Startsida / Inlägg

Klubbarnas önskelista

av Pierre Wingren, reporter

Klubbdirektörer, sportchefer och tränare sätter sig ned vid ett bord. Papper och penna plockas fram med glädje – här ska det skrivas en önskelista till fotbollstomten! Vad kan man tänka sig att de olika klubbarna önskar sig till det nya året då? Bloggen har fått en exklusiv inblick:

Bayern München
Det brukar heta att mer vill ha mer, men i FC Bayern-lägret är man nöjda för tillfället och ställer inga större krav på tomten och hans klappar. Men en annullering av Jerome Boatengs avstängning i Champions League hade tagits emot med glädje.

Bayer Leverkusen
Suveräna ligatvåan Bayer Leverkusen önskar sig ett gäng trogna supportrar. Resultaten och fotbollen har varit bra under hösten, men lilla BayArena med plats för lite drygt 30 000 personer får gärna vara fullsatt och högljudd match efter match.

Borussia Dortmund
Här är det Michael Zorc som har författat önskelistan: en förlängning av Robert Lewandowskis kontrakt. Den polske anfallaren är viktig för BVB men han och hans agenter tycks föredra en flytt till England. För en gångs skull vill Dortmund slippa bygga om i startelvan till nästa säsong.

Eintracht Frankfurt
Säsongens stora överraskning önskar sig en mittback. Det saknas tillräcklig kvalitet i mittlåset, i alla fall när Anderson eller Zambrano tvingas vila. Det har kostat poäng. Marco Russ från Wolfsburg står högst upp på önskelistan.

SC Freiburg
Christian Streich har verkligen fått laget att spela fotboll för varandra och tycka att det är jäkligt roligt. Hur kul det än är önskar sig Freiburg att säsongen tog slut nu. Då hade en Europa League-plats väntat.

FSV Mainz 05
I Mainz önskar man sig lugn och ro. Tränare Thomas Tuchel är het på marknaden och ingen vet riktigt vad som händer med försvarstalangen Jan Kirchhoff. Lite lugn och ro och lått oss sedan arbeta lika effektivt som under hösten.

Schalke 04
Förhoppningsvis har Schalke varit väldigt snällt i år då de önskar sig massor med saker. Man hoppas att tränaren, Jens Keller, kan få fart på laget igen. Man önskar sig att Lewis Holtby förlänger sitt kontrakt och en extra anfallare hade inte suttit fel.
Samtidigt är Schalke storsint nog att avstå från julklappar: allt de önskar sig är tid tillsammans och att harmonin åter ska infinna sig.

Borussia Mönchengladbach
Här önskar man sig nya skor till bollgeniet Juan Arango. Hans vänstersko måste vara utnött efter drömmålen under hösten – till våren kommer de fortsatt att behövas.
För han gör ju bland annat så här och så här.

VfB Stuttgart
I södra Tyskland önskar man sig balans i bokföringen och balans på planen. Klubben skrev röda siffror med ett minus på tio miljoner euro – trots att man inte köpte några spelare i somras. Och på planen vet man aldrig vad man får, Stuttgart blandar och ger.
Om det inte är för mycket begärt får gärna Bruno Labbadia förlänga sitt kontrakt och acceptera mindre lön.

Hamburger SV
Snälla tomten, kan du köpa våra utsorterade spelare? Spelare som Jaroslav Drobny, Marcus Berg, Slobodan Rajkovic och några fler står på en ansträngd lönelista, HSV behöver pengar för att täcka upp lite röda siffror. Men vem fasen vill betala för killarna?

Hannover 96
Hannover fick en tidig julklapp: tränare Mirko Slomka förlängde med klubben och sportchef Jörg Schmadtke gjorde ”comeback”. Vad mer kan man önska?
Okej, gärna en mittback tack, det är lite tunt på den positionen.

Werder Bremen
Werder Bremen är en skadeglad liten fuling. Här önskar man att Tim Wieses Hoffenheim hamnar efter Bremen i tabellen, detsamma gäller Klaus Allofs Wolfsburg. Så går det när man lämnar sin arbetsgivare efter många härliga år!
En fin klapp hade också varit lite effektivitetsmedel till anfallarna i truppen. Fler mål på chanserna tack.

Fortuna Düsseldorf
I väntan på att säsongen ska ta slut, eftersom att Düsseldorf står på säker mark, önskar sig klubben biljetter till Die Toten Hosens utsålda konserter.

1. FC Nürnberg
Här önskar man sig att vinterns tränarbyte inte orsakar för stora problem. Det är alltid nervöst för en stabil ”nedre halvan i tabellen-klubb” när tränaren plötsligt lämnar. Om något får spelet gärna bli bättre, men absolut inte sämre.
En anfallare som gör mål hade också suttit fint.

VfL Wolfsburg
Haha, här har vi den där giriga typen. Så många önskemål att de inte får plats i bloggen. Dieter Hecking har redan kommit som en tidig julklapp, men det ryktas om att Klaus Allofs önskar sig en ny offensiv yttermittfältare, Dortmunds Ivan Perisic sägs vara ett intressant namn. En central och kreativ mittfältare hade minsann inte skadat heller.

TSG Hoffenheim
Hopp och Hoffenheim önskar att den här säsongen aldrig hade spelats. Storsatsningen har misslyckats rejält och nu handlar allt om att minimera skadorna. Tim Wiese har en personlig önskan till tomten: ta mig härifrån!

FC Augsburg
Lite litteratur på hur man vinner matcher hade suttit fint. Augsburg ligger på jumboplatsen tillsammans med Greuther Fürth, men sanningen är att de ofta spelar ganska bra fotboll. Problemet är att de inte kan fulspela sig till en vinst, förmågan att grovjobba hem tre poäng saknas. Lite litteratur i ämnet hade vi varit tacksamma för.

Greuther Fürth
Mike Büskens vet redan vad som väntar på honom under granen: Nikola Djurdjic ansluter till klubben. Om anfallaren kan leverera hälften så många mål som under 2012 blir Fürth överlyckliga. Spelet stämmer oftast, men det finns ingen som kan göra mål. Endast ett mål har gjorts av en anfallare och det var Schalke-lånet Edu som stod för det.
Tack på förhand för Djurdjic.

Återstår att se vad klubbarna verkligen får, om önskningarna går i uppfyllelse. En sak är helt säker: en fantastisk vår väntar på oss.

***

1. FC Nürnbergs tränare Dieter Hecking har skrivit på för VfL Wolfsburg. Jag ställer mig tveksam till det hela, men erkänner att det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen i Wolfsburg nu. U 23-tränaren Michael Wiesinger tar över rodret i Nürnberg.

Till sist önskar jag er alla en riktigt god jul!

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB