-lagsdebut men nu verkar den vara nära. I Bundesliga för 19-åringar under 19 har Max Meyer gjort åtta mål och två assist på nio matcher. Förra säsongen spelade Meyer 18 U17-landskamper för Tyskland och stod för nio mål och två assist. Det är en kille att hålla ögonen på, det är en kille som kan vara den sista pusselbiten i Schalkes bygge.

Nu blir nästa omgång extremt intressant i en återuppstånden Bundesliga. Hur svarar Bayern München på förlusten – och hur presenterar sig konkurrenterna från Schalke (och Dortmund)? Jag kan knappt bärga mig.

FC Augsburg – Hamburger SV 0-2
Augsburg förlorade igen efter tre förlustfria omgångar. Men inte för att HSV var det bättre eller mer dominanta laget. Augsburg var sett över 90 minuter det bättre laget med fler offensiva initiativ. Men hemmalaget lyckades inte med det allra viktigaste: att faktiskt göra mål. Hamburg spelade däremot väldigt effektivt och ett fint solonummer av Son resulterade i 0-1 efter 13 minuter. Det var först i mitten av andra halvlek som HSV på allvar hittade in i matchen och tog kontroll. Då sa det också pang när Rudnevs bombade in bollen, serverad av van der Vaart. Förstås. HSV har rest sig.

Schalke 04 – 1. FC Nürnberg 1-0
Derbyseger och bortavinst mot Arsenal följdes upp av en välförtjänt, viktig men oglamorös seger mot Nürnberg. Bortalaget satsade fullt ut på att spela defensivt och hålla nollan, offensivt hände det inte mycket. Det här var för övrigt Nürnbergs fjärde match i rad utan mål framåt. Farfan gjorde 1-0 i 77:e minuten efter ett fint Schalke-anfall och tre mycket viktiga arbetspoäng var därmed inkasserade.

SC Freiburg – Borussia Dortmund 0-2
Derbynederlag, CL-vinst mot Real Madrid och plötsligt en match på en ospelbar gräsmatta i ett snöigt Freiburg. Det var inte mycket till fotboll publiken bjöds på. Det var felpassningar, konstiga bollbanor och mycket kamp. Freiburg var det bättre laget under första halvlek och Jendrisek träffade till och med stolpen. Den tunga snön förhindrade en välspelad match och Dortmund såg ut att lida mest. I andra halvlek kunde dock Subotic nicka in en Reus-frispark och 0-2 kom senare genom Götze. Det var Dortmunds första bortaseger för säsongen och kanske ett steg i rätt riktning. Freiburg kunde ha haft mer tur med domaren då det förekom ett par diskutabla handsituationer.

FSV Mainz 05 – TSG Hoffenheim 3-0
Man kan väl egentligen inte göra annat än skratta. Tim Wiese har verkligen en tung säsongsinledning bakom sig – och inte gick det bättre i lördags. Adam Szalai gjorde matchens tre mål och är verkligen tillbaka på allvar, han har saknats i Mainz. Wiese kunde inte göra något på målen utan får skylla på sitt försvar. Tuchels Mainz har nu tagit tio av tolv poäng på de senaste fyra matcherna. Starkt.
Att Markus Babbel fortfarande sitter på Hoffenheims tränarbänk kommer jag aldrig att förstå – även om jag egentligen är stark motståndare till att sparka tränaren vid minsta kris.

Greuther Fürth – Werder Bremen 1-1
Fürth börjar sakteliga hitta sin Bundesliga-nivå. Mot Werder Bremen fick Mike Büskens och gänget fira klubbens första hemmamål i Bundesliga – och första poängen på hemmaplan. Edu gjorde Fürths mål men Petersen lyckades göra 1-1 innan halvtid efter fint förarbete från Arnautovic. Bremen tryckte stundtals på fint i andra halvlek men hemmalaget lyckades förhindra fler insläppta mål. Trots poängen ligger Fürth nu sist i tabellen.

Fortuna Düsseldorf – VfL Wolfsburg 1-4
Norbert Meier begärde att hans spelare skulle uppträda annorlunda efter 0-5-förlusten mot Bayern München förra omgången. Men det gick inte jättebra för hans Fortuna mot ett motiverat VfL Wolfsburg utan Felix Magath. Wolfsburg var ett helt annat lag med Lorenz-Günther på bänken och vann helt välförtjänt mot ett Fortuna som inte lyckades hålla jämna steg. Dost, Olic och Diego målskyttar för Wolfsburg. Vad händer med Wolfsburg nu? Spelarmässigt ska de återfinnas i toppen av tabellen, har resan börjat nu?

VfB Stuttgart – Eintracht Frankfurt 2-1
Stuttgart bekräftar att klubben befinner börjar hitta formen i Bundesliga. Ett extremt aggressivt Suttgart gjorde tidigt 1-0 genom Gentner och försökte hela tiden dra isär Frankfurts försvar med ett fint kantspel. I andra halvlek träffade Harnik stolpen och efter det började Frankfurt ta matchen på lite mer allvar. Alex Meiers konstskott betydde 1-1 men Ibisevic kunde säkra tre Stuttgart-poäng strax innan slutet.

Bayern München – Bayer Leverkusen 1-2
Efter åtta raka segrar i Bundesliga tog FC Bayerns fest slut på hemmaplan mot Bayer Leverkusen. Mandzukic, Schweinsteiger, Kroos med flera hade fina chanser i första halvlek men Bernd Leno vaktade målet med bravur. Efter en halvtimme kom en fin kontring av Leverkusen och när Lahm slarvade kunde Kießling göra 0-1. I andra halvlek fortsatte Bayern pressen och fick också in kvitteringsmålet genom Mandzukic. Nu var dock FC Bayern offensivt uppställt och Leverkusen lyckades hitta lite luft och en kontringsmöjlighet som avslutades av Sam – men det var Boatengs huvud som stötte in bollen bakom Neuer. En tung förlust för ett bättre FC Bayern.

Hannover 96 – Borussia Mönchengladbach 2-3
En vansinnig match pågick i Hannover samtidigt som Leverkusen skrällde i München. Hannover inkasserade första hemmaförlusten sedan 30 april 2011 – även då stod Gladbach för motståndet. I första halvlek tog det ett tag innan lagen hittade rätt även om Dioufs fina avslut räddades av ter Stegen och Arango borde rimligtvis ha fått en straff. I andra halvlek kopplade Hannover greppet och gjorde mål genom Schlaudraff och Diouf. 2-0 och god natt? Icke. Dominguez reducerade, Brouwers kvitterade och Arango gjorde 2-3 med en vansinnigt läcker frispark.

Ta gärna en titt på Bundesliga.de fem utvalda mål för att få en känsla av snöyran i Freiburg, Arangos läckra frispark och Meiers finfina mål.