Startsida / Inlägg

Se upp England – och en titt på Hyypiä/Lewandowski

av Pierre Wingren, reporter

Fasen, vi drar en runda till med det här ligasnacket. Som beundrare av tysk fotboll är det svårt att inte känna stor glädje en dag som denna. Jag har tidigare skrivit att jag för några år sedan gav upp tanken på att tyska lag skulle kunna hävda sig i Europa – förutom mäktiga Bayern München. Den ekonomiska situationen i fotbollen var, och är, fullständigt vidrig och de tyska medlemsägda föreningarna fick det allt svårare. Hur skulle Borussia Dortmund, utan hjälp av en rik oligark, någonsin kunna gå långt i Champions League? Hur skulle Hannover 96 kunna hävda sig i Europa när man stöter på oljepengar och annat trams?

Den tyska fotbollen bygger på en sund klubbekonomi. När omvärlden investerade pengar de egentligen inte hade på all världens spelare kändes loppet kört. Tråkigt på många sätt, men Bundesliga skulle bestå och jag var nöjd med det. Arenorna var fulla, passionen glödde i varje hörn och fotbollen var attraktiv. Unga tyska spelare växte på träd och tog plats i klubbarnas lag. Men framgångsrikt deltagande i de stora europeiska turneringarna kändes avlägset.

Men dra mig baklänges, det gick ju!

Här står vi i dag. Ynglingar i startelvorna, sund ekonomi, fullsatta och stämningsfulla arenor och strålande resultat. Hårt arbete och en tro på det man gör. Fotboll är fortfarande fotboll och inte bara pengar. Givetvis är det dock så att även tyska lag, framför allt Bayern München, investerar enorma summor i lagen. Skyhöga summor jämfört med de mindre ligorna i Europa. Men det som är fint är att pengarna kommer från klubben. Inte från någon uttråkad miljardär som har spelat Football Manager alldeles för länge för att det ännu ska vara underhållande.

Och framför allt: supportrarna, medlemmarna, är en del av det hela.

Bundesliga skickar sju av sju lag vidare till slutspel i Europa. Sju av sju tyska klubbar övervintrar i Europa. Det är första gången det händer, otroligt imponerande. Och av samtliga ligor i Europa är det faktiskt bara Tyskland som kan skicka vidare samtliga lag. Ett glädjens och styrkans tecken.

Och på sättet man gör det på. I Champions League vann Schalke 04, Borussia Dortmund och Bayern München sina respektive grupper. Endast FC Bayern åkte på en förlust när BATE Borisov lyckades vinna i Vitryssland.

I Europa League har Hannover 96 och Bayer Leverkusen tagit sig vidare som gruppettor. Borussia Mönchengladbach och VfB Stuttgart går vidare som grupptvåor.

Nu väntar en spännande lottning den 20 december.

Faktum är att Bundesliga-lagen har gjort så bra ifrån sig att engelska Premier League måste se upp – på allvar. Uefas femårs-ranking visar ”hur bra” ligorna är i Europa och avgör hur många lag respektive nation får skicka till CL och EL. Tyskland tog sig förbi Italien och fick skicka ett extra lag till Champions League den här säsongen. Men Bundesliga går som en raket.

I skrivande stund ser rankingen ut så här efter gruppspelsfasen i turneringarna:

1. Spanien 84.168
2. England 77.677
3. Tyskland 75.043
4. Italien 60.481
5. Frankrike 57.333

England och Premier League har alltså ännu lite marginal på Tyskland och Bundesliga men måste prestera bra i vårens slutspel för att inte passeras av Tyskland. Till nästa säsong faller resultatet från säsongen 2008/09 bort. Det var en säsong då England gick bättre än Tyskland. Skulle vi alltså göra bokslut redan nu skulle kampen mellan Tyskland och England se ut så här:

2. England 62.677
3. Tyskland 62.356

Det är dags att börja svettas borta i England. Om Uefas FFP genomförs och efterlevs utan kompromisser väntar troligen en gyllene era för tysk fotboll och Bundesliga. Personligen är jag dock tveksam till de finansiella regelverkets effekter, jag har svårt att se Uefa genomföra det hela konsekvent. Drömma kan man alltid göra. Det är en spännande tid som väntar oss. För er som undrar ska det dock påpekas att antalet lag som får spela i Europa inte förändras för England om de blir passerade av Tyskland.

Just nu är allting möjligt. Eller för att citera Alexander Hleb: ”Varför inte en final mellan Bayern och Dortmund?”.

Hur det än går framöver var den här säsongen ett gott exempel på att fotbollsklubbar kan fungera och konkurrera trots 50+1-regeln och trots ekonomisk hållbarhet. Det kan gå åt skogen för de tyska lagen väldigt snabbt, men det gör mindre efter höstens fina kvitto. Nu har de destruktiva rösterna i Tyskland ett argument mindre och det är jag tacksam för.

Tack för uppvisningen.

***

Sascha Lewandowski och Sami Hyypiä har fått ordentlig fart på Bayer Leverkusen. Den eviga tvåan, som faktiskt ligger tvåa i Bundesliga just nu, har hittat något nytt. Tränarduon har fått Leverkusen att kämpa dag ut och dag in, det är en kamp om varje millimeter. Mentaliteten i klubben har på något abstrakt sätt förändrats till det positiva. Det TSG Hoffenheim uppvisar den här säsongen har ofta varit Leverkusens problem. Spelarnas inställning har varit bristfällig över 34 matcher vilket genererar i onödiga poängtapp, formsvackor som inte kan kämpas bort och en avsaknad av konstans.

Nu sitter två mycket kompetenta herrar vid rodret och det ser bättre ut, det till och med låter bättre (”Det är den här viljan, lidelsen och löpvilligheten som vi har visat upp den här säsongen som är avgörande”, säger Lars Bender). Sami Hyypiä, den en gång så ståtlige mittbacken, har det sista ordet och är den som drar mest i de taktiska trådarna. Men det är Lewandowski som motiverar laget, som eldar på laget. Det är han som får fart på spelarna.

Sascha Lewandowski växte upp i Ruhrområdet. På grund av skador fick han ge upp sin spelarkarriär i VfR Sölde. När han var 22 år tog han över U17-laget i Wattenscheid 09 och tjänade pengar genom att skriva för Ruhr Nachrichten. Men Lewandowskis tränarkarriär hade börjat långt tidigare när han som 16-åring tog över ett av Eintracht Dortmunds D-ungdomslag (ungefär som svenska P 13).

Sascha flyttade från Wattenscheid 09 till VfL Bochum där han arbetade med ungdomslagen. 2007 flyttade han vidare till Bayer Leverkusens ungdomssektion. Och i dag står han är, 41 år gammal och bildar en framgångsrik duo tillsammans med förre världsspelaren Sami Hyypiä.

Lewandowski har alltså redan 25 år som tränare bakom sig och fler lär det bli för 41-åringen. Baye Leverkusen ligger tvåa i Bundesliga och har tagit sig vidare i Europa League. Sami Hyypiä har gnuggat taktik med laget, han har framgångsrikt styrt upp ett tungt och tätt centralt tremannamittfält, kvicka kanter och ett fint defensivt förhållande. Leverkusen är ett flexibelt lag.

Men det är Sascha Lewandowski som får det att hända, det är han som får spelarna att alltid gå för 100 procent även när allting känns tungt.

***

Bundesliga omgång 16

Fredag 20:30

Hamburger SV – TSG Hoffenheim
Första matchen för Hoffenheim utan Markus Babbel på bänken – något som säkerligen kommer att göra laget gott. U 23-lagets tränare Frank Kramer har tagit över för tillfället, men har även chans på vidare anställning. HSV har fortfarande lite skadeproblem och saknar nu även Beister. Viktig match på många sätt.

Lördag 15:30

Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg
Dortmund ställde upp med ett b-lag mot City, något som inte lär ske på lördag. Men Jürgen Klopp har en hel del skador (Bender, Kehl) och en drös frågetecken (Subotic, Götze, Blaszczykowski, Piszczek). I Wolfsburg är spelgeniet Diego tveksam till spel, något som säkert uppskattas i Dortmund då laget står utan defensiva mittfältare. Wolfsburg har under Köstner börjat spela riktigt fin fotboll men resultaten har inte alltid gått klubbens väg. Dortmund vill hänga på i den absoluta toppen och har inte förlorat mot Wolfsburg på sex matcher.

VfB Stuttgart – Schalke 04
Även Schalke ställde upp med ett b-lag mot Montpellier och spelade 1-1 i Frankrike, Timo Hildebrand gjorde en fin insats i mål och har nog en säkert startplats nu. Schalke är inne i en tung period men har nu en god möjlighet mot Stuttgart då Labbadias lag spelade i Europa så sent som i torsdags – och 0-1-förlusten mot Molde var knappast imponerande. Dessutom saknar hemmalaget lagkapten Tasci, som är avstängd.

1. FC Nürnberg – Fortuna Düsseldorf
Düsseldorf har aldrig lyckats vinna borta mot Nürnberg i Bundesliga – men det var en herrans massa år sedan de båda lagen möttes i det tyska finrummet. Fortuna är formstarkt för tillfället och har spelat in sju av nio poäng på tre matcher – då har man ändå bortaspelat mot mästarna Dortmund. Nürnberg har sakteliga vaknat till liv igen efter en tung formsvacka. Hemmalagets kreatör, japanen Kioytake, är sjuk och därmed tveksam till spel.

SC Freiburg – Greuther Fürth
Fürth är ett annat lag i kris. Precis som Augsburg spelar Mike Büskens killar bra fotboll, men gör man inga mål vinner man inga matcher. Senast mot Stuttgart brände Fürth tre jättelägen och förlorade också med 0-1. Vänsterback Schmidtgal avstängd. Freiburg spelar oförskämt bra fotboll sedan Streich tog över klubben efter Sorg förra säsongen. Laget har det tredje bästa försvaret i ligan efter Dortmund och suveränen Bayern. Nu saknas dock Schuster och Diagné på grund av avstängningar.

FC Augsburg – Bayern München
Det ser riktigt illa ut för Augsburg och tränare Weinzierl som inte har vunnit på åtta matcher. Nu saknas dessutom duktige vänsterbacken Ostrzolek. Som om inte formkrisen vore trubbel nog så heter lördagens motstånd Bayern München. Jupp Heynckes lag är redan klara höstmästare och leder ligan komfortabelt – dessutom vilades viktiga spelare i 4-1-vinsten mot BATE i onsdags. Skadade Holger Badstuber är ensamt orosmoln på den sydtyska himmelen. Augsburg är det lag som släpper in flest mål under de första 15 minuterna – hur ska det gå mot de tyska rekordmästarna?

Lördag 18:30

Eintracht Frankfurt – Werder Bremen
Antagligen helgens behållning. Två lag som älskar att anfalla, som saknar nödvändig struktur för att tråka ut sin motståndare och två lag som hemskt gärna vill ha tre poäng. Det här kan bli fantastiskt underhållande. Eintracht inledde ligaspelet alldeles strålande men har börjat tappa på stistone, nykomlingen har plockat fem poäng på de senaste sju matcherna. Armin Veh vill ha förstärkningar under vintern, särskilt i försvaret där skadeproblemen bidrar till den försvagade formen. Bremen har åkt berg- och dalbana hela säsongen och det är svårt att veta hur 4-1-vinsten mot Hoffenheim ska följas upp. I den matchen hade Arnautovic stor show, kan han äntligen följa upp det?

Söndag 15:30

Borussia Mönchengladbach – FSV Mainz 05
Adam Szalai är för en gångs skull skadefri (ta i trä och så där) och då har han också lyckats bevisa sin klass, anfallaren har gjort nio mål för FSV Mainz så här långt. Tränare Tuchels största problem är inte i anfallet längre utan på målvaktspositionen: vem av Karius och Müller ska få chansen mot Gladbach? Lucien Favres Gladbach vann med 3-0 mot Fenerbache i torsdags och har börjat bättra på resultaten i Bundesliga, nu gäller det att bekräfta formen mot Mainz. Rekorddyre anfallaren Luuk de Jong är tillbaka från skada och nätade i torsdags.

Söndag 17:30

Hannover 96 – Bayer Leverkusen
Två EL-lag som drabbar samman, två gruppvinnare dessutom. Leverkusen är FC Bayerns främste förföljare inför omgången och Lars Bender är nöjd ”Nu är vi i toppen, och där vill vi stanna ett tag”. Leverkusen är i bra form och spelarna verkar trivas under Hyypiä/Lewandowski. Hannover ser äntligen ut att lyckas förlänga med tränare Mirko Slomka – det har varit en evig följetong. Blir även spelet bättre när klarhet råder? Haggui är avstängd och vi lär få se ett provisoriskt mittbackspar bestående av Eggimann och Schulz.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB